De som rammes aller hardest, er nok en gang barn og unge.
Publisert: 22.04.2025 22:00
Bydel Søndre Nordstrand og Mortensrud risikerer å miste investeringer og områdeløft for mer enn 5 milliarder kroner. Etter flere år med planlegging snur Utdanningsetaten og anbefaler å droppe byggingen av nye Mortensrud skole. Det er en kortsiktig løsning som vil få dramatiske følger for hele området.
Rammer barn og unge hardest
Mortensrudprosjektet i Bydel Søndre Nordstrand (BSN) er et av Oslo kommunes største utbyggingsprosjekter. Det inkluderer blant annet nye Mortensrud skole, sykehjem, omsorgsboliger, idrettsanlegg, bibliotek, frivillighetssentral og fritidsklubb.
Prosjektet har en estimert kostnadsramme på godt over 5 milliarder kroner. Det største enkeltprosjektet er nye Mortensrud skole, som er planlagt med et bruttoareal på ca. 11.000 kvadratmeter og plass til 840 elever.
Sambruk er vesentlig i Mortensrudprosjektet. Hvis skolen ikke realiseres, får det en dominoeffekt på de øvrige funksjonene, noe som er svært dramatisk. De som rammes aller hardest, er nok en gang barn og unge.
Selvmotsigende
13. mars ble Utdanningsetatens (UDE) skolebehovsplan 2026-2045 lagt ut på høring. Her foreslås flere endringer i Oslos skolestruktur. UDEs anbefalte tiltak kan leses i vedlegget «Forslag til endringer i skolestrukturen i grunnskolen i Oslo».
Ett av forslagene er å videreføre Mortensrud skole i dagens anlegg. UDE argumenterer for at dette vil gi betydelige økonomiske besparelser. Samtidig trekkes flere negative effekter av eget forslag frem:
- Flere omfattende byutviklingsprosjekter er planlagt og igangsatt i BSN.
- Mortensrud er et viktig utviklingsområde med forventet rask boligvekst.
- Planlegging av ny skole på Mortensrud er kommet langt, og regulering pågår.
- Tiltaket kan gi store konsekvenser for den helhetlige utviklingen av området.
Økonomiske besparelser er altså grunnen til at UDE anbefaler å avbryte prosjektet, til tross for at dette vil få store negative konsekvenser for et område som Oslo kommune har vedtatt å utvikle til «et sted med bedre levevilkår og et godt oppvekstmiljø».
Skaper forventninger
Arbeidet med å utvikle Mortensrud startet med tomteutreding og mulighetsstudie i 2014. Mortensrudprosjektet, med ny Mortensrud skole, har vært under planlegging siden 2018. Den lange planperioden, medvirkningsprosessene og løftene fra kommunen har skapt en forventning blant innbyggerne.
Mortensrud er et område med betydelige levekårsutfordringer. Det har flere innbyggere som står utenfor arbeidslivet, bor trangt og har lav inntekt, enn Oslo for øvrig. For mange familier på Mortensrud ville en ny skole, inkludert kulturskole og flerbrukshall, hatt stor betydning i hverdagen. Å avbryte etableringen av den nye skolen nå går på tilliten løs.
Skrinlegge hele prosjektet?
28. februar sendte Plan- og bygningsetaten detaljregulering med konsekvensutredning til behandling i Rådhuset. I den inngikk blant annet nye Mortensrud skole.
Knappe to uker senere foreslår altså en annen av kommunens etater å sette spikeren i kista for den nye skolen, etter at Oslo kommune har investert flere hundre millioner kroner i prosjekteringskostnader.
Hvis skolen ikke bygges, må utgiftene i områdeløftet fordeles på de øvrige etatene som er involvert i Mortensrudprosjektet. I verste fall vil det føre til at hele prosjektet skrinlegges. At kommunen ikke evner å se helhetsbildet og samordne innsatsen på tvers av etater, er svært alvorlig for områdeutviklingen.
For sent å snu
Vi vil på det sterkeste fraråde Oslo kommune å droppe utbyggingen av Mortensrud skole. Tanken med Mortensrudprosjektet er å bygge et helhetlig lokalsamfunn fra bunnen av. De ulike enkeltprosjektene er så sammenvevde at alt risikerer å falle sammen uten skolen.
Vi har ikke råd til å planlegge bort enda flere generasjoner av barn og unge. Planene for nye Mortensrud skole er kommet så langt at det rett og slett er for sent å snu.