Advarer mot skredfare selv ved lite snø: – Det beste rådet er å holde seg unna

1 month ago 35



– Tradisjonelt sett kan du si at i vintre med lite snø, så er det ikke trygt i fjellet.

Per Ola Seim har lang fartstid fra den norske fjellheimen. Han er redningsteknisk ansvarlig i Hemsedal Mountain Guides og jobber i Norske alpine redningsgrupper.

Han sier at det er forholdsvis mange som blir tatt av skred når vintrene har vært så snøfattige som i år.

Natt til mandag ble en mann i 30-årene funnet død i et snøskred øst for Hydalsberget i Hemsedal. Turkameraten er ennå ikke funnet. Vanskelig vær gjør at leteaksjonen er utsatt.

Hytteområde i Hemsedal med snødekket fjell i bakgrunnen og gråhvit himmel.

Dårlig vær i Hemsedal mandag fører til at redningsmannskapene ikke kan ta seg opp til skredområdet i helikopter.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Lite snø i fjellet minsker ikke skredfaren

Denne vinteren har vært snøfattig. Men er det en sammenheng mellom lite snø og stor skredfare? Og hvordan kan det gå skred når det er lite snø?

– Snøen flytter på seg på grunn av vind. Da vil spesielt bratte sider og bekkedaler være en vei som folk kanskje velger, fordi det er avblåst, svarer Seim.

Det kan gjøre, forteller Seim, at man kanskje beveger seg inn i områder man ellers ikke ville beveget seg inn i, hvis det hadde vært snø over alt.

– Hvis du går på ski og det ikke er snø, velger du ofte det stedet hvor det ligger snø. Der kan det være bratt og skredfarlig.

Turid Haugen er vaktleder på snøskredvarslingen hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Turid Haugen i NVE ser alvorlig i kameraet. Hun har rød anorak, brunt hår og står foran en vegg med bilde av et snødekket fjell.

– Ved lite snø er det ofte fare for utgliding som følge av glatt skare. Det er da ikke snakk om snøskred, men det utgjør likevel en fare i fjellet, sier Turid Haugen i NVE.

Foto: NVE / NRK

Hun sier at det ikke nødvendigvis er likhetstegn mellom lite snø og høy skredfare. Grunnen til at det skjer ulykker når det er lite snø kan skyldes flere ting:

Ved lite snø søker folk gjerne mot terreng der det ligger nok snø til å ferdes. Det vil ofte være det samme terrenget der det er mulig å løse ut skred som er store nok til å begrave personer. Ved tynt snødekke kan det også noen ganger være lettere å påvirke svakt lag og dermed løse ut skred.

Haugen sier at i tillegg kan mange oppstikkende steiner utgjøre terrengfeller som kan gjøre at skred får større konsekvenser.

Apper, mobiler og skredvett

I forrige uke var det et «voldsomt mildvær med ufattelig mye vind» – noe som naturlig utløste skred i fjellsidene flere steder i Hemsedal.

Seim nevner den kritiske faktoren:

– Hvis det er bratt nok, går det skred. Hvis det ikke er så bratt, går det ikke skred. Og det er omtrent ved rundt 30 grader.

Han beskriver i dag skredfaren i landet som synkende, i hvert fall sørpå, nå som temperaturen har falt.

Ifølge NVE omkommer i snitt 6,75 personer årlig i Norge som følge av snøskred. Hvordan skal vi få ned tallet på antall mennesker som blir tatt av skred?

– Utstrakt opplysningsarbeid og skredvett, begynner Seim.

Knut Ola Seim ser i kameraet. Han har briller med mørk innfatning, grønn caps, grønn allværsjakke og grått tredagers-skjegg. Snødekket fjell i bakgrunnen.

Knut Ola Seim ber folk om ikke å sette sin fulle lit til mobiltelefonen når de går i fjellet.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Han nevner dessuten skredvarsler-appen Varsom, og at man kan gå inn for å sjekke på sin mobilleverandørs side om hvorvidt det er dekning i området man har tenkt å begi seg inn i.

– For det å stole blindt på mobilen er skummelt. For det første må du vite om du har dekning, og for det andre må du ha nok strøm.

Kart og kompass

Bjørn Amundsen er dekningsdirektør i Telenor.

Han sier at i Hemsedal, hvor folk normalt sett kjører alpint og har hytter, så er dekningen veldig bra.

– Men det er fjellområder der som er ganske langt unna allfarvei, områder som det er vanskelig å bygge ut mobildekning i.

Bjørn Amundsen er dekningsdirektør i Telenor.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Foto: Telenor

Utfordringen beror på at områdene mangler infrastruktur.

Det er «milevis til strøm, og vanskelig å få fram samband», som mobiltelefonen eller basestasjonen er avhengig av for at den skal fungere.

– Er dette et problem hvis skigåere stoler blindt på mobiltelefonen i fjellet?

– Nå har vi en dekning på 88 % av flatarealet i Norge. Det betyr at det er 12 % som ikke har mobildekning. Det er noe jeg hadde tenkt på når man ferdes i slike områder, svarer Amundsen og fortsetter:

Da er det kart, kompass og sunt folkevett som man faktisk må tenke på å ha med seg. Så får mobiltelefonen være et pluss hvis den virker.

Kart over Hemsedal med omegn som viser mobildekningsgraden i området.

Kartet over Hemsedal med omegn viser Telenors dekningsgrad i området. Mørkeblått indikerer god dekning. Hvitt, lite eller ingen.

Foto: Telenor / NRK

Skredeksperten Knut Ola Seim kommer med følgende råd:

  • Utvis varsomhet
  • Følg med på skredvarsel
  • Ta forholdsregler ved storm og store temperatursvingninger

– Det kan jo løsne av seg selv høyere opp i fjellet også. Noe du ikke på noen som helst måte har kontroll over. Når det er stor skredfare og mye vær – så er det beste rådet å holde seg unna.

Publisert 12.03.2025, kl. 06.02

Read Entire Article