Amerikanere jakter slike hus på Europas «tryggeste sted»: – De rømmer fra Trump

1 month ago 42



Små avsidesliggende steder på den irske øya trekker til seg utenlandske boligkjøpere som ønsker en «trygg havn». Én gruppe skiller seg nå ut.

 10,5 millioner kroner. Foto: Charles McCarthy Estate Agents & Valuers
  • Arnfinn Mauren

Publisert: 12.03.2025 09:16

Kortversjonen

Grønne enger, klipper og et blått hav så langt øye kan se.

Dette er vestkysten av Irland, helt på kanten av Europa. Nå opplever eiendomsmarkedet her en ny bølge av utenlandske kjøpere.

– Det har vært en betydelig økning i henvendelser fra USA og det europeiske fastlandet de siste årene. Antall henvendelser fra USA er doblet, eller kanskje tredoblet, det siste året.

Det forteller eiendomsmegler John Daly hos eiendomsmegleren Sherry Fitzgerald i Kenmare.

Politisk motiverte kjøpere

Den lille byen på vestkysten av Irland har en pittoresk hovedgate, men det er små og store eiendommer i det grønne landskapet rundt byen som tiltrekker seg kjøpere fra utlandet.

John Daly

Eiendomsmegler

– Amerikanerne er ute etter eiendommer i det øvre prissjiktet. De skal helst ligge litt avsides og ha havutsikt.

Han forteller at mange av henvendelsene er politisk motiverte. Potensielle kjøpere viser til krigen i Ukraina og politikken som USA fører. Noen kjøpere rømmer også fra varmere klima.

En av eiendommene han tror kan ende opp hos utenlandske kjøpere, er en enebolig med to mål stor tomt på Killaha West, med utsikt over Kenmare-bukten (se kart nederst i artikkelen, samt liste over «trygge» land).

Prisen er 975.000 euro – eller 11,4 millioner kroner.

– Dette er en typisk eiendom for det som amerikanerne er på utkikk etter, forteller Daly.

Denne eiendommen på Killaha West tror eiendomsmegleren kan bli kjøpt av amerikanere. Pris 11,4 millioner kroner. Foto: Sherry Fitzgerald

Historien gjentar seg

Det er ikke noe nytt at utlendinger kjøper boliger i denne delen av Irland. Trenden startet på 1960-tallet. Da slo de første tyskerne seg ned i området.

Bakgrunnen for kjøpene den gang var høyst spesiell. De ønsket et tilfluktssted i tilfelle et krigsutbrudd på Kontinentet.

Med irsk EU-medlemskap (den gang EF) i 1973, forsterket trenden seg. Mange nederlendere slo seg også ned i Irland utover 1980-tallet av samme grunn.

– Det er ikke den samme sterke trenden i det europeiske markedet i dag som det var under den kalde krigen. Men det kan endre seg, sier Maeve McCarthy.

Hun er eiendomsmegler i firmaet Charles McCarthy Estate Agents & Valuers i Skibbereen, 85 kilometer sørvest for Cork.

Maeve McCarthy

Eiendomsmegler

Redde for USA under Trump

Det som imidlertid er en trend, ifølge Maeve McCarthy, er det som skjer i det amerikanske markedet. Også hun forteller om en kraftig økning i henvendelser fra potensielle amerikanske kjøpere.

McCarthy har også lagt merke til følgende: Hun anslår at rundt 40 prosent av henvendelsene fra USA kommer fra personer i LHBT-miljøetLHBT-miljøetLHBT er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner..

– De forteller at de er redde for hva som vil skje fremover med Donald Trump som president. Noen sier rett ut at de må rømme fra Trump.

Flere andre irske eiendomsmeglere som Aftenposten har snakket med forteller det samme. Frykten for Trump er en vesentlig faktor.

– Mange har forfedre fra Irland, men det er en del som forteller at de «rømmer fra Donald Trump». Hvorvidt det er reelt eller bare noe de sier på spøk, skal ikke jeg ha sagt, forteller eiendomsmegler Caitriona Jardine-Otway hos James Lyons O’Keeffe Auctioneers and Estate Agents.

Prisene peker bare oppover

Europeere som flyttet til Irland på 1960- og 70-tallet kunne sikre seg boliger for en rimelig sum. Det er ikke mulig lenger.

Boligene på vestkysten av Irland koster fra rundt tre millioner kroner og opp til 30 millioner kroner. Og det blir ikke billigere. Det siste året har prisene i området steget med 10 prosent. Hovedårsaken er at etterspørselen er større enn tilbudet

– Nybygging er strengt regulert. Det er ikke bare å sette opp ti nye boliger i et avsidesliggende området. Vi er avhengige av at eksisterende boliger blir lagt ut for salg, forteller John Daly.

Eiendomsmeglerne avviser likevel at utlendingene presser irene ut av boligmarkedet. De to kjøpergruppene er sjelden interessert i de samme boligene.

– Lokalbefolkningen ønsker boliger i eller i nærheten av byene. Utlendingene vil bo så avsides som mulig, sier Daly.

Read Entire Article