De minste partiene sliter. Dette kan være årsaken.

6 hours ago 4



Flere av de små partiene sliter med å markere seg, viser ferske tall.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på besøk hos norske Nato-soldater i Rukla leir i Litauen. Foto: Javad Parsa, NTB

Publisert: 13.05.2025 05:49

Kortversjonen

I de tre første månedene av året ble det publisert i snitt 370 oppslag per dag om det samme temaet: Forsvar og sikkerhet.

Ikke siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar og mars 2022 har analyseselskapet Retriever sett lignende tall.

Selskapet som overvåker mediebildet har hentet ut tallene for Aftenposten. Det får også klare utslag for de politiske partiene.

De største vinner

Det er ikke overraskende Arbeiderpartiet som får størst omtale. Partiet sitter i regjering alene og håndterer sikkerhetssituasjonen. Partiet går også klart frem i partikampen om generell synlighet i mediene så langt i år.

Men de er ikke de eneste som ser ut til å vinne på at dagsorden dreier seg om internasjonal uro.

– Vi har sett fra tidligere valgundersøkelser at det er styringspartiene, spesielt Arbeiderpartiet og Høyre, som har hatt høyest troverdighet og sakserskap på disse spørsmålene, sier Jonas Stein.

Han er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Ifølge tallene til Retriever blir alle de største stortingspartiene, Ap, H, Frp og Sp mer omtalt innenfor forsvars- og sikkerhetstematikken. Høyre blir generelt sett omtalt mer i år enn partiet ble på samme tid i fjor.

Høyre-nestleder Henrik Asheim er ikke overasket over at de store partiene tjener på dagsordenen. Noe annet ville vært oppsiktsvekkende, mener han.

– Høyre er tjent med at sikkerhet og forsvar er på dagsorden fordi vi i åtte år viste at vi kan håndtere kriser og uro, sier Asheim og viser til migrasjonskrise, oljeprisfall og koronakrisen under partiets forrige regjeringsperide, sier Asheim.

Han erkjenner at de er i en annen situasjon når de ikke styrer.

– Likevel er det slik at enhver regjering har noen midler og verktøy for å sette dagsorden, særlig i utenrikspolitikken, som opposisjonen aldri vil kunne konkurrere med fullt ut.

Høyres oppslutning på gjennomsnittet av målingene har falt i perioden der forsvar og sikkerhet har dominert. Ved årsskiftet lå partiet på drøyt 21 prosent. Nå ligger partiet mellom 18 og 19 prosent på målingene.

Høyre-nestleder Henrik Asheim på Stortingets talerstol. Foto: Olav Olsen

Is i magen?

Jonas Stein mener det er litt tidlig å utelukke at mediebildet kan hjelpe Høyre. Han tror at de kan vinne på det over tid.

– Det kan nok skje ting. Jeg tror nok Høyre gjerne snakker om forsvarspolitikk, for å si det sånn.

Norske velgere oppgir også nå at forsvar og sikkerhet er den viktigste saken for dem frem mot høstens stortingsvalg.

Høyres Henrik Asheim viser tilbake til opptakten til valgkampen i 2021 da koronakrisen herjet. Da ble det likevel slik at andre saker tok over dagsorden da valget nærmet seg.

– Vi tror valgkampen i år kommer til å handle om økonomien, helsekøene, skole og kriminalitet i tillegg til forsvar og sikkerhet.

Jonas Stein

Førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø

– Ikke for amatører

Alle de mindre stortingspartiene går svakt tilbake i andelen medieomtale i år.

KrF, Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne omtales relativt sett mindre målt de andre partiene så langt i år enn i fjor. For Rødt er nedgangen mindre. Arbeiderpartiet er det eneste partiet som går klart frem.

Stein sier at hvordan valgkampen utvikler seg blir helt avgjørende for de mindre partiene.

– Klarer man å løfte andre saker, som for eksempel klima, økonomi, innvandring, eller skole, spør han.

I tillegg sier han at de mindre kan forsøke å finne sine egne innganger i forsvars- og sikkerhets tematikken, til tross for at de største partiene så langt ser ut til å dominere.

Men dette ser han på som en krevende oppgave.

– Ja, det er krevende. Politikken er ikke for amatører.

Read Entire Article