KOMMENTAR: Det er inhabilitet, ikke #metoo, som kan føre til Jørn Eggums fall.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.
Leder for Fellesforbundet, Jørn Eggum, var klar for å bli ny leder i LO når Peggy Hessen Følsvik går av neste uke på LO-kongressen.
Så smalt det.
Det viste seg at Eggum (52) i 2017 innledet et seksuelt forhold til Merethe Solberg (42) da hun var kokk på Ikea og tillitsvalgt i Fellesforbundet. Dette forholdet varte til 2022. Eggum har bekreftet at han har hatt et forhold til Solberg.
Det var TV2 som først skrev om saken, og som hadde intervjuet Solberg. Deretter stilte hun opp i Debatten på NRK, der programleder Fredrik Solvang viet hele sendingen til et intervju med henne.
#Metoo?
Som leder i Fellesforbundet er Eggum en av de mektigste i norsk fagbevegelse. Fellesforbundet har 175.000 medlemmer og er LOs største forbund i privat sektor.
Eggum har vært leder av Fellesforbundet siden 2015. I kraft av denne rollen er han også medlem i Arbeiderpartiets sentralstyre. Det er klart at det er lett å bli smigret over at en mann i en så ledende posisjon i det forbundet man er tillitsvalgt i viser sin interesse.
Det er derimot et spørsmål om dette er en «metoo»-sak, som en del mener.
Utgangspunktet for #metoo er, ifølge Store norske leksikon, seksuell trakassering, som i loven er definert som:
«enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.» Det handler både om hvordan makt misbrukes og hvordan asymmetriske relasjoner øker muligheten for slik maktmisbruk.
Ingenting tyder på at Eggum har tvunget Solberg til å være med på dette, heller ikke hennes egen fortelling. Solberg sier at hun følte seg «forpliktet» til sex på grunn av dette maktforholdet. Men da Eggum selv tok opp dette som problematisk, og sa at de burde avslutte, da Solberg ble fagforeningsleder i 2018, valgte hun likevel å fortsette.
Det virker derfor heller som at en voksen kvinne her har hatt mulighet til å si nei flere ganger, men ikke har gjort det.
Inhabil
Solberg virket i intervjuet med Solvang mer opptatt av å løse saken sin på en rettferdig måte enn å anklage Eggum for seksuell trakassering.
Og det er jo egentlig her kjernen i saken ligger.
Solberg ble 28. januar avsatt som leder for Fellesforbundets avdeling 10 da styret i Fellesforbundet satte avdelingen under administrasjon. Ifølge Solberg og en rekke andre kilder TV2 har snakket med, skjedde det uten forvarsel.
Solberg skal ha blitt tilbudt en avtale om ett års etterlønn i bytte mot det hun mener er taushetsplikt. Solberg mener det har blitt lagt press på henne i forkant av valget av ny LO-leder for å signere på denne avtalen, og det kan godt hende.
Men dette hadde ikke vært et problem dersom Eggum selv hadde innsett at han burde ha meldt seg inhabil i behandlingen av denne saken. I stedet var det han som ledet møtet der det ble bestemt at avdelingen Solberg ledet skulle settes under administrasjon.
Dette erkjenner også Eggum nå når saken har fått så stor oppmerksomhet. Han skriver til NRK at han burde informert forbundsstyret om den gamle relasjonen, og at han også skulle ha meldt seg inhabil i oppfølgingen av vedtaket.
«Det gjorde jeg ikke, og det beklager jeg,» skriver Eggum.
For mye tran?
«Er det bare én yngre kvinnelig tillitsvalgt Jørn Eggum har fått til å massere seg og tilby seksuelle tjenester? Nei, det er flere ifølge kveldens gjest i Debatten,» sa programleder Solvang i en «teaser» til programmet.
Det viste seg at denne teaseren inneholdt opplysninger NRK ikke hadde grunnlag for å publisere.
«Det beklager vi,» skrev redaktør Ole Eivind Henden i NRK Nyheter til både Dagbladet og VG tirsdag kveld.
Det har kommet fram intime detaljer fra tekstmeldinger i saken TV2 publiserte og i NRKs intervju med Solberg på Debatten. Disse meldingene har tydeligvis kommet og gått begge veier. Og det er ikke sikkert at disse meldingene skulle ha vært referert til i detalj i media.
Det handler tross alt om et seksuelt forhold mellom to voksne mennesker som har utspilt seg over tid, og som begge har sagt var frivillig. Og detaljene i tekstmeldingene har egentlig lite eller ingenting med det saken egentlig handler om, nemlig habilitet.
Her virker det som både TV2 og NRK har tatt litt mye tran i iveren etter å lande en stor sak.
Tillit?
Ingen i forbundsstyret kjente til forholdet mellom Eggum og Solberg.
Fellesforbundet sa tirsdag at Eggum burde ha opplyst om relasjonen til Solberg, men at de likevel fremdeles har tillit til ham. Mens kritikere av Eggum lett kan bruke dette mot ham i kampen om toppvervet i LO.
For selv om Eggum har seilt opp som den soleklare favoritten, er det ikke slik at LO er en samlet organisasjon. Eggum har i noen kretser vært omstridt.
Når LO skal velge ny leder er det forventet at han eller hun må komme fra enten Fagforbundet eller Fellesforbundet, og det er ingen andre kandidater fra disse forbundene som har framstått som aktuelle.
Reelt sett har det ikke vært noen andre kandidater til toppjobben enn Eggum. LOs nestleder Sissel M. Skoghaug lanserte seg i februar som ny leder, men trakk sitt kandidatur i mars.
Nå er det opp til valgkomiteen og leder Mette Nord å finne ut om de fremdeles vil innstille på Eggum som ny leder eller om de vil prøve å legge kabalen på nytt. Og å vurdere om habilitetssaken er så alvorlig at den fører til et tillitsbrudd.
Og så er det jo opp til Eggum selv å vurdere om han orker å stå i dette.
Publisert:
Publisert: 30. april 2025 11:38