Vi har aldri sett noe lignende i norsk fotball.
Det samme gjelder fra et europeisk perspektiv de siste 25 årene.
Ønsker vi et eventyr som kan konkurrere med Bodø/Glimts ferd til semifinalen i nyere tid, må vi til et lag som flyktet fra krig.
Heltene fra Ukraina
Dnipro fra Ukraina eksisterer ikke lenger.
I 2015 nådde de Europaligaens finale mens de flyktet fra russisk invasjon i øst. De spilte kampene sine i Kyiv, 400 kilometer unna hjembyen, og likevel slo de ut lag som Ajax, Club Brugge og Napoli.
Da eieren stakk til Sveits et par år senere, rykket Dnipro ned to ganger og gikk konkurs. Klubben ble lagt ned i 2019.
Nå huskes de for en av turneringens største bragder.
Men selv ikke Dnipro kan måle seg med Glimt.
Syv kandidater
Ser man på lagene som har nådd semifinalene i Europas nest største turnering dette årtusenet, har ingen hatt et vanskeligere utgangspunkt.
Her er de største kandidatene:
- Dnipro 2014-15 (Ukraina)
- Basel 2012-13 (Sveits)
- Fulham 2009-10 (England)
- Rangers 2007-08 (Skottland)
- Steaua București 2005-06 (Romania)
- AZ Alkmaar 2004-05 (Nederland)
- Alavés 2000-01 (Spania)
Da Glimt startet sin ferd i Europaligaen denne sesongen, lå de på 66. plass på rangeringen av lag i Europa, basert på resultater i Uefa sine turneringer de siste fem årene. Norge som land lå nede på 14. plass.
OVERRASKER: Ulrik Saltnes feirer åpningsmålet i kvartfinalen mot Lazio.
Foto: Lise Åserud / NRKGlimt spiller foran 8.200 tilskuere, den laveste kapasiteten blant alle lagene.
La oss sammenligne lagene på listen med Glimt.
Dnipro (Ukraina) – 2014-15
Invasjonen fra Russland ga Dnipro en enorm mental utfordring. Mot alle odds bygde de et bunnsolid kollektiv som tapte finalen knepent mot Sevilla.
Men: Dnipro hadde en annen historie og størrelse enn Glimt.
JUBEL: Spissen Nikola Kalinić scoret i finalen mot Sevilla.
Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTBDe var blant Sovjetunionens beste lag på 80-tallet, og brøt ingen nasjonale barrierer ved å nå så langt: Seks år tidligere hadde de to ukrainske lagene Dinamo Kyiv og Sjakhtar Donetsk møttes i semifinalen, før Sjakhtar vant tittelen.
Norge har utrettet lite siden 90-tallet, både på klubb- og landslagsnivå. Glimt er det første norske laget som når semifinalen i en europeisk turnering.
Faktisk har ingen skandinaviske lag havnet blant de fire beste i Europaligaen (eller da forgjengeren, Uefa-cupen) siden danske Brøndby i 1991.
Basel (Sveits) – 2012-13
Med en ung Mohamed Salah i angrep kom sveitserne seg til semifinalen, hvor de tapte mot Chelsea.
Sjelden kommer lag fra alpelandet så langt.
KJENT FJES: Mohamed Salah scoret da Basel slo ut Tottenham i kvartfinalen. Mål ble det også i semifinalen mot Chelsea, som kjøpte egypteren ett år senere.
Foto: Walter Bieri / AP / NTBMen: De beste lagene i Sveits har fortsatt en annen struktur enn Glimt. Som landets nest mest suksessrike klubb spiller Basel foran 38.500 tilskuere, og i 2012-13 hadde de landslagsspillere fra Elfenbenskysten og Egypt.
Året før nådde Basel sluttspillet i Mesterligaen.
De lå på et annet nivå.
Fulham (England) – 2009-10
Laget fra Vest-London dro på et eventyr med norske helter.
Under norgesvenn Roy Hodgson slo de ut Juventus og Hamburg, før de tapte finalen etter ekstraomganger mot Atlético Madrid. Brede Hangeland ruvet i forsvaret, mens Erik Nevland og Bjørn Helge Riise spilte mindre roller.
