I 2022 ba regjeringen om en utredning om EØS-avtalens fordeler og ulemper for Norge. I 2024 ble denne NOU-en overlevert daværende kommunal- og distriktsminister fra Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik.
Han var ikke fornøyd med svarene denne NOU-en gav så ha la den i skuffen sin, leser jeg i boka til Jette Christensen «Demokratiet det er oss».
Jeg var ikke gammel nok til å kunne stemme over norsk EU-medlemskap i 1972, men i 1994 stemte jeg nei, og det var fordi jeg var redd for at EU ville kunne ta fra oss blant annet den norske arbeidslivsmodellen og bestemme over våre naturressurser.
Mye har forandret seg både i EU, Norge og ellers i verden, derfor søkte jeg opp NOU-en som omhandler Norge og EØS, Utvikling og erfaringer. Jeg lastet opp NOU-en til ChatGPT og spurte om et kort utdrag om fordeler og ulemper ved EØS-avtalen, og dette ble resultatet.
Mitt spørsmål til ChatGPT:
Gi et kort utdrag av fordeler og ulemper Norge har ved å ha en EØS-avtale basert på denne NOU-en.
ChatGPT sa:
Her er et kort utdrag av fordeler og ulemper ved Norges EØS-avtale basert på NOU-en du har lastet opp:
Fordeler ved EØS-avtalen:
1. Markedsadgang – norske bedrifter får tilgang til EUs indre marked med fri bevegelighet for varer, tjenester, kapital og personer, noe som gir stabile rammebetingelser for norsk økonomi.
2. Økonomiske og sosiale rettigheter – norske borgere nyter godt av en rekke rettigheter i EØS-området, som arbeidstillatelser og trygdeordninger.
3. Arbeidskraft og verdiskaping – EØS har sikret tilgang på arbeidskraft, noe som har bidratt til økonomisk vekst i blant annet bygg- og helsesektoren.
4. Dynamisk tilpasning – avtalen har vist seg fleksibel nok til å håndtere utviklingen i EUs reguleringer, og Norge kan delta i EU-programmer innen forskning, miljø og utdanning.
5. Problemhåndtering – Norge deltar i løsninger på grenseoverskridende utfordringer som klima, migrasjon og sikkerhet.
Ulemper ved EØS-avtalen:
1. Demokratisk underskudd – Norge må følge EUs regelverk uten å ha stemmerett eller egne representanter i EUs beslutningsorganer, noe som svekker demokratisk innflytelse.
2. Begrenset næringspolitisk handlingsrom – EØS-regelverket setter grenser for norsk politikk, blant annet ved restriksjoner på statsstøtte og regulering av markeder.
3. Usikker suverenitet – EØS-avtalens dynamiske karakter innebærer at Norge må akseptere stadig nye EU-regler, og reservasjonsretten er vanskelig å bruke uten risiko for sanksjoner.
4. Handelsutfordringer – Norge er ikke med i EUs tollunion, noe som skaper administrative kostnader og konkurransemessige ulemper for eksportindustrien.
5. Mindre påvirkning i viktige saker – Norge må forhandle egne avtaler for områder som ikke omfattes av EØS, som toll, justissamarbeid og utenriks- og sikkerhetspolitikk.
Dersom Norge hadde hatt en folkeavstemming om norsk EU-medlemskap i dag, så hadde jeg svart et rungende «JA», hovedsakelig fordi jeg ønsker at Norge skal omfattes av toll, justissamarbeid og sikkerhetspolitikk og samtidig ha stemmerett. Jeg ønsker nå en faktabasert EU-debatt og politikere som lytter til forskere og fagfolk.