Algerie etter krisemøte: – Vil stoppe drapene i Rafah

2 weeks ago 16Et utkast til en resolusjon om å «stoppe drapene i Rafah» vil bli ferdigstilt i løpet av tirsdagen lokal tid.

Ambassadør Amar Bendjama for Algerie i et tidligere møte i år med FNs sikkerhetsråd. Foto: ANGELA WEISS / AFP / NTB
onsdag 29. mai kl. 00:30

Kortversjonen

  • FNs sikkerhetsråd har holdt krisemøte etter et israelsk angrep som drepte minst 45 flyktninger i Rafah.
  • Et utkast til en resolusjon for å «stoppe drapene» vil bli ferdigstilt i løpet av tirsdagen, ifølge Algeries FN-ambassadør.
  • USA's posisjon blir avgjørende for resolusjonens skjebne.
  • Israel hevder søndagens angrep var en ulykke; nye angrep er rapportert tirsdag.

Det opplyser ambassadør Amar Bendjama fra Algerie til reportere etter FNs sikkerhetsråd i New York tirsdag.

– Algerie vil i ettermiddag sende ut et resolusjonsforslag om Rafah. Det vil bli en kort og besluttsom tekst for å stoppe drapene i Rafah, sier Bendjama til Reuters.

Sikkerhetsrådet ble tidligere innkalt til krisemøte for å drøfte det israelske angrepet søndag, som kostet minst 45 flyktninger livet i Rafah sør i Gaza.

Det var Algerie som ba om krisemøtet. Det ble holdt for lukkede dører, og det er derfor foreløpig ikke stemt over noen resolusjon.

– Alt vil stå og falle på USA

Tidligere tirsdag snakket VG med Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage, som mistenkte at møtet vil tilrettelegge for et senere resolusjonsforslag.

Hilde Henriksen Waage<-Hilde Henriksen Waage

Professor i historie og ekspert på Midtøsten.

– En slik resolusjon vil dreie seg om våpenhvile, nødhjelp og forhandlinger. Da vil alt stå og falle på hva USA har tenkt å mene og gjøre.

Waage sier at USA har pleid å nedlegge veto mot resolusjonsforslag, men holder det for mer sannsynlig at amerikanerne denne gang avholder seg fra å stemme.

– Historisk vil det være oppsiktsvekkende. Men det bør være en naturlig konsekvens av USAs stadig skarpere kritikk av Israel.

Les mer om bakgrunnen til tirsdagens krisemøte her.

Talsperson for Det hvite hus, John Kirby, sier tirsdag kveld norsk tid at det ikke er noe ved hendelsene i Rafah fra søndag til tirsdag, som medfører at USA trekker tilbake sin militære støtte til Israel.

Kinas FN-ambassadør Fu Cong. Foto: Ingeborg Huse Amundsen / VG

I forkant av møtet var Kinas FN-ambassadør, Fu Cong, tydelig på Kinas standpunkt til angrepene i Rafah:

– Vi fordømmer på det sterkeste angrepene på sivile i Rafah.

VG forsøkte også å få en kommentar fra USAs og Storbritannias FN-ambassadører, men disse har ikke villet uttale seg.

Tidligere tirsdag uttalte utenriksminister Espen Barth Eide at utviklingen vi ser i Rafah er «dramatisk og uakseptabel»:

– Sikkerhetsrådet skal ha et hastemøte i kveld og jeg gjentar min sterke oppfordring til Sikkerhetsrådet om å være seg sitt ansvar bevisst og gripe inn. Situasjonen er uholdbar, og krigen må stanse, sa han i en kommentar til VG før møtet.

Hevder det var en ulykke

Israelernes mål søndag kveld var to Hamas-ledere, som begge ble drept. Men angrepet ledet også til død og lemlestelse, da en teltleir gikk opp i flammer.

Den israelske hæren etterforsker hendelsen. De har meddelt USA at brannen skal ha oppstått da granatsplinter antente en drivstofftank i nærheten.

– Noe gikk dessverre tragisk galt, uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag om at luftangrepet også rammet mange sivile.

Tirsdag er det meldt om et nytt angrep i Rafah, hvor minst 21 skal være drept. Israel benekter å stå bak dette.

Read Entire Article