Dette er en av vårens store trendgrønnsaker

3 weeks ago 24



Å dyrke grønnsaker hjemme er veldig populært, og det dukker stadig opp nye «diller».

Dyrker du agurk innendørs, vil den etter kort tid skape en slags gardin – som i noen tilfeller kan dekke omtrent hele vinduet. Denne er i ferd med å vokse seg stor hjemme hos agronom Anders Røyneberg. Foto: Anders Røyneberg

Publisert: 18.04.2025 06:30

Ukens tips: En agurkgardin innendørs er et av vårens heteste tips. Og andre gode dyrketips du kan begynne med nå.

Eksperten: Anders Røyneberg, er aktuell med boken «Hjemmedyrka – hvordan lykkes med 24 ulike grønnsaksorter». Han er kjent som @arcticgardener på Instagram, er agronom, planteelsker, psykiatrisk sykepleier og sexolog.

Anders Røyneberg har skrevet flere bøker om hage, planter og grønnsaksdyrking.

1. Gå for agurk (gardin)

– Er du en estetiker med sans for hjemmedyrkede grønnsaker er «agurkgardin» innendørs vårens heteste tips. Det er et av de enkleste og mest populære dyrkeprosjektene akkurat nå, forteller Røyneberg som delte en slik type gardin med sine følgere på Instagram. Det innlegget ble hyppig likt og delt.

– Hva i all verden er det?

– Det er en gardin laget av frodige agurkplanter – som du forhåpentlig kan høste knasende og saftige agurker av etter bare 2–3 måneder, sier han.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/riks/multimedias/6d1c8d94-648e-4%20add-962c-abb947569206/Agurkgardin

Agurken er en av de mest populære grønnsakene å dyrke selv, fordi den vokser raskt, smaker fantastisk og er et morsomt dyrkingsprosjekt, også for barn.

Selv overspiste Røyneberg seg på agurk da han var fattig student på budsjett og gikk lei. Men for noen år siden oppdaget han igjen smaken av gode, hjemmedyrkede agurker.

Han mener at en såkalt «agurkgardin» i kjøkkenvinduet er både dekorativ og nyttig.

– Du får ikke bare vakre, grønne planter som klatrer oppover vinduet – du kan også høste egne, saftige agurker rett fra kjøkkenvinduet. Og det beste? Det holder med ett frø i én potte.

Slik kan agurkgardinen bli seende ut innendørs. En stor og frodig plante med herlige vekster. Foto: Marianne Tveit

Slik dyrker du en agurkgardin innendørs

1. Velg sort: Kjøp gjerne frø av en liten agurksort som trives i potter, for eksempel Picolino (gir ca. 10 cm lange frukter). De små agurk-sortene modnes raskere og kan høstes tidligere.

2. Når: Så i mars – mai når lyset og varmen vender tilbake, eller senere i vår/sommer.

3. Forbered jorden: Bruk en større potte som du fyller med næringsrik jord eller såkalt såjord. Gjennomvann jorden før du sår og press så frøet ca. 2 cm ned i jorden med fingeren.

4. Lag mini-drivhus: Dekk til potten med plastfolie eller en brødpose – og lag en lufteluke (hull i plasten) for å holde på fuktigheten den første uken (valgfritt).

5. Sett potten riktig sted: Plasser den i et solrikt vindu eller på et varmt baderomsgulv for raskere spiring.

6. Fjern plasten: Etter én uke vil du se spirene. Ta av plasten og flytt potten til et lyst vindu.

7. Vann og gi næring: Hold jorden jevnt fuktig og tilsett litt plantenæring når veksten er i gang etter ca. 3–4 uker.

8. Støtte og beskjæring: Bind opp grenene med hyssing eller tråd når planten vokser, og fjern større blader om nødvendig.

9. Høsting: Agurkene er klare når de er faste og grønne etter ca. 2–3 måneder. Ikke vent for lenge. Da kan de bli bitre.

10. Skadedyr: Plaget av bladlus eller hærmygg? Spray grønnsakplantene (og litt på jordoverflaten) med grønnsåpevann – ca. 1 del flytende grønnsåpe i 9 deler vann.

Kilde: «Hjemmedyrka – hvordan lykkes med 24 ulike grønnsaksorter» av Anders Røyneberg

1 av 4Foto: Anders Røyneberg

Dyrke favoritter på liten plass

Røyneberg har gulrot, squash og bladbeten mangold som grønnsakfavoritter. Plukksalat er han også glad i.

– En stor fordel med alle tre er at du kan så frø direkte i beholdere. Squash og bladbete kan du også kjøpe som ferdige småplanter og plante direkte ut i beholder med jord i mai når faren for frost er over der du bor, sier Røyneberg.

– Planter jeg ut squash, holder det med én plante i beholderen. Velger du plukksalat, kan du fint sette 5–6 planter i samme beholder.

Bladbeten mangold er en ganske enkel grønnsak å dyrke. Mangold er i beteslekten, og er rik på vitaminer og mineraler som magnesium. Stilken kokes, mens bladene kan brukes i salat eller i wok og gryter. Foto: Shutterstock

Han mener det er flere fordeler med å dyrke i store beholdere, som en murerbalje eller lignende. Du trenger ikke en hage for å dyrke egne grønnsaker.

– Det gir mye dyrkingsglede på liten plass. Du får tidligere spiring og høsting, fordi jorden varmer seg raskere opp, og da går prosessen kjappere. Og kanskje aller best, du slipper å luke, sier han.

Da Røyneberg bodde i Oslo, hadde han massevis av planter og dyrket også grønnsaker ute på takterrassen. Foto: Erik Schjerven

Slik kommer du i gang:

  • Skaff deg en beholder, f.eks. en terrakottapotte, pallekarm eller murerbalje (30-40 liter). Sistnevnte kan du lage noen små hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut.
  • Plast er stort sett helt trygt å dyrke i. Er du likevel i tvil om du kan dyrke i beholderen, hør med produsenten.
  • Fyll beholderen først med rundt fem centimeter drenering i bunnen (lecakuler, grus eller sand) og deretter med næringsrik jord (blomsterjord, grønnsakjord eller kompostjord).
  • Gjennomvann jorden, og beholderen med jord er nå klar for frøsåing eller utplanting av ferdigproduserte plugg-plante.

Husk:

  • Hold jorden jevnt fuktig.
  • Gjødsle når grønnsakveksten er kommet godt i gang med veksten, etter ca. 4–6 uker.
Read Entire Article