Vår og solfylte dager melder sin ankomst, og det er flere boligselgere- og kjøpere som våkner til liv. Mange forbereder og gjør seg klare for boligsalg nå som gresset er grønnere og dagene er lengre.
Det er ikke til å legge skjul på at det på denne tiden av året normalt sett pleier å være et hektisk boligmarked. Som boligkjøper er det flere ting å tenke på, blant annet hva slags eierform du ønsker i en bolig. Er det selveier eller borettslag.
Vi får ofte spørsmål fra interessenter om borettslag, og eksempelvis forskjellen mellom felleskostnader og fellesgjeld. I denne spalten vil jeg gi deg litt informasjon om hva det innebærer å eie andel samt hva som er greit å vite om denne eierformen.
Borettslag
Borettslag er en eierform som har eksistert i mange år. Når du kjøper i borettslag, kjøper du en andel. Du kjøper retten til å bruke og bo i en bolig.
Lykke bygde drømmehuset alene
Det ytre vedlikeholdes av borettslaget, og det er få ting du trenger å tenke på av kostnader i måneden foruten felleskostnader, egen innboforsikring samt egen strømleverandør som forsyner din andel. Det er noen restriksjoner ved borettslag der det gjelder utleie, og dersom du kjøper for å primært drive med utleie, hadde jeg ikke anbefalt å kjøpe andelsbolig.
Fellesgjeld og felleskostnader
Dette er ofte noe som misforstås og som mange tror er det samme. For å forklare forskjellen begynner jeg først med felleskostnader.
Et annet ord for felleskostnader er «månedlig husleie», som betales en gang i måneden. Den månedlige kostnaden fordeles på antall andeler i borettslaget etter størrelse. Det vil si at en leilighet på eksempelvis 80 kvadratmeter kan ha høyere månedlige kostnader enn en leilighet på 60 kvadratmeter.
Azra Hadzic
Eiendomsmegler Azra Hadzic fra Kristiansand jobber til daglig i Krogsveen Sørlandet med salg og kjøp av fast eiendom. Hver sjette uke skriver hun i Abito.
De månedlige kostnadene inkluderer ofte TV/Internett, kommunale avgifter, eiendomsskatt, renovasjon, fjernvarme (der borettslaget har dette), byggforsikring, vaktmestertjenester og generelt vedlikehold eller avtaler som borettslaget har inngått med eksterne leverandører.
Andel fellesgjeld varierer fra borettslag til borettslag. Er det høyere fellesgjeld kan det tyde på at det er gjort oppgraderinger på bygningsmassen eller annet vedlikehold. For eksempel fasadefornyelse, utskiftning av vinduer eller dører og rehabilitering av bad. Fellesgjelden vil følge andelen din og for å forklare dette vil jeg gi deg et regnestykke.
50-tallsbolig med personlig vri: – Vi har alltid et nytt prosjekt på gang
Dersom du ser på en leilighet som har en prisantydning på kr. 2.500.000,- og en fellesgjeld på kr. 400.000,- vil dette utgjøre en totalpris på kr. 2.900.000,-. Det vil si at det lånet du må ta opp i banken er den summen som tilsvarer prisantydningen.
Din bank må derimot må ha godkjent en finansiering som dekker totalprisen inkludert fellesgjeld, selv om du ikke skal betale denne når du kjøper leiligheten. Fellesgjelden betales ned månedlig via felleskostnadene, og banken må vite at du som kjøper har betjeningsevne til å betale de månedlige felleskostnadene.
Forkjøpsrett
Mange borettslag har forkjøpsrett, og er tilknyttet et boligbyggelag. I Kristiansand er det vanlig å være tilknyttet Sørlandet boligbyggelag (Søbo).
– Vi prøvde å snike oss inn i verkstedet
De som er medlemmer av Sørlandet boligbyggelag vil kunne melde forkjøp på leilighetene som legges ut for salg. I praksis betyr dette at dersom du kjøper en leilighet med forkjøpsrett kan det være andre medlemmer som vil benytte sin ansiennitet når budrunden er over. Hvis de velger å tre inn i avtalen, vil vedkommende bli kjøper av leiligheten, og du vil ha tapt budrunden selv om du på papiret har vunnet den.