- Ulykkesbilen ved Sandvika storsenter ble funnet uten noen i førersetet.
- Simen Huse i Simco mener det er fysisk umulig for offeret å ha trykket på gasspedalen.
- Bistandsadvokat Audun Helgheim kritiserer politiets etterforskning og krever mer grundige undersøkelser.
Daglig leder Simen Huse i Simco AS har i flere måneder undersøkt ulykkesbilen fra den tragiske hendelsen ved Sandvika storsenter i september 2024, der en mann i 60-årene omkom da bilen falt fra fjerde etasje.
Hans konklusjoner står i sterk kontrast til politiet og Statens vegvesens rapport, hvor de mener ulykken var forårsaket av en ren brukerfeil.
– Det er ikke mannen som har tråkket på gasspedalen. Det har vi konkludert med, sier Huse.
Huse, som har 30 års erfaring med utredninger og bilelektronikk, ble engasjert av familiens advokat for å gjøre en uavhengig undersøkelse av ulykkesbilen. Han er blitt brukt som sakkyndig i over 200 saker for politiet, havarikommisjonen og forsikringsselskaper.
Det var bladet Motor som først omtalte funnene til Simco.
Funnet i passasjersetet
En sentral del av Huses argumentasjon bygger på at mannen ble funnet i passasjersetet etter ulykken, ikke i førersetet.
– Når ambulansepersonellet fant mannen sittende i passasjersetet, da begynner puslespillet å gå litt opp, sier han.
Huse forklarer at kollisjonsputen på passasjersiden er utløst, men ikke på førersiden, noe han mener beviser at ingen satt i førersetet under ulykken.
– De er konstruert sånn at kollisjonsputene aldri vil utløses uten vekten av et menneske, forklarer han.
Kritiserer politiets undersøkelse
Huse er sterkt kritisk til den tekniske undersøkelsen som ble gjort av politiet og Statens vegvesen.
– Bilen har ikke vært koblet opp etter ulykken inntil jeg har gjort det her på verkstedet. De har bare tatt ut den såkalte svarte boksen og avlest den, og så konkluderte med at det er førerfeil. De har ikke gjort noe mer med ulykkesbilen, sier han.
ELEKTRONISKE SPOR: Dette er den «svarte boksen» som registrerer noen av dataene i bilen. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG
– Boksen har observert 100 prosent gasspådrag. Men hvor kommer de signalene fra? Statens vegvesen konkluderer med at mannen har trykt gasspedalen i bånn. Det er jeg svært uenig i, sier Huse.
Hva er den «svarte boksen» (EDR) i bilen?
Hva er EDR?
– En liten opptaksenhet, også kalt kollisjonsstyreenhet, under midtkonsollen (~10 × 10 × 5 cm). Minnebrikken inne i boksen logger hendelsesdata fra bilen
Hvorfor kalles den «svart boks»?
– Navnet er inspirert av flyenes svarte bokser, som fungerer på samme måte – selv om bilboksen sjelden er svart
Hvilke data lagres?
– Målte parametere om fart, G-krefter, pedalbruk, rattbevegelser, sikkerhetsbeltebruk, lysbruk og sensorer knyttet til kollisjonssystemer
Hvordan lagres dataene?
– I kontinuerlige 5‑sekunderssløyfer som overskrives med mindre en kollisjon eller uvanlig manøver oppdages – da lagres data fra sekunder før, under og etter hendelsen
Hvorfor har biler en EDR?
- Sikre dokumentasjon ved ulykker – nesten som en «universell datalogger».
- Hjelper politi, forsikring, advokater og ulykkesgransking å forstå årsak og forløp
- Fremme trafikksikkerhet og forebygge tvister eller svindel
Personvern
– Dataene er anonymisert (identifiserer bare biltype og systemer, ikke eier eller registreringsnummer). Ved innhenting varsles eier, og bruk er regulert av personvernlovgivningen
Lovkrav
– Fra juli 2024 er EDR påbudt i alle nye biler solgt i EU, inkludert Norge
(Kilde: Gjensidige)
Statens vegvesen er kjent med kritikken fra Simco. De sier at de utfører undersøkelsen på vegne av politiet og at det er politiet som skal uttale seg om saken. Politiet sier de ikke er kjent med innholdet i rapporten fra Simco, siden denne foreløpig ikke er forelagt politiet.
– Etterforskningen hos politiet er fortsatt aktiv, og vi utelukker ikke nye etterforskningsskritt, skriver politiadvokat Kathrine Eilertsen i en SMS til VG.
