Ble ufrivillig satt på venteliste: – Helt uforståelig

7 hours ago 5



Naomi Oseki:

Naomi Oseki skulle på jobbreise til Polen. Billetten var betalt, og hun møtte opp i god tid. Likevel fikk hun ikke bli med på flyet.

 Sara Aarøen Lien / TV 2
STANDBY: Lars Henriksen og Naomi Oseki ble splittet ved gaten på Gardermoen. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Publisert 16.07.2025 11:27

Tiktok-profilene Naomi Oseki og Lars Henriksen skulle forrige uke til Warszawa i Polen for innspilling av en ny serie. De skulle dra sammen med flyselskapet LOT Polish Airlines. 

Henriksen hadde sjekket inn digitalt, mens Naomi valgte å ta innsjekken manuelt på flyplassen, to timer før avreise. 

Ved innsjekkingsskranken fikk Oseki beskjed om at setet hennes var gitt bort og at hun var på «standby». 

Hva var begrunnelsen? Flyet var overbooket. 

– Det var helt uforståelig. Vi hadde bestilt billettene i god tid, og vi var tidlig ute på flyplassen. Jeg trodde bare det betydde at jeg fikk et annet sete, ikke at jeg ikke fikk bli med i det hele tatt, sier hun til TV 2. 

Les ekspertens forklaring på praksisen i faktaboksen: 

Slik fungerer overbooking og standby:

Standby betyr at du står på en form for venteliste, der det er en risiko for at du ikke får være med på flyet, selv om du har bestilt og betalt for billetten.

Det forklarer Hans Jørgen Elnæs, flyanalytiker og eier av Winair, til TV 2. Han forteller at dette kan ha flere årsaker.

Noen ganger kan det være operasjonell eller tekniske årsaker. For eksempel at flytypen blir byttet ut med en mindre modell med færre seter.

– Da kan det være for mange passasjerer i forhold til hvor mange seter som er tilgjengelig. Det betyr ikke nødvendigvis at flyet er overbooket med vilje, sier han til TV 2.

Ifølge Elnæs selger mange flyselskaper flere billetter enn det er seter på flyet. De gjør dette fordi det ofte er noen som ikke møter opp. Dette kalles «overbooking», og beslutningen er vanligvis ikke tilfeldig, men ved hjelp av datasystemer og historisk data.

Han understreker at dette ikke er noe nytt og at det har skjedd i mange år.

Dersom ingen frivillig gir fra seg plassen mot kompensasjon, må flyselskapet velge hvem som får bli med. Da kan det være billettkategori, lojalitetsstatus eller spesielle behov som avgjør.

– Hvis du har et lavt prioritert billettprodukt, kan du risikere å bli satt på «standby» selv om du har kjøpt billett, sier han.

Elnæs forklarer at flyselskapene har plikt til å hjelpe passasjerer som blir stående igjen. Det kan være ny billett, mat, drikke og i noen tilfeller hotell.

Kofferten ble sendt 

Hun og tre andre passasjerer ble stående ved gaten i håp om at noen ikke møtte opp. Men det gjorde alle, og ingen av dem fikk bli med.

Oseki innrømmer at det har vært noen år siden hun sist fløy. Hun forsto derfor ikke umiddelbart hvorfor hun ble stående igjen.

Henriksen forklarer til TV 2 at han forsøkte å vente sammen med Oseki. 

– Jeg sa at jeg ville vente for å se om Naomi fikk plass. Men da sa de at hvis jeg ikke gikk på flyet, ville jeg miste min plass også. Jeg hadde ikke noe valg, sier han.

Hun forteller at hun ble sittende igjen på flyplassen. Oseki ble fortalt at kofferten ikke ville bli sendt da hun ikke fikk reise. Likevel havnet den i Polen.

– Jeg ventet i nesten tre timer på bagasjen. Til slutt fikk jeg bilde av kofferten fra Lars. Den hadde blitt sendt likevel, sier hun.

– Ingen mat 

Oseki fikk plass på et nytt fly til Polen rundt åtte timer senere, forklarer hun. Det var arbeidsgiveren, Prime Video, som fikset den nye billetten.

– Jeg fikk ikke engang et sted å vente. Ingen mat, ingen hotell, ingenting, forteller hun. 

– Har du sendt en klage til flyselskapet i ettertid? 

– Nei, det har jeg ikke gjort. Jeg snakket med dem på flyplassen da spurte jeg dem om det var noe jeg kunne få som kompensasjon. De sa nei, og da var det ikke mye vits å bruke lang tid på en klage tenkte jeg, hevder hun. 

Etter å ha delt opplevelsen på sosiale medier, sier hun at hun i ettertid har innsett at hun trolig har krav på mer, og vurderer nå å klage.

Dette har du krav på 

Flyselskapene har rett til å nekte passasjerer ombordstigning ved overbooking, men da skal det følge med både hjelp og kompensasjon. 

Det forklarer Øyvind Herseth Kaldestad, fungerende kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet. 

HVA HAR DU KRAV PÅ?: Ved overbooking har du krav på kompensasjon, ifølge Forbrukerrådet. Illustrasjonsbilde. Foto: ETHAN CAIRNS / Pa Photos / NTB
HVA HAR DU KRAV PÅ?: Ved overbooking har du krav på kompensasjon, ifølge Forbrukerrådet. Illustrasjonsbilde. Foto: ETHAN CAIRNS / Pa Photos / NTB

– Hvis du nektes ombordstigning og velger ombooking, har du rett til mat og drikke som står i rimelig forhold til ventetiden frem til du får reist. Blir det nødvendig for deg å overnatte skal flyselskapet betale for hotelloppholdet ditt, opplyser Kaldestad til TV 2.

Han påpeker også at mange vil oppleve det som urimelig å miste plassen på et fly man har bestilt og betalt for, uten forklaring.

– Her bør også flyselskapet se til at passasjeren blir ombooket så snart som mulig og blir godt ivaretatt i ventetiden, sier han. 

Kaldestad understreker at reglene som gjelder ved forsinkelser og kanselleringer også gjelder ved overbooking, og skal sikre at passasjerene blir godt ivaretatt.

– Overbooking er vanlig praksis

Til TV 2 skriver LOT Polish Airlines at overbooking er en etablert praksis som brukes av mange flyselskaper. 

– Målet er å sikre effektiv drift og unngå tomme seter, skriver selskapet i en epost.

Flyselskapet ønsker ikke å kommentere den konkrete hendelsen, men svarer på generelt grunnlag.

 Jan-Petter Dahl / TV 2
PRAKSIS: Fly fra LOT Polish Airlines som reiser fra Oslo Lufthavn. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Ifølge selskapet går det som regel problemfritt, og de fleste passasjerer får reist som planlagt. Men i sjeldne tilfeller kan det bli nødvendig å ombooke noen få passasjerer.

– I slike situasjoner gjør vi vårt beste for å tilby gode og raske alternativer, samt passende kompensasjon, i tråd med regelverket og våre egne servicevilkår, skriver selskapet.

Read Entire Article