Boikott av Øya. Vi velger en annen løsning.

6 hours ago 3



  • Øyafestivalen, Artistenes Blandakor for Palestina, Spillerommet og Oslo Solidarity

Det er lett å forstå skuffelsen, sinnet og handlingskravet fra boikottkampanjen mot Øyafestivalen, skriver innleggsforfatterne. Foto: Ruben Grøndahl Utaker

Øyafestivalen er i hardt vær, og denne gangen er det ikke ekstremvær som raser.

Publisert: 17.07.2025 16:17

Innlegget er skrevet av:

Øyafestivalen, Artistenes Blandakor for Palestina, Spillerommet og Oslo Solidarity v/Tonje Kaada, Charlotte Qvale, Marte Wulff og Mads Gilbert.

Gaza og palestinernes sak har vært fokus for kritikken av festivalen, både knyttet til festivalens eierskap og kommersielle partnerskap.

Dette har utløst en boikottkampanje mot Øyafestivalen, med spredning av en blodrød variant av ØYA-logoen i sosiale medier og på plakater rundt om i Oslo. Kravet er «et kulturliv uten tilknytning til folkemord».

Stiller krav og jobber for endring

Artister og samarbeidspartnere er blitt kontaktet med krav om boikott av festivalen. Nå ønsker Artistenes blandakor og Øya å samarbeide for å unngå splittelse og polarisering blant mange som, tross ulike strategier, står for det samme: Nei til folkemord. Solidaritet med Palestina.

I Artistenes blandakor for Palestina, som består av over 520 utøvende musikere, kunstnere og andre kulturarbeidere, er vi ikke fremmede for boikott som virkemiddel. Vi støtter boikott av israelske varer og israelske utdanningsinstitusjoner, for å nevne noe.

Koret ble startet i 2024 som en ren protest mot Israels deltagelse i Eurovision, med krav om å utestenge Israel fra konkurransen.

I over 25 år har Øyafestivalen vært en aktiv pådriver for samfunnsengasjement og bærekraft. Selv om festivalen velger andre virkemidler enn boikott som påvirkning, stiller vi likevel krav, og vi jobber for endring.

Oppfordres til å bruke ytringsfriheten

Vi har vært tydelige i vårt standpunkt om Gaza og kommuniserer våre forventninger like tydelig til nye eiere og sponsorer. Øyafestivalen oppfordrer også årets artister til å benytte seg av ytringsfriheten sin om de ønsker det.

Spenningsfeltet mellom boikott, protest og bruken av påvirkningskraft gjennom andre virkemidler har ført til gode, konstruktive diskusjoner mellom Artistenes blandakor, Spillerommet og Øyafestivalens ledelse. Vi har møttes og diskutert ansikt til ansikt.

Det har vært lærerikt og engasjerende. Det har ført til et ønske om å forene krefter for å åpne samtalen for flere stemmer og tilrettelegge for et kulturfelt i aktiv solidaritet med det palestinske folket.

Vi må unngå å gå i fellen ved å flytte oppmerksomheten bort fra dem som faktisk er ansvarlige for det som skjer i Gaza.

Ytringsrommet innsnevres verden over, og vi ønsker å motvirke dette. Ingen kan kreve at alle skal ha samme prioriteringer og fremgangsmåter som oss selv. Det finnes ingen fasit for hva som er mest effektivt.

Derfor er det problematisk om artister får mer kritikk for at de velger å ikke boikotte Øya, enn de får oppmuntrende ros for å være veldig tydelige i sin solidaritet med Gaza og Palestina.

Vi må unngå å gå i fellen ved å flytte oppmerksomheten bort fra dem som faktisk er ansvarlige for det som skjer i Gaza: Israels regjering og dens støttespillere.

Verdigrunnlaget består

Øyas situasjon er et eksempel på det vi alle må ta stilling til. Satt på spissen kan hele det norske kulturlivet, for ikke å si alle som bor i Norge, sies å være tilknyttet både folkemord og andre menneskeskapte kriser indirekte i kraft av et komplekst nettverk av statlige og kommersielle eierskap og investeringer.

Vi må ikke la det å være del av et problem hindre oss i å løfte diskusjonen om hvordan vi finner løsninger. Det bør ikke virke som en munnkurv på stemmer som kan bidra til endring.

Vi tror på å møtes på festival – med barn og voksne, venner, kjente og ukjente, med meningsfeller og meningsmotstandere. Vi tror artister har stor påvirkningskraft på en scene, og vi tror verden kan bevege seg raskere i riktig retning om vi som vil det samme.

Vi trenger arenaer der vi kan overvinne maktesløshet og styrke vårt menneskelige fellesskap. Musikken og kunsten er vår mektige og samlende kraft mot urett, korrupsjon og undertrykking. Dette er verdier som alltid har preget Øyas karakter. Øyafestivalen forsikrer at verdigrunnlaget består.

Nødvendig samfunnsdebatt

Derfor samler vi oss: Til høsten skal Artistenes blandakor, Spillerommet, Oslo Solidarity og Øyafestivalen i fellesskap legge til rette for det vi ser som en nødvendig samfunnsdebatt om kulturens og festivalenes ansvar og muligheter. Dette skal skje gjennom en serie arrangementer på nye møteplasser.

Men samarbeidet starter allerede på årets Øyafestival. Det blir et oppspill til høstens samtaler under Green Camp Øya på Klubben scene fredag klokken 13.50, før samtalen «Bruk stemmen din».

Artistenes blandakor får sin egen solidaritetsstand på festivalområdet. Der kan publikum henvende seg for samtaler og informasjon om aktiv solidaritet og situasjonen i okkupert Palestina.

Det blir også mulig å kjøpe varer fra standen, der alle inntekter går direkte til Palestinian Medical Relief Society.

Kjemper samme kamp

Det er lett å forstå skuffelsen, sinnet og handlingskravet fra boikottkampanjen. Vi har kjent på det selv, men vi mener vi denne gangen kan få mye mer ut av samarbeid enn av steile fronter, artisthets og svartmaling av en kjær og viktig pionérfestival som tross alt består av menneskene som jobber der.

Vi kjemper samme kamp. Overordnet sett står den mot sterke, ofte undertrykkende maktstrukturer som hverken styres demokratisk eller tjener menneskehetens beste på sikt.

Står vi sammen, står vi sterkere.

Nei til folkemord! Solidaritet med Palestina!

Read Entire Article