Da politiet advarte mot populær mobilbank, tok kommentarfeltet fyr

7 hours ago 3



Etter at kommentarfeltet tok fyr, slettet politiet innlegget på Facebook. – Her gjorde vi feil, svarer avdelingsleder.

Foto: Skjermdump

Publisert: 17.07.2025 15:13

Kortversjonen

«Har du hørt om Revolut?»

Slik innledet Politiets nettpatrulje i Troms et Facebook-innlegg forrige torsdag. Politiet kom deretter med advarsler mot å benytte seg av Revoluts banktjenester.

Innlegget fikk flere folk til å reagere sterkt i kommentarfeltet.

– Dere bør skamme dere for å sverte en helt lovlig utfordrer som bidrar til innovasjon og lavere priser for forbrukerne. Jeg har sendt deres helt feilaktige påstander til Revoluts juridiske avdeling, kommenterte en Facebook-bruker.

Les Revoluts svar nederst i saken.

Mener politiet driver svertekampanje

«Revolut er en app med bank-lignende tjeneste. Samtidig er ikke dette en bank, med de rettigheter og beskyttelse som en bank fører med seg for deg som kunde», skrev politiet i det originale innlegget.

Videre påpekte de en rekke ulemper med å benytte seg av tjenestene til Revolut. De nevnte blant annet at man har «lavere sikkerhet som kunde», «ikke får innskuddsgaranti» og at «tjenesten ofte brukes til svindel».

«Politiet ber deg være forsiktig i bruk av denne og lignende apper, og utvis ekstra forsiktighet ved overføring av større summer.»

Flere i kommentarfeltet påpekte det de mener er faktafeil fra politiet, og noen mener at de i praksis driver en svertekampanje. En bruker skriver at det er «alvorlig når en offentlig myndighet feilinformerer publikum på denne måten».

Revolut har nemlig banklisens fra den europeiske sentralbanken (ECB), og har en innskuddsgaranti på inntil 100.000 euro, ifølge nettsidene deres.

Innrømmer feil

Aftenposten har kontaktet Troms politidistrikt og spurt hvilke vurderinger som lå bak Facebook-innlegget.

– Tanken var ikke å advare mot å bruke Revolut, poenget var å bevisstgjøre innbyggerne dersom man bruker alternative betalingsløsninger, skriver avdelingsleder June-Anita Rognmo Wiesener i en e-post til Aftenposten.

Hun forteller at politiet får inn mange svindel og bedragerisaker hvor svindlerne benytter seg av alternative betalingsløsninger som f.eks. Revolut, men også ordinære banktjenester.

Likevel var det kun Revolut som ble nevnt i det opprinnelige Facebook-innlegget.

– Vi så at vi formulerte oss uklart og at innlegget derfor ble oppfattet annerledes enn det som var hensikten, så derfor tok vi det bort. Vi formulerte oss upresist, og vi forstår at det ikke er rom for det fra politiet – her gjorde vi feil og vi ønsker å rette opp i det.

– Det var flere faktafeil i innlegget, ble det ikke gjort faktasjekk før politiet gikk ut med dette?

– Vi ser at formuleringene var upresise og at vi skulle kvalitetssikret bedre.

– Hva tenker dere om at politiet offentlig går ut med advarsler mot en lovlig aktør som potensielt kan svekke dette selskapets omdømme?

– Vi ser at det ble feil å fokusere på én aktør og det ønsker vi å beklage for.

Politiet har nå lagt ut et nytt innlegg hvor de beklager for feilen. Også her reagerer folk på uttalelsene.

Revolut har hatt stor vekst siden oppstarten i 2015. I dag blir de omtalt som et av de mest verdifulle fintech-selskapene i Europa. Foto: Dado Ruvic, Reuters/NTB

Dette sier Revolut

Aftenposten har forelagt saken for Revolut. I en epost skriver selskapet:

«Revolut opererer i Norge under en europeisk banklisens utstedt av Den europeiske sentralbanken og regulert av Litauens sentralbank. Å benytte seg av en passordning for lisenser er vanlig praksis for finansinstitusjoner som opererer i flere land i EØS/EU.

Dette betyr at Revoluts kunder i Norge drar nytte av de samme rettighetene og sikkerheten som de som tilbys av tradisjonelle banker innenfor EØS/EU. Revolut tilbyr innskuddsbeskyttelse og robuste sikkerhetstiltak for både bank- og investeringstjenester.

Hos Revolut er beskyttelsen og sikkerheten til kundenes penger avgjørende. Våre eksperter på økonomisk kriminalitet, som utgjør over en tredjedel av arbeidsstyrken vår, innoverer stadig for å ligge et skritt foran svindlere, implementerer sanntidssystemer for AI-svindeldeteksjon, transaksjonsgrenser, krav til biometrisk autentisering og tilbyr opplæringsressurser. Dette sikrer at kundene våre i økende grad er beskyttet mot den bransjeomfattende risikoen for svindel.»

Read Entire Article