– Det som skjer i Ukraina, er det viktigste som skjer i europeisk og norsk sikkerhet i vår tid, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK under sitt besøk i Kyiv onsdag morgen.
Også arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er på besøk i Ukraina – hun er der for første gang siden krigen startet.
– Det er utrolig viktig å være til stede, å snakke med den ukrainske ledelsen og med sivilsamfunnet, og å følge opp den omfattende norske støtten, sier Eide og fortsetter:
– Men ikke minst vil vi se på hvordan vi kan bidra inn i samtalene som pågår i Saudi-Arabia.
– En kjent russisk taktikk
I Saudi-Arabia har USA og Russland, samt USA og Ukraina, diskutert veien til fred.
Tirsdag kunngjorde Ukrainas Volodymyr Zelenskyj at en våpenhvile i Svartehavet ville tre i kraft umiddelbart. Det avviste Russland like etter.
– Våpenhvilen har ikke inntrådt enda. Ukraina var klare til å implementere den, men da kom Russland med mange flere betingelser for at de skulle oppfylle sin del av avtalen, sier Eide.
Han kaller dette en kjent russisk taktikk.
– Jeg tror det er veldig viktig at de som leder forhandlingene er bevisst at Russland er ekstremt flinke til å manipulere.
Utenriksminister Espen Barth Eide har vært på besøk i Ukraina flere ganger tidligere.
Foto: Marius Eriksen Guttormsen / NRK– Jeg tror også amerikanerne var litt tidlig ute med å utbasunere en enighet som ikke var så omforent som som man først hadde trodd, fortsetter han.
Eide mener Norge kan bidra med å gi Ukraina råd og innspill til hvordan de bør organisere seg i disse forhandlingene.
– Det pågår et omfattende arbeid i Europa nå om mulige bidrag til overvåkning av en eventuell avtale. Jeg har sjelden sett så mye aktivitet rundt Ukraina i Europa, som vi ser nå, sier Eide.
Han mener den europeiske innsatsen for å gi felles bidrag til Ukraina er trappet opp.
– En enorm jobb foran oss
Arbeids- og inkluderingsministeren begrunner besøket sitt med at den norske støtten til Ukraina handler om mer enn økonomisk og militær støtte.
Men et av målene er også å best mulig kunne forberede de 90.000 ukrainerne i Norge på returen til hjemlandet, når krigen tar slutt.
– Dette er et veldig tydelig uttrykk for at norsk støtte til Ukraina handler om mer enn det militære. Det handler også om det å ta godt vare på den befolkning som etter hvert skal vende hjem, sier Brenna.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er på besøk i Ukraina for første gang.
Foto: Fredrik Varfjell / NRKBesøket til Ukraina skjer få dager etter at Ukrainas president Zelenskyj var på besøk i Norge. Norsk støtte, både på kort og lang sikt, var en del av samtalene i Oslo.
– Det handler også om alt det vi skal bidra med hver eneste dag, frem til vi får en fred. Og det som kommer etterpå når det gjelder å sørge for at folk har det trygt og godt mens de oppholder seg i Norge, sier hun.
– Landet skal bygges opp igjen, de fordrevne skal en dag returnere. Slik det ser ut nå har vi en enorm jobb foran oss, også den dagen freden kommer.
Publisert 26.03.2025, kl. 07.29 Oppdatert 26.03.2025, kl. 10.00