Den første femmila for kvinner i VM-historien går under ekstreme forhold. Det gir taktisk spill og flere fall.
1 av 5Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert: 09.03.2025 12:33 | Oppdatert: 09.03.2025 12:53
Du kan følge løpet stavtak for stavtak i VG Live.
Fire kvinner ligger i en tetkvartett - to norske og to svenske: Therese Johaug, Heidi Weng, Ebba Andersson og Frida Karlsson.
Etter 24,9 km - tre av seks runder - utspilte det seg helt spesielle scener:
De to svenskene har sett ut til å ha best ski. Inne på stadion, hvor de kan bytte ski én gang, stoppet Karlsson opp i front for å se hva de andre gjorde. Hun gikk etter hvert inn i området for å bytte ski. Deretter så hun at Weng og Johaug satte fart i den ordinære løypen, og Karlsson måtte snu.
– Det er en norsk finte! Johaug og Weng finter ut Frida Karlsson og Ebba Andersson, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.
– Det er et taktisk spill som vi sjelden eller aldri har sett maken til i norsk kvinnelangrenn, legger Bjørn til.
De fire samlet seg raskt igjen etter det merkelige øyeblikket. Før Heidi Weng raskt etterpå ramlet og måtte hente inn drøyt fem sekunder.
Astrid Øyre Slind og Jonna Sunding - som ligger et stykke bak - har også falt i de bløte, løse løypene.
– Det er nesten komisk å se på, sier NRK-kommentator Jann Post.
– Det er fryktelig vanskelig å gå. Du må løfte beina unaturlig høyt, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.
– Historisk dårlig, mener hans kollega Martin Johnsrud Sundby.
– Jentene staker i et skøyterenn - for å unngå å falle og gå på trynet. Det er helt krise forhold i toppen av denne motbakken, sier han om et området i løypa.
Det har vært svært krevende værforhold for arrangøren i Trondheim. Aldri før har det vært like mye nedbør i starten av mars, og det meste har kommet som regn og bløt snø eller sludd. Tidligere i mesterskapet har de saltet løypene for å få det fastere, men ifølge rennleder Daniel Helgestad var det ikke mulig å salte til søndagens femmil på grunn av nedbøren som kom i natt og tidligere søndag.
– Det er mye møkk og skiene kommer til å ta opp mye skitt. Det blir dårligere gli og jentene må stake i partier der det er så løst at man ikke klarer å skøyte, mener Sundby.
Også svenske ekspert Radiosportens Torgny Mogren er klar:
– Det er katastrofedårlig, sier han - men mener samtidig at arrangøren ikke kunne ha gjort noe mer:
– De har ikke hatt mulighet til å gjøre noe med sporene. Det har regnet, det har snødd og det har vært litt, litt kaldt enkelte netter, men det har ikke vært mulig å gjøre mer enn det de har gjort. Været var for dårlig til å salte. Det ville ikke ha noen effekt, men snarere motsatt effekt.
Svensk TVs ekspert Anders Blomquist er ikke snau:
– Det er omtrent som å springe maraton med et bildekk etter seg i løs, løs sand.
Det ble en tetgruppe på bare åtte løpere etter bare et par kilometer og til runding første runde (8,3 km) satte Johaug fart så gruppen ble skallet av til bare fem kvinner.
Da også Astrid Øyre Slind måtte gi seg, var det bare fire igjen i tet: Johaug, Weng, Andersson og Karlsson. Slind ble gående i et vakum bak - og Nora Sanness like alene bak henne.
Dette er første gang det er femmil for kvinner i mesterskap.
Det er blitt gått femmil i verdenscupen i Holmenkollen to ganger, i 2023 og 2024. I 2023 vant Ragnhild Haga og i 2024 Frida Karlsson. Til og med i Planica i 2023 var kvinnenes lengste VM-distanse 30 km.
Johaug hadde før femmmila mistet tre gull til Ebba Andersson og Sverige med 0,66 sekunder i snitt i VM. Hun jaktet derfor den store revansjen i karrierens trolig siste løp. Dette løpet har vært målet med hele mesterskapet for Johaug.
Sverige tok alle de fem første kvinnegullene i langrennsløypa i ski-VM. Sist noen tok alle seks gullene og gjorde rent bord på kvinnesiden var Norge i 2017. I herreklassen har Johannes Høsflot Klæbo og Norge tatt seks av seks mulige i Trondheim.