Klimaendringer gir næring til spredningen av soppen aspergillus, som kan gjøre mennesker, dyr og avlinger syke, viser ny forskning.

Publisert 07.05.2025 09:24
En dødelig sopp som smitter millioner av mennesker i året i tropiske strøk, kan spre seg til Europa, ifølge en ny studie gjennomført av Universitetet i Manchester.
Det kommer frem i en artikkel fra Sky News.
Studien viser at muggsoppen aspergillus kan begynne å spre seg nordover fra Afrika og Sør-Amerika til Europa og Asia.
– Det stemmer at aspergillus-slekten, og særlig aspergillus fumigatus, sprer seg mer nordover, sannsynligvis som følge av klimaendringer, bekrefter Kaveh Rashidi, spesialist i allmennmedisin.
Peker på global oppvarming
Seere av den kjente TV-serien «The Last Of US» vil være kjent med advarselen fra før.
Serien baserer seg nemlig på et postapokalyptisk videospill der en hjerneendrende sopp har utslettet store deler av samfunnet.
– Men virkeligheten er allerede skremmende nok, sier dr. Norman van Rhijn til nettavisen Sky News.
Han er hovedforfatter av den nye forskningen fra Universitetet i Manchester, og mener verden nærmer seg et vippepunkt når det gjelder fremveksten av sopparter.
– Soppinfeksjoner vil være en faktor i millioner av dødsfall verden over hvert år, sa Rhijn.
Han mener at hvis vi ikke fokuserer mer på global oppvarming og CO2-utslipp i verden, så vil dette føre til økt spredning av flere sykdommer til kaldere strøk. Dette inkluderer malaria og denguefeber.
Særlig sopp er en økende bekymring, sier han.
Finnes i Norge
Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) sine nettsider er soppen aspergillus – ofte kalt strålemugg – den vanligste muggsoppen som kan gi sykdom hos personer med svekket immunforsvar.
Soppen formerer seg ved å spre små sporer i luften, for eksempel fra klimaanlegg, og smitter ikke fra person til person.
I hele verden finnes det over 600 ulike typer aspergillus, og noen av dem finnes allerede naturlig i Norge.
Det er likevel sykdommen aspergillose forårsaket av muggsopparten, som kan gjøre mennesker syke.
– Den kan gi betennelse i lunger, hals, bihuler og øreganger. I svært sjeldne tilfeller sprer det seg til indre organer som nyrer og hjerner, og kan da være livstruende, sier lege Rashidi og fortsetter:
– Men forekomsten i Norge er ikke kjent. Dette er heldigvis en svært uvanlig sykdom.

Sunne immunsystemer kaster som regel ut sporene, men sårbare mennesker kan ende opp med å få infeksjoner.
I en studie av 454 mennesker med blodkreft eller stamcelletransplantasjon og aspergillose med spredning, var dødeligheten ved seks uker 19-28 prosent, opplyser allmennspesialisten.
– I utgangspunktet har vi medisiner som dreper sopp, men hvis dette blir utbredt kan medisinene slutte å fungere ved at soppen blir resistent, sier Rashidi.
Hvert år dør 1,5 millioner mennesker av soppinfeksjoner, og stadig oftere er soppen resistent mot legemidler, skrev Forskning.no i 2019.
Rammer folk med svekket immunforsvar
Ifølge Rashidi er det ikke lett å svare på hvor mange som kan bli smittet av soppen, om den skulle komme til Norge.
– Det er umulig å forutsi hvor mange som kan bli rammet av soppen, men vi vet at det er personer med svekket immunforsvar og lungesykdommer som er mest utsatt, forteller han.
Allmennspesialisten er enig i at global oppvarming kan være en årsak til at soppen sprer seg.
– Klimaendringer vil nødvendigvis føre til endringer med tanke på hva slags organismer vi mennesker kommer i møte med, og denne soppen er bare ett eksempel, sier han.
Studien til Universitetet i Manchester har ennå ikke blitt fagfellevurdert, men er støttet av helseinstitusjonen Wellcome Trust, som finansierte forskningen.