Advarer mot dette: – Ulovlig

22 hours ago 8



SLOTTSFJELL (TV 2): Selger du festivalpasset dyrere enn det du kjøpte det for, kan det få konsekvenser.

 Andreas Molland / TV 2
FESTIVALSOMMER: Mange av oss tilbringer sommeren på en festival. Her fra første dag av Slottsfjell-festivalen. Foto: Andreas Molland / TV 2

Publisert 11.07.2025 15:59

«Selger Slottsfjell-billetten min for 5000 kroner», står det i en annonse på Tise. 

Opprinnelig pris for dagspass er egentlig 1395 kroner. Det vil si at salgsprisen i Tisen-annonsen er over dobbelt så høy som opprinnelig pris.

– Nå det siste døgnet er det så å si bare folk som ønsker å tjene penger på billettene de selger. Det er alt fra 2000 til 4000 kroner for en ordinær billett som vanligvis koster 1395 kroner, sier 24 år gamle Jonas til TV 2. 

Han er en av mange som gjerne ønsker å dra på festival. 

 Skjermdump / Tise
IKKE LOV: Eksempler som dette er ikke lov, ifølge Forbrukerrådet. Foto: Skjermdump / Tise

– Dette er en prinsippsak for meg – å ikke betale mer enn ordinær pris, da det er mot norsk lov. Men ikke alle tenker som meg.

For ja, det er faktisk ikke lov. 

– Svartebørsloven forbyr å videreselge billetter til en høyere pris enn arrangøren har satt – det er altså den som selger billetten til en høyere pris, som gjør noe ulovlig, sier forbrukerjurist Nora Wennberg Glørsen til TV 2. 

 Forbrukerrådet
ADVARER: Forbrukerrådet advarer mot å kjøpe billetter på nett. Foto: Forbrukerrådet

– Trist

Den populære festivalen i Tønsberg går inn i sin siste dag fredag, men ble utsolgt like før. Det har ført til mange desperate kjøpere på nett. 

På markedsplattformen Tise er det en lang rekke annonser med folk som ønsker å kjøpe billett. Mange av disse tilbyr seg å betale en langt høyere pris enn hva det opprinnelig koster å komme inn på festivalen. 

– Jeg synes det er trist. Det er mange som virkelig vil på Slottsfjell – mange mer enn meg – men som blir utnyttet, sier Jonas. 

 Andreas Molland / TV 2
ETTERTRAKTET: Billetter for å se artister som Benjamin Ingrosso er ettertraktet for mange. Foto: Andreas Molland / TV 2

I likhet med 24 år gamle Jonas, har også 19 år gamle Elias Swift forsøkt å tak i billett. 

– Det har vært en kamp uten like å få tak i billetter. Jeg har sittet oppe omtrent hele natten i håp om å finne noen. Nå har jeg endelig klart å få tak i to billetter til en god pris.

Han sier at ekstremt mange billetter blir solgt for 4000–5000 kroner. 

– Det er helt ville priser. Jeg er bare glad for at jeg klarte å sikre meg en billett etter mange timer med leting.

– Hvor mye betalte du for billettene? 

– Jeg betalte 2000 kroner for et dagspass.

Det er imidlertid 600 kroner dyrere enn opprinnelig pris. 

– Ikke greit 

Wennberg Glørsen i Forbrukerrådet har et klart råd til de som opplever å bli tilbudt en billett til en langt høyere pris. 

– Du kan starte med å vise til regelverket som sier at dette ikke er greit. I tillegg kan du opplyse selger om at billettsalg til ulovlig høy pris faktisk har en rettslig konsekvens. 

Kjøperen kan nemlig kreve overskuddssummen tilbake fra selger, sier forbrukerjuristen. 

– Hvis ikke selgeren lar seg overbevise, må du rett og slett se om du får kjøpt billetter et annet sted – eller stå over konserten denne gangen. 

– Sjelden en god idé

I forkant av årets Slottsfjell-festival har festivalsjefen opplyst at de har fått flere tilbakemeldinger om folk som har opplevd å bli svindlet. 

– Vi advarte på forhånd mot kjøp på ulike plattformer for å prøve å skåne folk fra å bli svindlet. Vi vet det er mange kyniske mennesker som selger billetten sin flere ganger. Hvis dette skjer, er det ikke noe vi kan ta kontroll over, sier festivalsjef Peter Eikeland til TV 2. 

 Andreas Molland / TV 2
SYND: Slottsfjells festivalsjef blir lei seg når han hører at folk opplever å bli svindlet. Likevel er det lite de kan gjøre dersom det skjer. Foto: Andreas Molland / TV 2

For du løper en stor risiko, dersom du velger å kjøpe billetter av en tredjeperson. 

– Det er sjelden en god idé å kjøpe kostbare billetter av fremmede du kommer i kontakt med via Facebook eller andre sosiale medier. I dag er de fleste billetter digitale, og en QR-kode er alt som trengs, advarer Wennberg Glørsen i Forbrukerrådet. 

Read Entire Article