Revidert nasjonalbudsjett 2025:
Regjeringen øker oljepengebruken i revidert nasjonalbudsjett. Det er ikke opposisjonen

Publisert 15.05.2025 09:45 Sist oppdatert 5 minutter siden
Regjeringen øker oljepengebruken til 542,4 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett – en økning på 90 millioner fra i fjor.
Det er innenfor handlingsregelen og anslås til 2,7 prosent av oljefondets verdi.
Regjeringen viser til at situasjonen i verdensøkonomien har endret seg betydelig siden i høst, med økte tollsatser og spenninger i handelen med USA.
Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson, Tina Bru, er ikke imponert av regjeringen.
– Dette budsjettet gir lite håp for de som håper på snarlig rentekutt, skriver hun i en epost til TV 2.
– Støre-regjeringens viktigste løfte har vært at rentene skal ned, men dette budsjettet bidrar fortsatt til det motsatte, selv når man ser bort fra støtten til Ukraina.
Hun frykter oljepengebruken vil øke enda mer når regjeringen skal forhandle med SV og Senterpartiet for å få flertall for budsjettet på Stortinget.
– Det er sluttsummen på kassalappen som teller. SV har allerede varslet at de vil øke pengebruken ytterligere, og det er ingen grunn til å tro at ikke Senterpartiet ønsker det samme. Jeg er redd det vil bidra til nok et utsatt rentekutt.
Venstre: – Svært ekspansivt
Venstres finanspolitiske talsperson, Sveinung Rotevatn, tror heller ikke budsjettet legger til rette for et snarlig rentekutt.

– Regjeringen viderefører det svært ekspansive budsjettet som er vedtatt, som sentralbanksjefen tidligere har sagt bidrar til å gjøre det vanskeligere å kutte renten.
Han peker på at det allerede er et høyt utgiftsnivå, og det før Arbeiderpartiet skal inn i budsjettforhandlinger med SV og Senterpartiet.
– Jeg frykter at de forhandlingene vil medføre enda større vekst i de offentlige utgiftene, og at regjeringen dermed har avlyst alle løftene Støre har gitt i to år om at renten snart skal begynne å gå ned, sier Rotevatn.
Han mener mange nå går inn i sommerferien med svak kronekurs og svekket håp om lettelser i lånerenten.
– Det må de nok se langt etter, sier Rotevatn.
– Slipper litt opp bremsen
Senterpartiet mener sine tidligere regjeringskolleger har sluppet litt opp på bremsen i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett.
– De siste tallene viser at den trygge og ansvarlige økonomiske styringen Senterpartiet og Arbeiderpartiet har stått for de siste årene, har vært klok. Nå slipper Arbeiderpartiet litt opp bremsen, sier Geir Pollestad, parlamentarisk nestleder i Senterpartiet.
Senterpartiet satt i regjering fram til i vinter. Da gikk de ut på grunn av uenighet rundt EU-direktiver knyttet til fornybar energi.
I høst mens Sp enda satt i regjering og statsbudsjettet ble lagt fram, mente økonomer at pengebruken var for høy, og at fremtidige rentekutt kunne bli utsatt.
SV: – Uansvarlig
SV mener regjeringen legger opp til en uansvarlig hastebehandling av fastprisordningen norgespris.
Fastprisordningen skal etter planen være på plass fra 1. oktober. Men først må lovforslaget få flertall i Stortinget.
Detaljene i ordningen blir kjent i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, som legges frem i sin helhet klokken 11.
SV er bekymret for at det blir dårlig tid til å gå gjennom forslaget skikkelig.
– Dette er en svært viktig sak for folks økonomi. Ingen skal måtte være bekymret for neste måneds strømregning. Derfor må vi også ha en skikkelig behandling av denne saken i Stortinget. Regjeringen legger opp til en uansvarlig hastebehandling. Det er alvorlig, sier nestleder Lars Haltbrekken.
SV vil foreslå at Stortinget utsetter sommerferien, om nødvendig, for å få tid til en grundig behandling.
– Vi trenger en varig systemendring, så folk og næringsliv kan være sikre på at strømregningen ikke løper løpsk, heller ikke om ti og 20 år, sier Haltbrekken.
Nøkkeltallene i revidert nasjonalbudsjett 2025:
Hovedtallene fra regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Tallene for 2024 er i parentes.
- Foreslått oljepengebruk i 2025 (strukturelt, oljekorrigert budsjettunderskudd): 542,4 milliarder kroner (429,7 milliarder kroner)
- Uttak fra oljefondet (Statens pensjonsfond utland): 2,7 prosent (2,6)
- Bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge (volum): 1,8 prosent (0,6)
- Registrert arbeidsledighet hos Nav: 2,1 prosent (2)
- Konsumprisindeks: 2,8 prosent (3,1).
- Kjerneinflasjon: 3 prosent (3,7)
- Endring i strukturelt, oljekorrigert budsjettunderskudd som andel av trend-BNP for Fastlands-Norge: 2,5 prosent (0,9)
Kilde: Finansdepartementet / NTB