Advarer mot «super-smell»: – Lett å trå feil

4 hours ago 3



Huseiernes landsforbund får daglig spørsmål fra nordmenn. Nå kommer de med en tydelig advarsel.

 Frode Sunde / TV 2
BYGGEREGELVERKET: Nye regler gjør det enklere å starte små byggeprosjekter uten kommunal tillatelse. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 12.05.2025 12:16

Våren er i anmarsj, og mange nordmenn er klare for å brette opp ermene og ta frem verktøykassen.

Du kan faktisk gjøre langt mer på egen tomt enn tidligere – og det helt uten tillatelse fra kommunen.

Så hva er det egentlig lov til å bygge?

Dette kan du bygge

I 2021 trådte nye regler i kraft, men det er det ikke alle som vet.

Reglene om tiltak unntatt søknadsplikt gjør det enklere for folk flest å komme raskt i gang med små prosjekter på egen eiendom – enten det er snakk om garasje, terrasse, levegg, sykkelbod eller tilbygg.

NY GARASJE? Om du ønsker garasje og bygge den nå, så er det ikke sikkert du trenger å søke om det. Foto: Sorosh Sadat / TV 2
NY GARASJE? Om du ønsker garasje og bygge den nå, så er det ikke sikkert du trenger å søke om det. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Per Christian Nordal er advokat i Huseierne og ekspert på bygningsrett. 

Han forteller til TV 2 at de daglig får henvendelser fra nordmenn som lurer på hva som er lov og ikke lov. 

– Mange boligeiere vet ikke at de i dag kan bygge både terrasse, tilbygg og garasje uten å søke kommunen. Men reglene er fortsatt uoversiktlige, sier Nordal.

Han mener det er en god del å sette seg inn i, og oppfordrer alle å avklare om det må søkes om og om det er lov.

– Det er lett å trå feil, og det kan bli veldig dyrt om man bommer, advarer han.

For til tross for at regelverket er myknet opp, er han likevel klar på at det ikke er helt fritt frem. 

– Du har fortsatt ansvar for at tiltaket følger gjeldende lover og planer, sier han.

Han forklarer hva du faktisk kan bygge uten søknad.

Dette kan du bygge uten søknad

1. Frittliggende garasje eller uthus

Du kan bygge et frittliggende bygg på inntil 50 m² (BRA/BYA), uten kjeller og med maks én etasje. Mønehøyden kan ikke overstige 4 meter, og gesimsen maks 3 meter. Bygget må plasseres minimum én meter fra annen bygning eller nabogrense, og kan ikke brukes til beboelse. Tiltaket kan ikke plasseres over ledninger i grunnen.

2. Lite tilbygg – nå også med rom for varig opphold

Et tilbygg på inntil 15 m² kan oppføres uten søknad. Dette kan inkludere rom for varig opphold, som et ekstra soverom eller en utvidelse av kjøkkenet – forutsatt at øvrige krav til høyde, plassering og avstand til nabogrense er overholdt. Tilbygget må være understøttet og ha eget bæresystem. For tilbygg gjelder de alminnelige avstandskravene i lov eller plan.

3. Terrasse og platting

Du kan bygge en terrasse inntil 1 meter over bakken, med rekkverk på maks 1,2 meter, og som ikke stikker mer enn 4 meter ut fra husfasaden. Terrassen skal tas med i beregningen av grad av utnytting. Dette betyr at den delen av terrassen som er mer enn 0,5 meter over det planerte terrengets gjennomsnittsnivå rundt konstruksjonen, skal medregnes i bebygd areal (BYA).

Plattinger som er inntil 0,5 meter høye, kan du bygge inntil nabogrensen – med mindre annet er bestemt i kommunale planer.

4. Levegger og støttemurer

Levegger på inntil 1,8 meter i høyde og 10 meter i lengde kan være unntatt søknadsplikt. Avstand til nabogrense skal ikke være mindre enn 1,0 m. Alternativt kan man sette opp levegg med høyde inntil 1,8 m og lengde inntil 5,0 m. Slike levegger kan plasseres inntil nabogrense.

Mindre forstøtningsmurer er også tillatt – opptil en meter høye én meter fra nabogrensen, eller opptil 1,5 meter høye fire meter unna. Murer må ikke hindre frisikt ved vei.