Fysisk umulig
Huse argumenterer for at det ville vært fysisk umulig for mannen å utføre handlingen politiet beskriver.
– Hvis du sitter i passasjersetet og får et ben over konsollen, og du skulle ha trykt gassen i bånn, så er det voldsomme G-krefter der som hadde hevet deg bak. Og da skulle vi iallfall fått en variasjon i gasspedalen. Du skulle ikke få det rene 100 prosent gasspådraget. Det er fysisk umulig, mener han.
Leter etter elektroniske feil
Huse og teamet hans har brukt måneder på å undersøke om det kan ha oppstått feil i bilens elektroniske systemer.
– Jeg har fokusert på om det kan ha vært forstyrrelser i elektronikken. Om det har vært fukt i elektronikken. Om det har vært ting som vi kan finne spor av i elektronikken som kan ha ført til feilinformasjon, sier han.
Han påpeker at moderne elbiler har komplekse systemer som kan påvirke gasspådrag.
– Det er mange funksjoner i moderne elektrisk bil. Alle styringsmodulene sitter sammen som en familie. De kan overstyre bremsen, de kan overstyre gass. Skjer det en feil, en programvarefeil, en forstyrrelse, så blir det helt vilt, forklarer Huse.
Sårt for de etterlatte
Bistandsadvokat Audun Helgheim, som representerer enken, sier funnene styrker deres sak.
– Når kona hans står og ser på at mannen setter seg inn i bilen på passasjersiden for å prøve å klatre over midtkonsollen, og så akselererer bilen i full fart før han rekker å komme over til førersiden, da er det noe annet enn han som har gjort det, forteller Helgheim.
Bistandsadvokat
Han kritiserer politiet for ikke å ha ønsket å delta i rekonstruksjoner av hendelsen.
– Når vi nå har det som Simco har funnet, og har kontrollert dataene og man sier at man ikke får bildet til å stemme helt, så tenker jeg at det her er grunnlag for å etterforske ytterligere fra politiets side, sier Helgheim.
Advokaten forteller at politiet ble varslet fire virkedager før rekonstruksjonen som de pårørende og Motor fikk utført. Det prioriterte politiet ikke.
– De etterlatte har følt at det har vært viktigere for politiet å renvaske Volvo enn i det hele tatt å undersøke ting, hevder bistandsadvokat Audun Helgheim.
– For de etterlatte er ulykken fortsatt veldig sårt, kan bistandsadvokaten fortelle.
Volvo avviser tekniske problemer
Volvo bekrefter at de har gjennomført grundige undersøkelser av bilen.
– Den tragiske ulykken i Sandvika har gjort sterkt inntrykk på oss i Volvo, og våre tanker og medfølelse går til de pårørende. Dette er en sak vi har tatt på største alvor, og vår prioritet har vært å bistå politiet i deres etterforskning gjennom tekniske undersøkelser av bilen, skriver Volvo i en uttalelse til VG.
Bilprodusenten opplyser at både Volvos granskingsteam fra hovedkontoret i Göteborg og tekniske eksperter fra Volvo Car Norge har undersøkt kjøretøyet.
– Undersøkelsene har bestått av både analyse av data fra bilen og fysiske inspeksjoner. Undersøkelsene viser at det ikke var teknisk feil på bilen som kan ha forårsaket ulykken, skriver Volvo videre.
Våren 2022 ble det kjent at Volvo tilbakekalte over 5000 biler av modellen XC40 Recharge – samme type som ulykkesbilen.
– Tilbakekallingen i 2022 var grunnet en potensiell feil som gjorde at ledningsnettet til gasspedalen kunne bli skadet og at det kunne oppstå vanninntrengning. Dette kunne potensielt føre til utilsiktet akselerasjon, men det er viktig å presisere at Volvo har ikke mottatt noen rapporter om ulykker eller personskader som en følge av dette, opplyser Volvo.
Krever mer grundig etterforskning
Huse mener saken illustrerer et større problem med hvordan slike ulykker etterforskes.
– Det er skremmende. Det er en sånn konklusjon som får veldig fatale følger videre. De bør ta hensyn til at er det flere faktorer som kan komme inn i bildet, mener han.
Han understreker at han ikke nødvendigvis vil konkludere med teknisk feil, men ønsker grundigere undersøkelser.
– Vi gjør et forsøk. Ingen andre har gjort det. Man har bare sagt førerfeil og sendt det ut igjen, avslutter Simen Huse i Simco.