Det er lett å rope at alt må bli strengere

4 weeks ago 18



Det er med uro jeg leser FpU og andre sine innlegg om å straffe ungdommer hardere.

Per-Helge Aldersjøen Kalvehagen i Venstre ser med uro på forslag om å straffe unge kriminelle hardere Foto: Privat

Som en sosialliberal folkevalgt fra Venstre, klinger dette svært dårlig i mine ører fordi straff veldig sjelden fører til noe annet enn større avstand til samfunnet. Ungdom som begår kriminalitet skal ikke få et klapp på skuldra, som FPU hevder skjer, og det får de heller ikke. Det som jeg mener funker er en tverrfaglig og tverretatlig oppfølging, som minsker avstanden til samfunnet og øker tilliten til oss voksne.

Vi trenger tiltak til ungdom som gir dem grunnlaget for å få fagbrev, jobb og økonomi til å stå på egne bein slik som vi alle ønsker oss. De trenger å få verktøyene til å leve livet sitt på en måte som er bra for dem og for samfunnet. Derfor jeg helt enig med KrFU om å bevare ungdomsklubbene. Jeg vil også dra det så langt at man er helt avhengig av dem og andre sosiale entreprenører som bidrar med tiltak til ungdom, for at vi skal lykkes med ungdomskriminaliteten.

Som samfunn må vi følge opp disse ungdommene som begår kriminalitet slik at de kan bli deltakere av samfunnet. Da er det så viktig at vi legger til rette for at alle som kan bidra, får muligheten til å bidra.

Som ungdomskoordinator i Konfliktrådet er det min jobb å koordinere straffegjennomføringer for ungdommer mellom 15 og 18 år. Vi er helt avhengige av bedrifter og sosiale aktører som bidrar med noe meningsfylt å gjøre på dagen, når ungdommen ikke har mulighet til å finne dette på egenhånd. Vi er avhengige av trygge fritidsaktiviteter for å skape nye positive nettverk, slik at man har alternativer til det miljøet man har tilhørighet og samhold i. Vi trenger tiltak som kan støtte ungdommene i nye strategier når de har gjort noe ulovlig, slik at de ikke gjør det igjen.

Straff er i all hovedsak preventivt, og trusselen om hardere straffer har i min erfaring liten effekt når vi snakker om sårbare ungdommer.

I rapporten Barn og unge først – vårt felles ansvar, 2024, kan vi lese «100 000 unge står utenfor skole eller jobb, mange barn og unge deltar ikke i fritidsaktiviteter og flere barn og unge opplever psykiske plager». Løsninger i rapporten som fremheves for å skape inkluderende og rettferdig samfunn for barn og unge er blant annet:

  • Helhetlige og koordinerte tjenester til utsatte barn og unge.

  • Forebygging og tidlig innsats.

  • Målrettede tiltak i geografiske områder for å forbedre levekårene og redusere sosial ulikhet.

  • Involvering av barn og unge for å sikre at deres behov og perspektiver blir ivaretatt.

Det er lett å rope at alt må bli strengere, men det som er vanskelig er å finne de rette løsningene for ungdommene våre slik at de ikke begår kriminalitet i det hele tatt. Bli med Venstre for å finne løsningene på utfordringene samfunnet vårt står ovenfor.

Ungdoms­krimi­nalitet: – Noen skaper mye frykt

Ungdoms­krimi­nalitet bekjempes med felles­skap – ikke hardere straffer 

Åpen

Read Entire Article