Dagbladet anmelder sikkerhetssjef Geir Ellefsen

1 week ago 32



Sikkerhetsansvarlig på Martin Ødegaard og Helene Spilling Ødegaards bryllupsfest er anmeldt etter en episode med en journalist utenfor Gjerdrum kirke.

Foto: Fredrik Solstad
  • Christian Dehlie Lokøy, VG

Publisert: 25.06.2025 12:23 | Oppdatert: 25.06.2025 13:10

– Jeg kan bekrefte at Dagbladet går til anmeldelse etter en episode utenfor Gjerdrum kirke i helgen, sier sjefredaktør i avisen, Frode Hansen, overfor Se og Hør.

De leverte anmeldelsen tirsdag, ifølge magasinet. Ellefsen er anmeldt for kroppskrenkelsekroppskrenkelseKroppskrenkelse er å utøve vold mot en annen person eller på annen måte fornærme personen fysisk. Ved domfellelse er straffen fra bøter opp til ett års fengsel. Kilde: Lovdata., bekrefter Hansen til VG.

Frode Hansen

Sjefredaktør, Dagbladet

Episoden fant sted under vielsesseremonien. Ellefsen så en journalist stå og filme like utenfor sperrebåndet han hadde satt opp.

– Om det var innenfor eller utenfor sperringen var vanskelig å vurdere akkurat da, forklarer Ellefsen til VG.

Se og Hør har også publisert en video av hendelsen. Der hører man tydelig journalisten si «ikke gå til fysisk angrep». Videoen viser at Ellefsen går over sperrebåndet, og tar tak i armen til journalisten. Ellefsen beveger seg mot journalisten, som rygger bakover og inn i bilveien.

Ellefsen forklarte episoden slik dagen før anmeldelsen ble kjent.

– Jeg gikk bort til denne unge damen som sto der og filmet, og sa at hun ikke kunne stå der. Da jeg kom nærmere, gikk hun en meter eller to bakover. Da var hun utrolig nære veien som gikk forbi kirken, forklarer Ellefsen.

– Da tok jeg fra henne mobilen. Da vi kom opp på sikkert område, begynte hun å gråte, sier sikkerhetsansvarlig.

– Vi kan ikke tillate oss at det brukes makt mot journalister og fotografer på jobb. Vi ser svært alvorlig på det og som et brudd på pressefriheten. Hun sto utenfor de private oppsatte sperrebåndene, på et offentlig sted og dokumenterte en svært offentlig handling. Vår journalist ble hindret i å gjøre jobben sin, sier sjefredaktør Hansen til VG.

– Jeg forstår veldig godt at dette var ubehagelig for henne. Det tar jeg selvkritikk på. Jeg sa til henne: «Dette ble helt feil, jeg beklager», sier Ellefsen til VG.

Ellefsen pratet med journalisten et par ganger på stedet, og en gang i ettertid.

– Jeg sa til henne at jeg kunne vise henne et bedre sted å filme og ta bilder, men da svarte hun at det kunne hun ikke, for hun hadde ikke linse på kameraet sitt. Jeg sa flere ganger at jeg var bekymret for henne, for bilene gikk rett bak ryggen hennes, sier Ellefsen.

Assisterende generalsekretær Solveig Husøy reagerer på hendelsen.

– Her er det en sikkerhetsvakt på privat oppdrag som fysisk prøver å hindre en journalist i å gjøre jobben sin for offentligheten på oppdrag for redaktørstyrte medier. Det er ingen tvil om at hun står på et sted hvor hun har full adgang til å stå. Hun gjør ingenting galt, sier Husøy til VG.

Hun synes det er «veldig bra» at Dagbladet anmelder hendelsen slik også Se og Hør gjorde da en fotograf ble fjernet med makt i kjølvannet av bryllupet.

– Det er veldig uvanlig med slike hendelser, men også veldig alvorlig, sier hun videre.

Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Husøy håper at politiet tar anmeldelsene på alvor og etterforsker sakene. Hun mener også at Ellefsen, med sin bakgrunn som tidligere politimann, og nåværende sikkerhetsansvarlig i NFF burde vite bedre.

– Han vet hvor grensene går og burde holde seg innenfor de, avslutter hun.

Geir Ellefsen er ansatt i en 80 prosent stilling som senior sikkerhetsrådgiver i Fotballforbundet.

– Dette var et arrangement som NFF som organisasjon ikke var en del av, og vi har derfor ingen kommentarer til denne saken. Arrangementet var i privat regi og derfor noe partene i saken må uttale seg om, ikke NFF. Han har anledning til å ta på seg andre oppdrag så lenge han utfører jobben han skal i NFF, skriver kommunikasjonssjef Yngve Haavik i en SMS til VG.

Ellefsen hadde tidlig vært bekymret for trafikksikkerheten rundt kirken om det kom mange journalister og andre tilskuere for å se på vielsen. Veien lå tett nære stakittgjerdet ved kirken, og det var 60-sone på stedet.

– Jeg forfattet tidlig et brev til politiet der jeg forespurte om to politimenn kunne passe på trafikken i tidsrommet vielsesseremonien fant sted, sier Ellefsen.

VG har sett mailen.

Mailen måtte han sende til bryllupsplanlegger Amanda Strand, som sendte den videre til politiet. Man kan ikke forespørre om privatbetalte oppdrag for politiet som privatperson.

Bryllupsarrangørene fikk nei fra politiet, men det kom en patrulje opp flere ganger for å se hvordan ting foregikk.

Read Entire Article