Politiet i Innlandet melder nå at de 2 brannrørene er fjernet fra flybomben. Forsvaret er i gang med å fjerne selve bomben fra leirområdet. Sikkerhetssoner og anbefalinger står seg inntil ny beskjed blir gitt.
Første fase av desarmeringen av bomben er nå over, og i følge pressetalskvinne Synne Nilsson i Forsvaret, har den gått helt etter planen.
Så ennå kan ikke folk i Elverum helt puste ut.
Folk som bor mindre enn 1500 meter unna Terningmoen leir må fremdeles holde seg under tak. Og de som bor nærmest er fremdeles evakuert.
Rørosbanen er fortsatt stengt.
Arbeidet skulle blitt satt i gang klokken 05.00 søndag morgen, men ble utsatt da det ble prioritert å holde fjernvarmen i byen i gang.
Rett før klokken 06.30 søndag morgen var arbeidet i gang.
Flybomben fra andre verdenskrig ble funnet i Terningmoen militærleir i Elverum under gravearbeider i leiren tirsdag.
Bomben inneholder 125 kilo sprengstoff.
Etter grundige og forsiktige undersøkelser ble det konkludert med at bomben var for ustabil til å flyttes. Dermed må den desarmeres der den ble funnet, midt i Terningmoen leir og nær både bebyggelse, jernbanen og sentrum av byen.
Forsvaret bygget tre meter høye barrikader rundt bomben, som ble funnet midt i militærleiren.
Foto: Synne Nilsson/ForsvaretSikkerhetssone
Forsvaret har bygget barrikader på tre meter rundt bomben for å gjøre sprengningen sikrere og hindre at splinter kom på avveie.
Likevel ble alle som bor nærmere enn 250 meter unna evakuert lørdag kveld. Og alle innenfor sikkerhetssonen på 1500 meter ble bedt om å holde seg under tak og sikre verdifulle gjenstander, som for eksempel biler.
Tidspunktet for sprengningen, klokka 05 på natta, ble valgt med tanke på at færrest mulig folk og biler skulle være ute.
Bomben ble vurdert som så ustabil at det ikke var trygt å flytte den. Derfor måtte den sprenges der den ble funnet.
Foto: Synne Nilsson / ForsvaretHjelp fra Belgia
Med eksperthjelp flydd inn fra Belgia har Forsvaret kommet frem til at den mest skånsomme måten å desarmere bomben er ved hjelp av avansert vannskjæreteknologi.
Ved å dele opp bomben i flere deler håper de å unngå en stor eksplosjon som vil gå utover nærliggende bygg.
Men selv om Forsvaret tror de kan unngå det store smellet, kan de aldri garantere at den svært ustabile bomben vil gå av underveis.
Publisert 23.03.2025, kl. 04.45 Oppdatert 23.03.2025, kl. 09.27