Dyr havvind gir dyrere strøm

4 weeks ago 19



DEBATT: I et innlegg i Stavanger Aftenblad skriver Jon Evang som er bransjedirektør for havvind i lobbyorganisasjonen Fornybar Norge at byggingen av Sørlige Nordsjø 2 vil skape mange arbeidsplasser og føre til lavere strømpriser. Begge deler er feil.

Sørlige Nordsjø 2 vil ikke gi store muligheter for norske arbeidsplasser. Selve vindturbinene med tårn, vinger, generator med mer vil bli produsert i utlandet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Bjarne Jensen

    Bjarne Jensen

    Leder, Havvindutvalget, Motvind Norge

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det Fornybar Norge ikke sier noe om, er at de utenlandske selskapene som eier Ventyr trenger 23 milliarder kroner i subsidier for at de skal bygge SN2. Det er våre skattepenger som må brukes til dette. Det tilsvarer nesten ti tusen kroner fra hver enkelt husholdning i Norge, uansett hvor du bor i Norge.

Hvis det skulle være rett at strømprisen går ned på grunn av havvind, er konsekvensen at behovet for subsidier øker. Ventyr er garantert en pris på 115 øre pr. kWh i 15 år, uansett hva markedsprisen er. Når Fornybar Norge påstår at alle vil få billigere strøm, må det betyr at spotprisen må ned på omtrent 40–50 øre/kWh i Sør-Norge i snitt. Da må staten betale mellomlegget. Totalt blir det ca. 4 milliarder i året, og de 23 milliardene er brukt opp på ca. 6 år. Det stemmer bra med et anslag Sintef har gjort i en blogg: Hvor lenge varer 23 milliarder? Her står det: «Basert på disse simuleringene, vil subsidiegrensen bli nådd etter omtrent 6,5 års drift.»

Imponerende at et konsulentselskap kan anslå strømprisen med en slik nøyaktighet fra år 2032 til ca. år 2060.

Vil gi behov for mer subsidier

Siden avtalen gjelder i 15 år, er det da to mulige valg for Norge:

1. Bevilge nye 25–30 milliarder med subsidier til Ventyr.

2. Ventyr må klare seg selv. Da er det en stor mulighet for at selskapet går konkurs, og det står igjen ca. 100 nærmest verdiløse turbiner i Nordsjøen som må fjernes. Dette kan koste staten mange milliarder.

Fornybar Norge fortsetter med at strømprisen vil være nær null i perioder. Det betyr at subsidiebehovet øker enda mere.

Så sier Fornybar Norge at «Hvis analytikerne får rett, vil de de samlede, årlige strømregningene for husholdninger i NO2 (Sørvest-Norge) med et gjennomsnittlig forbruk av strøm falle med mellom 700–1700 kroner når Sørlige Nordsjø II kommer i drift.» Dette tilsvarer mellom 58 og 142 kroner per måned. Som nevnt vil SN2 tidligst levere strøm i 2032 og muligens få en konsesjonsperiode på 30 år. Imponerende at et konsulentselskap kan anslå strømprisen med en slik nøyaktighet fra år 2032 til ca. år 2060. Mulig det er de samme selskapene som «forutså» at strømprisen bare ville gå opp med 2–3 øre pr. kWh når de nye eksportkablene til Storbritannia og Tyskland ble satt i drift for 3 år siden.

Svært få arbeidsplasser

Sørlige Nordsjø 2 vil ikke gi store muligheter for norske arbeidsplasser. Selve vindturbinene med tårn, vinger, generator med mer vil bli produsert i utlandet, ofte i Danmark eller mer sannsynlig i Kina. Pelene som turbinene skal stå på kan i henhold til Ventyr heller ikke produseres i Norge. EU/Esa tillater heller ikke at norske selskaper blir forfordelt/prioritert.

Ventyr har den siste tiden gjennomføre noe kartlegging på SN2 og i en mulig kabeltrasee. Her har de brukt 2 fartøyer fra Singapore og et fra Portugal. Dette selv om det er flere norske selskaper og fartøyer som fullt ut er i stand til å gjennomføre slike undersøkelser med høy kvalitet. Dette viser at det ikke kan bli mange norske arbeidsplasser ved en eventuell utbygging av Sørlige Nordsjø 2.

Løsningen er enkel: Stopp subsidiesløsingen på havvind, og bruk disse pengene på viktige offentlige tiltak som forsvar, skoler og sykehus.

Publisert:

Publisert: 6. april 2025 12:23

Read Entire Article