Bare timer før den nye regjeringsavtalen ble lagt frem, kom en rystende meningsmåling

3 weeks ago 29



Bare timer før den nye regjeringsavtalen ble lagt frem, kom en rystende meningsmåling: For første gang er ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland størst.

 kristeligdemokratene Markus Söder (t.v.) og Friedrich Merz og sosialdemokraten Lars Klingbeil. Nå skal partimedlemmer stemme over avtalen. Foto: Ebrahim Noroozi, AP/NTB
  • Ingrid Brekke

Publisert: 09.04.2025 16:25

Kortversjonen

En alvorstung Friedrich Merz presenterte grunnlaget for en ny regjering i Berlin onsdag. Den kommende kansleren skisserte en dyster samtid der motstanderne av liberalt demokrati angriper friheten.

– Europa kan stole på Tyskland, forsikret han.

– Tyskland skal være et modig og fremtidsrettet land, sa han videre.

Det tok kristeligdemokrater (CDU/CSU) og sosialdemokrater (SPD) fire uker å bli enige om en regjeringsplattform.

USA-president Donald Trumps tollbonanza skal ha satt fart i regjeringsforhandlingene. Kanskje hjalp det også på stemningen at Merz og sosialdemokratenes leder, Lars Klingbeil, ble dus underveis.

Partiene slet mest med temaene innvandringspolitikk og skattelette. Her er noen av kompromissene i det 146 sider lange dokumentet:

  • Sosialstøtten, den såkalte borgerlønnen, skal reformeres.
  • Et eget departement for digitalisering og statsmodernisering opprettes.
  • Kontroller og tilbakevisninger av migranter ved grensen.
  • Et nasjonalt sikkerhetsråd skal legges til kanslerkontoret.
  • Innføring av frivillig militærtjeneste.
Kommende kansler Friedrich Merz (t.h.) og sosialdemokratenes leder, Lars Klingbeil, har trukket i hver sin retning under forhandlingene. I det minste ble de dus. Foto: Ebrahim Noroozi, AP/NTB

Partiene har allerede fordelt departementene seg imellom. Men navnene på ministrene er fortsatt usikre. Klingbeil nevnes hyppigst som finansminister og visekansler. SPD skal holde uravstemning med sine 300.000 medlemmer, mens CDU har planlagt et «mini-landsmøte».

Men flere i CDU krever å ha et ord med i laget. Mange mener Merz har vært altfor kompromissvillig. – Den personlige skuffelsen mange medlemmer føler over Friedrich Merz, er brutal, sa en lokal partileder til Der Spiegel onsdag formiddag.

Les også

Tyskland skal låne seg til opprusting. Ikke bare militært.

Brutte løfter

Friedrich Merz vant nemlig valget med løfter om å føre en helt annen politikk enn den forrige trepartiregjeringen. Skattelettelser, et styrket næringsliv og nei til mer statsgjeld var blant valgløftene. Men hverken CDU eller andre demokratiske partier vil samarbeide med ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD). De ble nest størst i valget.

Dermed startet forhandlingene med SPD. Partiet og kansler Olaf Scholz leder fortsatt landet til Merz tar over. SPD gjorde et katastrofalt dårlig valg i februar, men blir likevel juniorpartner i regjeringen. De får dermed stor innflytelse på hvordan Merz kan styre landet.

Merz hentet også støtte fra De grønne for å få gjennom en gigantisk lånepakke på 500 milliarder euro for å ruste opp forsvar og infrastruktur. Mange kristeligdemokrater brukte valgkampen til å skjelle ut nettopp De grønne.

I Europa har lettelsen over at Tyskland vil bruke mer penger, vært stor. Tyskland er EUs motor og helt avgjørende blant annet for støtten til Ukraina. Men hjemme oppfattet mange lånepakken som løftebrudd fra Merz.

Leder for Alternativ for Tyskland, Alice Weidel, kan fryde seg. Ikke bare er AfD største opposisjonsparti.  På en fersk meningsmåling slår de også kristeligdemokratene. Foto: Liesa Johannssen, Reuters/NTB

AfD størst

Bare timer før Friedrich Merz presenterte koalisjonsavtalen, ble AfD for første gang største parti på en måling. Instituttet Ipsos gir AfD 25 prosents oppslutning, mens CDU/CSU har tapt stort og må nøye seg med 24 prosent.

Ved valget var det 7 prosentpoeng mellom kristeligdemokratene og AfD. CDUs fall er dramatisk.

Les også

Konservative Friedrich Merz erklærer valgseier i Tyskland. Hvem er han?

– En slik nedgang har aldri tidligere skjedd mellom valg og regjeringsdannelse, sa Hermann Binkert, lederen for Insa, et annet meningsmålingsinstitutt, til Handelsblatt for et par dager siden.

En utbredt analyse er at ytterliggående partier tjener på storkoalisjoner. Når motsetningene i sentrum dempes, må velgerne ut på fløyene for å protestere. Igjen og igjen er det spådd at Alternativ for Tyskland har nådd toppen. Men nok en gang sprenger de en grense.

Avisen Münchner Merkur råder tyskerne til å være pragmatiske. Utenfor landet herjer Trump og Putin, på innsiden «demokratiforaktere», altså AfD. «Alle vet: Svart-rød og Merz er noe sånt som vårt liberale demokratis siste patron.»

Read Entire Article