Kortversjonen
- USA har innført toll på 10 % mot alle land, 20 % mot EU og 16 % mot Norge.
- Jens Stoltenberg kaller det «den største trusselen mot verdenshandelen siden mellomkrigstiden».
- Kina kan eksportere mer til EU, og dumping kan føre til EUs beskyttelsestiltak som rammer Norge.
- Eksperter forventer børsnedgang, særlig for norske eksportselskaper.
- Trump mener tolløkningen vil styrke USAs økonomi på sikt, til tross for kortsiktig nedgang.
Onsdag innførte USA en generell toll på 10 prosent mot alle verdens land, 20 prosent toll mot EU og 16 prosent toll mot Norge.
Finansminister Jens Stoltenberg omtaler dette som «den største trusselen mot verdenshandelen siden mellomkrigstiden
».VGs lesere har sendt inn en rekke spørsmål, og vi har forsøkt å svare på noen av dem.
- Først og fremst: Hva er toll?
Toll er en avgift som legges på varer når de importeres eller eksporteres mellom land.
Og nå er klokka toll.
Har du flere spørsmål? Send gjerne inn det du lurer på her: 2200@vg.no
Må Norge og andre land rammes av EUs mottiltak?
Nå som USA innfører massive tollsatser mot resten av verden, risikerer det å bli store endringer i handelsmønstre.
Billige varer som kinesisk stål som tidligere ble eksportert til USA, risikerer nå å heller bli eksportert til EU, der den kan utkonkurrere europeisk eller norsk stål. Dette kalles «dumping
».Dersom EU oppfatter at denne dumpingen blir omfattende nok og skader europeiske bedrifter, er det mulig for EU å innføre beskyttelsestiltak, en generell tollmur
på enkelte varer eller sektorer som hindrer dumping av billige eksportvarer fra resten av verden.Norge deltar ikke i EUs tollsamarbeid, og dermed risikerer vi å havne på utsiden av denne tollmuren.
EU har varslet at de innfører straffetoll mot amerikanske produkter, men det er fremdeles svært uklart om EU kommer til å innføre beskyttelsestiltak.
Norge har tidligere fått unntak fra lignende beskyttelsestiltak fra EU. For eksempel i 2018, da Trump innførte tollsatser på aluminium og stål, fikk Norge unntak fra EU. Begrunnelsen var da blant annet Norges nære tilknytning til EU gjennom EØS
.Hva bør man gjøre med investeringene sine?
Det er ventet at tolløkningen vil føre til nedgang på aksjemarkedene verden rundt. Ettersom markedet er raskt til å korrigere for ny informasjon, har mange allerede solgt, og det er ikke gitt at det nå lønner seg å selge seg ut.
For eksempel viser den store S & P-indeksen nedgangt på etterhandelen, altså kjøp og salg av aksjer etter at børsen har stengt. Selskaper som Tesla og Apple var torsdag ned henholdsvis 7 og 7,5 prosent.
Oslo børs har kl. 12.45 torsdag stabilisert seg på et fall på rundt 1,3 prosent.
Det er heller ikke gitt at amerikanske selskaper vil oppleve større børsnedganger en europeiske eller asiatiske. Det er generelt ventet nedgang på alle verdensmarkedene.
I en kommentar for E24 skriver børskommentator Roar Valderhaug at norske eksportselskaper som Mowi eller Grieg Seafood er de største taperne.
Eksperter maner dermed til ro og langsiktighet.
Gagner dette USA?
De fleste eksperter i Norge og Europa er enige om at Trumps tollplaner vil ha negative konsekvenser for amerikansk økonomi, i tillegg til verdensøkonomien.
Den britiske storbanken Barclays anslår ifølge Reuters at det er en «høy risiko» for resesjon
i USA.– Dette er en gamechanger for verdensøkonomien. Mange land kommer til å ende i en resesjon i år, sier Olu Sonola, økonom i Fitch Ratings i et notat.
– Disse tiltakene, dersom de opprettholdes, kommer sannsynligvis til å drive de amerikanske og globale økonomiene inn i en resesjon i år, skriver JP Morgans analytikere i et notat onsdag.
Trump har selv sagt at han er villig til å akseptere en midlertidig nedgang i amerikansk økonomi for å få gjennom endringene med økt toll og reduksjon av statlige utgifter.
– Jeg hater å forutsi slike ting. Det er en periode med overgang, for det vi gjør er veldig stort, sa Trump i et intervju med Fox News søndag, da han ble spurt om han forventer resesjon i USA i år.
Trump har gitt flere grunner til tolløkningen:
- Han ønsker å beskytte og utvikle amerikansk industri.
- Han ønsker at USA skal ha en positiv handelsbalanse med andre land, altså at USA skal eksportere mer enn de importerer.
- Han ønsker å øke inntektene til USA gjennom toll for å kunne redusere budsjettunderskuddet og nedbetale amerikansk statsgjeld.
- Han vil bruke tollsatsene som pressmiddel og forhandlingskort for å få andre land til å gjøre det USA ønsker. For eksempel hevder Trump at det kommer store mengder narkotiske stoffer, som fentanyl, over grensen fra Canada og Mexico. Han ønsker å bruke tollen til å presse Canada og Mexico til strengere kontroll av grensene sine.
Det er usannsynlig at Trump kan lykkes med alle disse målene samtidig. Til tross for tollsatsene kan det være lite lønnsomt for USA å satse på industri som allerede har blitt flyttet ut av landet, og dersom målet er å få en bedre handelsbalanse ved å redusere import, vil det ikke bli økt inntekt gjennom tollinnkreving.
Hva skjer med dagligvareprisene?
Ifølge finansminister Stoltenberg vil konsekvensene for norsk økonomi først og fremst ramme bedrifter og arbeidsplasser.
Stoltenberg går foreløpig langt i å utelukke at Norge vil svare på den amerikanske tolløkningen med en egen straffetoll mot amerikanske varer som importeres til Norge.
Bør Norge svare med straffetoll mot USA?aJa, dette kan vi ikke bare la passere!bNei, det viktigste er å beskytte reallønnsvekstenDet betyr at prisene i butikken sannsynligvis ikke endrer seg så mye på kort sikt.
Men dersom Norge velger å gjøre som EU og svare med straffetoll, vil dette sannsynligvis koste for norske forbrukere, sier dagligvareekspert Tor W. Andreassen til VG.
– Da vil det mest sannsynlig være forbrukerne som må absorbere denne økte kostnaden som vil ligge omtrent på det nivået tollen er på, altså 16 prosent. Det fører i så fall til en nedgang i reallønnsveksten
, sier Andreassen.VG har også spurt selskapet Ringnes, som produserer Pepsi Max og Coca-Cola i Norge.
– Pepsi MAX som selges i Norge produseres lokalt, ved vårt hovedanlegg på Gjelleråsen. Derfor er ikke våre merkevarer direkte berørt av USA sine økninger i tollsatsene, sier kommunikasjonsdirektør i Ringnes, Johanna Rostad til VG.