Bella Lu fulgte en pasient for å kjøpe brus. Plutselig slo han til. I etterkant ble hun liggende én uke på sykehus.

1 month ago 7



Ansatte ved Norges største akuttpsykiatriske avdeling frykter for både sin egen og pasientenes sikkerhet.

Bella Lu sliter med hodepine, hukommelsesproblemer og vansker med å konsentrere seg, fem måneder etter angrepet. Hun har også fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter hendelsen. Foto: Tomm W. Christiansen, Aftenposten

Publisert: 31.03.2025 20:00

Kortversjonen

Bella Lu hadde fulgt en pasient fra skjermet avdeling ned for å kjøpe en flaske brus. Det var da det skjedde.

Tidligere denne oktoberkvelden møtte hun på jobb som normalt på akuttpsykiatrisk avdeling ved A-hus.

Hun visste ikke da at hun om kort tid ville ligge forslått og desorientert på gulvet. Eller at hun ville tilbringe en uke på sykehus med hodeblødning, kragebensbrudd og flere ribbensbrudd.

Etter å ha kjøpt brus, gikk ikke pasienten tilbake mot avdelingen. I stedet fortsatte han mot resepsjonen og utgangen. Da hun spurte hvor han skulle, svarte han ikke.

Lu sto et stykke bak ham, mens han slet med å åpne utgangsdøren til resepsjonen. Plutselig snudde han seg mot henne.

Så ble det mørkt.

Hun kom til seg selv på akuttmottaket. Smertene banket i hodet og på venstre side av kroppen. Hun fikk vite at pasienten hadde løftet henne opp og slengt henne ned i det harde gulvet.

Aftenposten har lest tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet om det som skjedde med Lu og sett epikrisen fra sykehusinnleggelsen.

1 av 2Foto: Privat

«Alvorlige voldshendelser kunne vært unngått»

Ansatte ved én av seks seksjoner på akuttpsykiatrisk avdeling har sendt et varsel om det de mener er kritikkverdige arbeidsforhold. De mener situasjonen går ut over sikkerheten til både ansatte og pasienter.

Varselet er undertegnet av 36 personer. Det er nesten alle fast ansatte i seksjonen.

De mener sikkerheten ikke er godt nok ivaretatt, og at det i perioder er for få kompetente ansatte på jobb. De skriver at «flere alvorlige hendelser kunne vært unngått med riktig bemanning og sikringstiltak».

Aftenposten har snakket med fem ansatte ved seksjonen. En av dem har sagt opp. Alle støtter det som står i varselet.

Øystein Kjos er divisjonsdirektør for psykisk helsevern og rus og øverste leder for akuttpsykiatrisk avdeling ved A-hus. Han skriver i en e-post at han tar påstandene svært alvorlig.

Ifølge ham er sikkerheten høyt prioritert. Varselet blir nå gransket av det interne varslingsutvalget ved A-hus, skriver han.

Ikke nok ansatte til å følge pasient

I varselet står det også at ledelsen ikke melder alvorlige hendelser til Arbeidstilsynet.

Hendelsen med Bella Lu er det eneste avviket på akuttpsykiatrisk avdeling som ble meldt i fjor.

Lu jobber ikke på den seksjonen der ansatte har varslet. Hun synes hun får god oppfølging av sin nærmeste leder. Men hun har tenkt på om hendelsen kunne vært unngått dersom de var én til for å følge pasienten ned.

Pasienten som angrep henne, var en høyrisikopasienthøyrisikopasientHøyrisikopasienter er de mest utagerende og voldelige pasientene på akuttpsykiatrisk, som krever ekstra bemanning. og skulle følges av to ansatte, ifølge tilsynsrapporten. Men de var bare to ansatte på tre pasienter. Begge kunne ikke ha fulgt pasienten.

Øystein Kjos ønsker ikke å svare på hvorfor det bare var to ansatte på vakt da Lu ble angrepet av en pasient.

Hjernerystelse ble ikke meldt inn

En ansatt ved seksjonen som varselet kommer fra, ble sykmeldt i flere uker etter å ha fått hjernerystelse, fordi hun ble angrepet av en pasient. Saken ble aldri meldt til Arbeidstilsynet. Selv hadde hun fylt inn papirene hun skulle og regnet med at arbeidsgiveren ville sende dem videre.

– Jeg fikk vite etter at jeg sluttet at det ikke ble gjort. Jeg synes det viser en mangel på respekt og omsorg for ansattes helse, sier hun.

Aftenposten har fått se et legenotat som dokumenterer hendelsen.

Kjos ønsker ikke å kommentere hvorfor avviket ikke ble meldt til Arbeidstilsynet.

300 avvik om vold og trusler

Alan Lorin er koordinerende verneombud ved akuttpsykiatrisk avdeling på A-hus og har sendt varselet på vegne av kollegene.

Det ble ifølge ham registrert rundt 500 avvik internt på hele akuttpsykiatrisk avdeling i 2024. Rundt 300 av dem gjaldt vold eller trusler om vold.

Flere handler om brudd, gjentatte slag mot hodet eller hjernerystelse, som har ført til flere uker fravær fra jobb.

Det er eksempler på hendelser som bør meldes til tilsynet hvis de gir langvarig sykefravær eller arbeidsudyktighet, ifølge Gunn Robstad. Hun er seksjonsleder i Arbeidstilsynet.

Divisjonsdirektør Øystein Kjos ønsker ikke å kommentere hvorfor bare ett avvik ble meldt til Arbeidstilsynet i fjor. Praksisen deres blir nå gjennomgått.

Aftenposten kjenner til flere varsler ved akuttpsykiatrisk avdeling.

Ett av dem gjelder en annen seksjon. Den interne granskingen konkluderte med at det finnes en fryktkultur der. Det er satt i gang et samarbeid med HR for å bedre arbeidsmiljøet, ifølge Kjos.

Romerikes Blad skrev om varslene i februar.

Plages av hodepine og angst

For Bella Lu har angrepet på arbeidsplassen fått negative følger både fysisk og psykisk. I slutten av oktober måtte hun gjennom en kragebensoperasjon. Hun har mye hodepine, hukommelsesproblemer og vansker med å konsentrere seg.

Hun plages av angst og søvnproblemer og har fått diagnosen Posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

– Når jeg snakker om det som skjedde, eller når jeg har nærmet meg A-hus, får jeg kraftig hjertebank, vondt i magen, og det snører seg i brystet.

Det har vært godt å ha katten Aluna og de to hundene Aki og Aina mens hun har vært sykmeldt. Kjæresten bor i Østerrike, men kommer ofte på besøk. Foto: Tomm W. Christiansen / Aftenposten

Lu tenkte først at hun skulle tilbake på arbeidsplassen sin. Nå er hun ikke lenger sikker.

– Når de fysiske plagene begynte å bli litt bedre, kom de psykiske plagene. Det er vanskelig å vite hvor lang tid det tar før jeg blir bra, og om jeg vil klare å jobbe på avdelingen igjen.

Read Entire Article