– Det er veldig urettferdig. Jeg syns det er rart at de velger å gjøre så stor forskjell.
Det sier sykepleier i Vågan kommune Charlotte Hermansen.
Hermansen har jobbet som sykepleier i fem år. Hun trives i jobben, men opplever at motivasjonen dalte etter arbeidsgiverens vikargrep.
Vågan kommune har nemlig, i likhet med andre kommuner i Norge, innført en såkalt sommeravtale.
Avtalen tilbyr sykepleiere, vernepleiere og medisinstudenter som vikarierer, en timelønn på 400 kroner.
Helsefagarbeidere, sykepleier- og vernepleierstudenter tilbys en timelønn på 280 kroner gitt at de har medisinkurs og fullført to år på studiet.
Til sammenligning så tjener en sykepleier med åtte års ansiennitet 315 kroner i timen – 85 kroner mindre enn ferievikarene i Svolvær.
– En rettferdig løsning ville vært at også de som er fast ansatt får samme tilbudet som sommervikarene, sier Hermansen og legger til:
– Det er veldig demotiverende. Det bør være en fordel å være fast ansatt, men vi føler at vi ikke blir verdsatt av arbeidsgiver når de velger å gjøre det på denne måten.
Det var Lofotposten som omtalte saken først.
Fast ansatte sykepleiere i Vågan reagerer på at ferievikarer skal få bedre timebetalt enn de som har fast jobb. Fra venstre Gry Bæra, Julie Kristiansen, Charlotte Hermansen og Marthe Wenseth.
Foto: Trude Furuly/NRKInnførte på grunn av ferien
Grunnen til innføringen av sommeravtalen, er at Vågan kommune har slitt med å finne kvalifisert arbeidskraft til ferie og høytider.
Det er særlig under og etter pandemien at utfordringene med å få tak i vikarer har skutt fart.
– Det har vært utfordrende. Vi har benyttet oss av vikarbyrå, men det er ei kjempedyr løsning. Nå har vi valgt å gå bort fra vikarbyrå og prøver å få vikarer til Lofoten og Vågan med andre virkemidler, sier kommunalsjef for helse og mestring, Mette Nygård.
Mette Nygård
Kommunalsjef for helse og mestring i Vågan kommune.
Vågan tilbyr de faste ansatte ferie utover det som er ferielovens bestemmelser.
– Vi gir de ansatte tilbud om fire uker ferie sammenhengende. Det har sin pris. For at vi skal klare å rekruttere noen til å komme og jobbe hos oss er vi nødt til å tilby vikarene høyere lønn, sier Nygård.
– Det er ikke noen ønskesituasjon for oss i Vågan kommune at vi skal tilby vikarer en høyere lønn. Men i konkurranse med alle andre kommuner og alle andre helseforetak, så er vi satt i den situasjonen, sier Nygård.
– Urimelig for de fast ansatte
Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, sier løsningen i Vågan åpenbart virker urimelig for de faste ansatte.
– Vi har ikke noe mot at vikarer betales godt, men det er viktig at det er insentiver også for de fast ansatte, slik at kommunene beholder livsviktig kompetanse.
– Hvor vanlig er det at kommuner gjør som i Vågan?
– Det er allmenn kjent at vikarer fra vikarbyrå generelt koster mer enn faste ansatte. I fjor var Røyrvik kommune blant de som påpekte dette, sier Sverresdatter Larsen.
Trønderkommunens løsning var å øke lønna til sykepleierne med 200.000 kroner.
– De sparte faktisk penger ved å øke grunnbemanning og de faste ansattes lønn.
Lill Sverresdatter Larsen
Forbundsleder i Sykepleierforbundet.
Og det er kanskje noe å tenke på for flere kommuner? For vikarbruken i de norske helsetjenestene høy.
– Vi hadde forventet at den skulle gå noe ned, nå som vi var over covid-pandemiens mest intense år. Men faktisk så var 2023 et rekordår for bruk av vikarer i kommunehelsetjenesten og sykehusene, forbundslederen i Sykepleierforbundet.
Da brukte norske kommuner og sykehus rundt 4 milliarder kroner på sykepleiervikarer.
Trodde det var midlertidig
Tilbake i Vågan sier hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund, Gry Bæra, at løsningen med å lønne vikarene mer enn de fast ansatte ikke kan fortsette.
– Vi trodde det var en midlertidig løsning for å få sommeren til å gå i hop i etterkant av pandemien, sier Bæra og legger til:
– Da hadde vi mye sykefravær og det var vanskelig å rekruttere. Men nå ser vi at dette blir en permanent løsning. Vi kan ikke fortsette år etter år med at fast ansatte på sommeren får mindre lønn enn vikarene.
Hovedtillitsvalgt og sykepleier i Vågan kommune, Gry Bæra, sier nok er nok og at forskjellen i lønn til vikarer og faste ansatte ikke kan fortsette. Hun ønsker en overordnet debatt om problemet, og sier også flere andre kommuner gjør som Vågan for å få rekruttert ferievikarer.
Foto: Trude Furuly/NRKIfølge Bæra er det lagt frem en rekke forslag for å løse floken. Deriblant skal et av forslagene være at de som ønsker kan ta ut tre uker ferie istedenfor fire uker ferie. På den måten er flere folk tilgjengelig gjennom sommeren.
– Dersom Gry Bæra har presentert forslag i drøftingsmøtene, så er det blitt vurdert av partene og man har valgt en annen løsning. Det er sånn spillereglene er. Forbundene har vært tatt med og får muligheten til å komme med forslag, sier Nygård i kommunen.
Bæra konkluderer slik:
– Det viktigste er uansett å få hevet grunnbemanningen slik at vi kan avvikle ferien med færrest mulig vikarer.
Publisert 09.03.2025, kl. 07.48