BRAGD: Brede Hangeland ledet Fulham til finalen. Her mot Roma i gruppespillet.
Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP / NTBMen igjen: Fulham var langt større enn Glimt. Og selv om lag fra midtsjiktet i Premier League sjelden når så langt, hadde Middlesbrough vist at det var mulig fire år før.
Som engelsk elitelag var økonomien langt sterkere.
Analyseselskapet Twenty First Group har beregnet at Glimt har en økonomisk styrke på størrelse med et stort lag på nivå tre i England.
Rangers (Skottland) – 2007-08
Skottene tapte finalen mot russiske Zenit Saint Petersburg. Også i 2022 kom de seg til finalen, hvor de røk på straffer mot Frankfurt.
Men sammenlignet med Glimt havner Rangers i samme kategori som Fulham.
De er et av Skottlands to største lag, med base i Glasgow og et stadion – Ibrox – som rommer mer enn 50.000 tilskuere, altså omtrent hele Bodøs befolkning.
Det blir noe litt annet å komme fra en by nord for polarsirkelen.
Steaua București (Romania) – 2005-06
Det eneste laget som var rangert lavere enn Glimt før turneringen.
Før 2005–06 var Steaua nummer 112 blant lagene hos UEFA. Likevel kom de seg til semifinalen, hvor de tapte 3–4 sammenlagt mot Middlesbrough.
INTENS DUELL: Nicolae Dică (til høyre) slåss om ballen mot Middlesbrough.
Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters / NTBMen: Vi må ta med den historiske konteksten.
Steaua var ikke fra en liten by i nord. Hovedstadslaget er Romanias mest suksessrike klubb, og vant Serievinnercupen – altså den gamle Mesterligaen – i 1986. De nådde en ny finale i 1989.
På 90-tallet spilte Steaua regelmessig i Mesterligaen. At et rumensk lag skulle nå langt i 2006, var overraskende, men ikke banebrytende.
Glimt har aldri kommet så langt.
AZ Alkmaar (Nederland) – 2004-05
Dette laget har mer til felles med Glimt.
Alkmaar er en by nordvest i Nederland med litt mer enn dobbelt så mange innbyggere som Bodø, og AZ slet lenge i bunnen av toppdivisjonen.
Plutselig sendte de hjem Sjakhtar og Villarreal, før Sporting slo dem ut i en jevn semifinale.
Men: Skalaen er fortsatt større. Nederlandsk fotball er sterkere enn den norske, og for 20 år siden var det økonomiske gapet mellom de europeiske ligaene langt mindre.
At lag fra mindre ligaer skal komme så langt, blir vanskeligere for hvert år.
Alavés (Spania) – 2000-01
Alavés hadde rykket opp til La Liga bare tre år tidligere.
Med Dan Eggen i forsvaret slo de ut Rosenborg (4–2), Inter (5–3) og Kaiserslautern (9–2), før de tapte finalen (4–5) mot Liverpool etter drama på overtid.
Alavés spilte foran 10.000 tilskuere, bare litt mer enn Glimt.
HELTER: Alavés feirer seieren i semifinalen mot tyske Kaiserslautern.
Foto: MICHAEL DALDER / Reuters / NTBMen: De var tross alt fra Spania, der suksess i slike turneringer er normalt. Som laget fra den baskiske hovedstaden Vitoria-Gasteiz var dette heller aldri noen provinsiell lilleputt.
Mentale barrierer
Det er denne konteksten som gjør at internasjonale medier har skrevet så mye om Glimt de siste dagene.
Alle lagene på denne listen er fra land med en større fotballhistorie enn Norge, med en større nasjonal kultur for å vinne ting.
Ingen har vært så isolerte som Glimt.
Ingen har kommet fra et så lite sted.
Ingen har hatt mindre ressurser, eller spilt foran færre fans.
Og få har brutt gjennom flere mentale barrierer.
Glimt har måttet bevise at et norsk lag kan komme så langt i en så stor turnering i 2025, både for resten av landet og seg selv.
Torsdag klokken 21.00 spiller Glimt borte mot Tottenham i den første av to semifinaler i Europaligaen. Kampen kan følges her og høres direkte på NRK Sport på radio.
Publisert 01.05.2025, kl. 12.57