Det er som å prøve å slukke en brann med bensin

1 month ago 22



Ungdomskriminalitet er et stort tema i Kristiansand, Agder og resten av landet. Hver gang tallene går opp, hører vi de samme gamle løsningene: strengere straffer, mer politi og mer overvåkning.

Både politiet og politikerne har vært bekymret for ungdomskriminelle i Agder de siste årene. Ulike løsninger har vært foreslått, blant annet strengere straffer. Det anbefaler ikke Rødt. Foto: Jacob J. Buchard / Jacob J. Buchard

Men det er som å prøve å slukke en brann med bensin. Problemet starter lenge før ungdom havner i trøbbel – og det er her løsningen også ligger.

Vi i Rødt mener at ungdomskriminalitet ikke kommer fra løse luften. Den vokser frem når forskjellene i samfunnet øker, når fritidstilbud forsvinner, når skolen ikke fanger opp de som sliter, og når arbeidslivet stenger døra for unge. Integrering må også starte fra dag én, og NAV ved flyktningtjenesten må ta en mer aktiv rolle for å sikre at nyankomne får nødvendig støtte til å komme seg ut i arbeid og delta i samfunnet. Hvis unge ikke får denne støtten, øker risikoen for at de faller utenfor og søker tilhørighet i kriminelle miljøer.

Fattigdom og utenforskap = kriminalitet I Agder har ungdomskriminaliteten økt. Samtidig ser vi en økning i barnefattigdom og sosiale forskjeller. Er det tilfeldig? Nei. Når unge vokser opp i familier med dårlig råd, mister de ofte tilgang til fritidstilbud og opplever utenforskap. Og hva skjer når samfunnet svikter? Noen søker spenning og fellesskap i feil miljøer.

Bayan Darvishi (18)

Medlem i Rødt, styremedlem i Kristiansand lokallag og fylkesstyremedlem.

Lætif Akber

1. stortingskanditat for Rødt i Agder.

Når fritidsklubber legges ned og skolehelsetjenesten kuttes, fjerner vi de trygge arenaene som kunne holdt ungdom borte fra problemer. Å arrestere oss ut av dette hjelper ikke – vi må bygge et samfunn der ungdom har noe bedre å gjøre. Derfor må det legges mer press på tiltak som hjelper unge inn i utdanning og arbeid, ikke minst gjennom bedre samarbeid mellom flyktningtjenesten, skoler og lokale aktører.

Politi og straff løser ingenting alene Høyresiden maser om strengere straffer som løsningen. Men forskning viser at det ikke hjelper på ungdom. Det vi trenger er tidlig innsats – ikke mer fengsel. Vi i Rødt vil heller satse på flere ungdomsarbeidere, styrke fritidstilbud og sørge for at skolen blir et sted der alle har en sjanse til å lykkes.

Samtidig må vi ta tak i de virkelige årsakene til kriminalitet: fattigdom, utenforskap og store sosiale forskjeller. Det betyr å fordele ressursene mer rettferdig, bygge ut lavterskeltilbud og gi skolen midler til å følge opp de som sliter. Vi må også utfordre de holdningene som bidrar til stigmatisering og økt utenforskap. Nylig har det blitt diskutert i sosiale medier, blant annet gjennom en TikTok-video av Baris Brevik (Sebastian Brevik) hvor han hevder at skibakken er det eneste trygge stedet for tyveri. Hans påstand er at utlendinger ikke går på ski, og at det derfor ikke skjer tyverier der. Dette illustrerer hvordan fordommer og generaliseringer kan forsterke splittelse i samfunnet, og hvordan unge med minoritetsbakgrunn kan bli stigmatisert på feil grunnlag.

Inkludering, ikke stempling Altfor mange forslag fra høyresiden handler om å straffe og stigmatisere ungdom, i stedet for å løse de grunnleggende problemene. Vi i Rødt vil heller satse på forebygging og fellesskapsløsninger.

Vi foreslår:

  • Gratis fritidstilbud for ALLE, uansett økonomi.

  • Flere sosialarbeidere og ungdomsarbeidere ute i nærmiljøene og på skolene.

  • Styrket skolehelsetjeneste og lett tilgang til psykolog for ungdom.

  • En skolepolitikk som inkluderer flere praktiske fag og alternative opplæringsløp.

  • Mer sosial boligpolitikk – ingen barn skal vokse opp i fattigdom.

Vi må ta ungdomskriminalitet på alvor. Ikke ved å presse ungdom ut av samfunnet, men ved å gi dem en plass i det. Rødt står for fellesskap og rettferdighet – ikke straff og ekskludering.

Vi har råd til å ta vare på hverandre. Spørsmålet er: Har vi viljen til å gjøre det?

Barn hører ikke hjemme i fengsel

Åpen

Gutt (15) dømt for vold og trusler mot 16 politibetjenter

Barna vi straffer

Åpen

Read Entire Article