5. Gjerde og enkel innhegning

Gjerder og innhegninger mot vei på inntil 1,5 meter høyde er tillatt, så lenge de ikke hindrer sikt. Gjerde mellom naboer er som hovedregel ikke søknadspliktig, og reguleres i stedet av grannegjerdelova.

6. Biloppstillingsplass og intern vei

Du kan etablere biloppstillingsplasser og adkomstveier internt på eiendommen – så lenge dette ikke innebærer vesentlig terrenginngrep og tiltaket plasseres minst én meter fra nabogrense.

7. Mindre terrengendringer

Du kan utføre planering eller fylling av terreng på inntil tre meters høydeforskjell i spredtbygd strøk, og inntil 1,5 meter i tettbygde områder. På eiendom for rekke- eller kjedehus o.l. med tett bebyggelse må avviket ikke være mer enn 0,5 m fra opprinnelig terrengnivå. Avstand fra fyllingsfoten til nabogrense må være minst 1,0 m. Tiltaket må plasseres minst én meter fra nabogrense og ikke hindre frisiktsoner.

Kilde: Huseierne

Krever tillatelse

Samtidig forklarer han hva som fortsatt krever tillatelse.

Selv om tiltakene over er unntatt søknadsplikt, må de være i tråd med plan- og bygningsloven, samt kommune- og reguleringsplaner. 

– Selv små tiltak kan utløse søknadsplikt dersom de samlet sett overskrider grensene, forklarer Nordal.

 Kanskje det er et nytt uthus som blir vårens prosjekt? Foto: Frode Sunde / TV 2
VÅRENS PROSJEKT: Kanskje det er et nytt uthus som blir vårens prosjekt? Foto: Frode Sunde / TV 2

Han kommer med eksempler:

– Tiltak som bryter med byggegrenser, planformål, utnyttelsesgrad eller plasseres i forbudssoner – for eksempel nær sjø eller over ledningsnett – vil likevel kunne være søknadspliktige.

Han forklarer at kombinasjonen av flere tiltak unntatt søknadsplikt må ses under ett, og medfører krav om søknad.

– Hovedregelen er: Er du i tvil om hva som gjelder for ditt tiltak, spør kommunen, sier Nordal.

Advarer om to «supersmeller»

Otto Robsahm, også kjent som «Sinnasnekker'n», mener man ikke skal se listen til Huseierne og bygge en garasje i morgen uten å sjekke det opp først. 

– Jeg er opptatt av at folk skal sjekke det opp hos kommunen før de begynner med diverse. Ikke ta for gitt at alt du bygger er godkjent, sier Robsahm til TV 2.

 Sebastian Ludvigsen / TVNorge
BYGGEREGELVERKET: Sjekk alltid med kommunen før du bygger, advarer eksperten. Foto: Sebastian Ludvigsen / TVNorge

Han mener det er stor forskjell fra kommune til kommune om hva som er greit og ikke. 

– Det er noen kommuner som er mye sterkere i troen på at de skal bestemme hva slags farger det skal være på huset og hva som skal tillates, sier han og fortsetter:

– Når vi snakker om hele landet generelt og for å være 110 prosent sikker, så bør man rett og slett gå ut og bare banke på døra hos kommunen og spørre: Er dette greit?

«Sinnasnekker'n» mener det er mye bedre å være sikker på forhånd. 

– Det er utrolig surt om du bruker veldig mye penger, og så er det et problem med enten kommunen eller naboen. 

Han advarer om to «supersmeller».

– Først kan du få bot, men det verste tilfellet er om kommunen sier at det må rives og at det må settes tilbake slik det var. 

Samtidig kommer den kjente TV-profilen med sine beste råd til deg som skal snekre i tiden fremover.

«Sinnasnekker'ns» beste tips:

  • Du bør alltid ha materialet klart før du begynner. Ha alt det som skal til for at du skal ferdigstille produktet.
  • Hold deg unna en meter fra nabogrensa. Da slipper du å irritere naboen.
  • Hvis det begynner å skrante på motivasjonen, så anbefaler jeg å stoppe opp en liten periode. Det høres rart ut, men det kan være den beste medisinen når man må sjonglere mellom jobb, unger, aktiviteter eller hva det måtte være.
  • Sjekk med kommunen.
  • Kommunen har ikke lov til å synse. Om de sier nei, kan du kreve å se hjemmelen eller regelverket for hvorfor det ikke er lov å bygge.
Read Entire Article