Advarer etter flere tilfeller: – Smertefullt

4 hours ago 3



Dette bør du (ikke) gjøre om du blir stukket av den giftige fisken.

 Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet
GIFTIG: Det kan bli smertefullt om du tråkker på giftpiggen til dvergfjesingen. Foto: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet

Publisert 14.07.2025 17:32

– Dette er en ny art som sannsynligvis har kommet på grunn av varmere hav. De har nok vandret inn fra våre naboland, sier forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet til TV 2.

Fisken er vanligere i de sørlige delene av Europa, men ble første gang oppdaget på strender i Mandal i 2021, det første funnet på så grunt vann i Norge. 

Nå har Lindesnes kommune fått meldinger fra flere som opplever å bli stukket av dvergfjesing på badestranda Sjøsanden i Mandal.

Kommuneoverlege Viggo Lütcherath sier at de har fått daglige henvendelser de siste dagene. 

– Det er smertefullt, men de har fått rett behandling. Det er ingen som har fått komplikasjoner, forteller han til TV 2.

 Asgeir Alvestad
NY ART: Dvergfjesingen (nederst) er en ny art i norske farvann. Over er en vanlig fjesing. Foto: Asgeir Alvestad

Han forteller at de ikke har funnet de(n) skyldige fisken(e), men at de mener det mest sannsynlig er dvergfjesingen som står bak.

– De tråkker på den i sanden, det er typisk for dvergfjesing, sier Lütcherath, som forteller at de har hatt noen sporadiske tilfeller siden det første funnet i 2021. 

– Men det har ikke vært sånn som da eller nå. Det er nok fordi det er så varmt, sier han. 

– Finnes nok andre steder

Bjelland sier de ikke konkret vet hvorfor arten til stadighet kommer tilbake til det samme området. 

– Er det en årsklasse som er transportert med strømmen, har etablert seg og som reproduserer seg her? Eller er det stadig nye input? Vi kan ikke konkludere, men det kan hende at den reproduseres i området, sier forskeren. 

Bjelland sier at dvergfjesingen kan ha funnet seg sandstrender som har gunstige temperaturer. 

– De kan også være avhengig av tilknytning til dypere vann. Det er nok der de overvintrer, sier Bjelland, som legger til at de første funnene i Norge var på reketrålere. 

– Må folk også andre steder langs kysten være obs?

– Ja, om det er slik at de opptrer på så grunn vann, så er det absolutt grunn til å være observante og ta nødvendige hensyn. Den finnes nok andre steder også, men uoppdaget. 

Bjelland sier de er interessert i å få tips om funn av arten. Det kan de gjøre på Havforskningsinstituttets nettsider.

– Motsatt effekt

I en advarsel skriver Lindesnes kommune at dvergfjesingen kan gå inn på grunt vann og grave seg ned i sanden, spesielt ved lavvann. Fiskens giftkjertler ligger gjemt på toppen og skyves opp når fisken føler seg truet.

Dersom man blir stukket av, har kommuneoverlege Lütcherath klare råd:

– Du bør se på stikkstedet og se om noe av piggen henger igjen. I så fall må du fjerne det. Så må du få stikkstedet i så varmt vann som mulig uten å skålde det, sier han.

– Giften drepes nemlig ved cirka 40 grader. 

– Tar kommunen noen grep for å unngå at folk blir stukket?

– Vi informer om det, som vi tror er det viktigste. Det er umulig å skilte for det, fordi vi vet ikke hvor de vil komme, sier han.

– Folk bør bruke badesko på sandstrender og vite hvilken behandling som er den viktigste. Mange tror at å få kjølt det ned er riktig, men det blir motsatt effekt, sier kommuneoverlegen.

Read Entire Article