Vennskapet og samarbeidet mellom vestlige demokratier på begge sider av Atlanterhavet er ikke lenger det samme som det har vært de siste 80 årene. Dette er en ny virkelighet som har fått mange til å si at Europa må stå tettere sammen.
Partiet Venstre mener at Norge bør bli EU-medlem av hensyn til forsvars- og sikkerhetspolitikk. EU-medlemskap kan sikkert ha noen fordeler, men det løser ikke de forsvars- og sikkerhetspolitiske utfordringene Norge vil møte fremover.
Venstre og andre prøver å beskrive en logikk der de mener at Norge ikke lenger kan lene seg på NATO og EØS-avtalen, og viser til at EU vil spille en avgjørende forsvars- og sikkerhetspolitisk rolle.
Dette er en snodig logikk, der EU som forsvars- og sikkerhetspolitisk aktør fremstår handlingslammet aktør uten virkemidler. Etter at EU forsto at de ikke ville bli en del av forhandlingene om fred i Ukraina mellom USA og Russland, samlet store deler av Europa sine ledere i Paris. Blant temaene som ble diskutert på møtet, var en mulig fredsstyrke i Ukraina. Storbritannia var det landet som gav uttrykk for å være mest positive til dette, men landet er som kjent ikke medlem av EU. Om det sendes militære styrker til Ukraina er det uansett ikke opp til EU, men til enkeltstater selv. Det er fremdeles svært uklart om de vil foreta seg noe, og eventuelt hva.
EU har ingen militære kapasiteter, ingen bombefly, krigsskip eller stridsvogner. I EU har medlemslandene vetorett i sikkerhetspolitiske spørsmål. EU har ingen egen etterretning, overvåking eller rekognosering. De har heller ikke mulighet for å planlegge og gjennomføre avanserte militære oppdrag eller fellesoperasjoner fordi det ikke har en felles militær struktur, kompetanse eller personell. EU driver med mye, men de er ikke en organisasjon som kan lede militære operasjoner mot for eksempel mektige stater som Russland.
EU driver med mye, men de er ikke en organisasjon som kan lede militære operasjoner mot for eksempel mektige stater som Russland.
EU kan ikke erstatte vårt sikkerhetsnett gjennom NATO, forsvarsalliansen som Norge har vært medlem av siden starten i 1949. At Sverige og Finland, som er EU-medlemmer, nå i senere tid har valgt å bli fullverdige medlemmer i NATO, er for oss et tydelig signal om at EU ikke gav den sikkerheten Sverige og Finland trengte. Vi mener partiet Venstre og andre prøver å skape et misvisende bilde om at hvis bare Norge melder seg inn i EU, så kan dette eventuelt erstatte NATO.
Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier skrev nylig i Aftenposten at: «For å styrke Norges sikkerhet bør EU-medlemskap stå langt ned på prioriteringslisten.» Det viktigste for Norge mener han er å styrke egen forsvarsevne, for så styrke forsvarssamarbeidet med våre naboland Sverige og Finland, som er de landene som mest sannsynlig bli trukket inn i forsvaret av Norge.
Tunsjø nevner også i sin artikkel at Storbritannia etter Sverige og Finland er det landet som er viktigst å ha et tett forsvarssamarbeid med fordi Storbritannia er det landet i Europa som har den sterkeste egeninteressen i å forsvare Norge. Deretter kommer Tyskland, Frankrike og Nederland.
Etter at Trump gjeninntok det ovale kontor har mye endret seg i forholdet mellom Europa og USA. Men selv om Trump skulle finne på å trekke USA ut av NATO, vil amerikanerne fortsatt kunne være en viktig alliert. Vi har i lang tid hatt et tett og godt etterretningssamarbeid med USA, spesielt på grunn av vår beliggenhet.
Diskusjonen om et eventuelt norsk EU-medlemskap bør først og fremst handle om vår tilknytning til EU på det økonomiske området, men det er ikke en lettvint løsning på de forsvars- og sikkerhetsutfordringene Norge står overfor. Om noen skulle være i tvil, så er Senterpartiet mot at Norge skal bli medlem av EU.