Felles front fra idretten: Ber Oslo kommune skru på strømme-kameraer

4 hours ago 5



Åtte av landets mest profilerte idrettstopper ber Oslo kommune om å endre kurs: De vil skru på de fastmonterte kameraene i idrettshallene igjen.

Foto: Annika Byrde / NTB
  • Anders K. Christiansen, VG

    Anders K. Christiansen, VG

Publisert: 17.07.2025 21:21

Det skjer to år etter at VG publiserte en omfattende artikkelserie om MyGame og strømming av barneidrett i Norge.

Norges Idrettsforbund vedtok da å forby strømming av dem under 18 år, med mindre det var snakk om idrett på et høyt, nasjonalt nivå. Oslo kommune gikk enda lenger: Der ble fastmonterte kameraer forbudt i alle kommunens haller.

Dermed kan det ikke strømmes fra hverken breddeidrett for voksne eller nasjonale serier for ungdom.

– Vi ønsker at Oslo kommune skal ha de samme reglene som Datatilsynet opererer med, og som er i samsvar med det norsk idrett har bestemt. I dag er det totalforbud enten det er voksne eller toppidrett, sier idrettspresident Zaineb Al-Samarai til VG.

Zaineb Al-Samarai

President i Norges Idrettsforbund

Hun er én av åtte idrettsledere som har signert et brev til byrådsleder Eirik Lae Solberg (H), nestleder Hallstein Bjercke (V), samt Anita Leirvik North (byråd for kultur og næring).

Noen vil kanskje lese dette som en omkamp om MyGame?

– For oss handler ikke dette om leverandør, men om hvem som kan strømmes. Vi er opptatt av å ivareta barn og unges sikkerhet. Derfor har vi et regelverk som er i tråd med Datatilsynets retningslinjer. Vi driver ikke med en omkamp, sier NIF-toppen.

Hva taper idretten i Oslo på dagens forbud mot fastmonterte kameraer?

– Mange små idretter mister muligheten til å vise frem idretten sin. Ikke alle har like mye TV-tid og for dem er eksponeringen viktig. Kvinnelige utøvere er gjerne blant dem som mister muligheten til å vise frem idretten sin, og for noen blir det vanskeligere å bygge en proff idrett og gjøre den attraktiv for sponsing gjennom eksponering.

– En del idretter bruker kameraene som et verktøy for å analysere seg selv. Det har de ikke mulighet til i dag, for da må de ut med masse penger til utstyr som ikke er fastmontert, sier Zaineb Al-Samarai.

Er du enig med idrettslederne?

Ja, så lenge bare de over 18 år og toppidrettsutøvere blant unge filmes: Skru på kameraene

Nei, dagens kameraforbud i idrettshallene i Oslo er fornuftig

Jeg er for strømming av både voksne og barn i norsk idrett

Byrådet i Oslo beordret tidligere i år demontering av alle fastmonterte kameraer i kommunale idrettshaller. Personvern brukes som argument.

For to år siden avslørte VG at mange av kameraene var levert av kinesiske Hikvision, som har blitt anklaget for å bidra til menneskerettighetsbrudd i Kina. Også dette har blitt omtalt som problematisk av byrådet i hovedstaden.

 Lise Klaveness og Randi Gustad. Foto: Ole Martin Wold/Geir Olsen (NTB)

Da Manglerud Start nylig gikk ut mot regelverket i Oslo, fikk de svar fra Anita Leirvik North (H).

Hun svarer også på det ferske utspillet fra idrettspresidenten:

Leirvik North (H) understreker at den politiske ledelsen i Oslo ikke er kategorisk avvisende til å finne løsninger som fungerer. Samtidig opplever hun ikke at idrettsledene nå fremfører andre argumenter enn de har gjort tidligere:

– Vi har utfordret idretten på at de må finne teknologi, som gjerne ikke er kinesisk, som vi har tillit til. For oss er det avgjørende å ivareta personvernet til barna. De synlige kameraene kan skape en usikkerhet som fører til at vi mister ungene fra idretten. Foreldre skal heller ikke oppleve at det er ubehagelig å sende barna på trening i kommunale haller, sier hun.

Anita Leirvik North (H)

Kulturbyråd i Oslo

– Men er det bedre at folk filmes med mobiltelefon på et stativ?

– Filming med mobiltelefon kan være et samfunnsproblem, og det er en viktig del av diskusjonen. Men her handler det om at folk skal føle seg trygge. Dette er fastmonterte kameraer i gymsaler, der skolebarn har gym. Vi vil jobbe sammen med idretten, men jeg opplever ikke at det tilføres noe nytt i diskusjonen her, sier Høyre-politikeren.

Blant idrettslederne som har signert det ferske brevet til Oslo kommune er fotballpresident Lise Klaveness, håndballpresident Randi Gustad og ishockeypresident Tage Pettersen.

De ber nå om et nytt møte med den politiske ledelsen.

– Vi ønsker å stille høye krav til sikkerhet for ungene våre. Det oppfatter jeg at idretten også gjør, men så er også andre interesser veldig sterkt til stede. Som toppidretten og det kommersielle. Jeg forstår det, men vi bruker enorme summer på anleggene våre, og da er det viktig for oss at de er tilgjengelige for barna, sier Leirvik North.

Read Entire Article