Børs:
Oslo Børs åpnet svakt opp før det gikk ned igjen etter gårsdagens strabaser. Dette er det viktigste å følge med på nå, mener analytiker.

Publisert 08.04.2025 10:12 Sist oppdatert 4 minutter siden
Mandag var en kaosdag for verdens børser som følge Donald Trumps kraftige tollgrep.
Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet rett ned og stupte fem prosent ved åpning, før det brutale fallet tiltok med 13,67 prosent på det meste.
Ikke-verifiserte tollmeldinger på ettermiddagen sendte imidlertid hovedindeksen oppover igjen før den endte på nesten ni prosent nedgang ved børsslutt.
Jojo-dag
De samme ryktene førte til en jojo-dag også på New York børsen, som åpnet med brutalt fall før det igjen gikk over i grønt. På det meste var den toneangivende Nasdaq-indeksen opp mer enn fire prosent, og alt skjedde på en halvtime.

Så snudde det til rødt igjen da Trump kom med trussel om tilleggstoll på 50 prosent mot Kina. Ved børslutt hadde nøkkelindeksene Nasdaq, Dow Jones og S&P henholdsvis 0,1 prosent oppgang, 0,9 prosent nedgang og 0,2 prosent nedgang.
Tirsdag åpnet Europa-børsene i pluss etter krisedagen. I London og Paris steg børsene med rundt 1,3 prosent fra start.
Oslo Børs steg umiddelbart etter åpning tirsdag. Etter et kvarters handel hadde hovedindeksen lagt på seg rundt 0,2 prosent.
Ved 10-tiden er imidlertid hovedindeksen tilbake i rødt, ned 1,12 prosent.
– Det vil være det viktige
Det er i tråd med hva Roger Berntsen, analytiker i meglerhuset Nordnet, trodde.
– Det åpnet opp i Oslo, i likhet med de andre europeiske børsene, før det gikk litt ned igjen kort tid etter. Det må man forvente med den usikkerheten og den uroen som er i markedet.
Volatilitet, altså store svingninger i markedet, er ikke nødvendigvis det samme som økt risiko, sier Berntsen.
– Det som styrer det underliggende bildet er nyheter knyttet til tollkrigen. Meldinger og rykter sender markedet opp og ned i det korte bildet, men over tid er det om alle parter klarer å finne en vei fremover som vil være det viktige.
– Umulig å si noe om
Han sier de forskjellige aktørene i markedet har forskjellige interesser.
– De aktørene som er veldig kortsiktige, tradere, de nyter godt av de store svingningene, det har de gjort den siste tiden, men de mer erfarne investorene, om har vært gjennom oppturer og nedturer, prøver å forholde seg mest mulig rasjonelt. Selskapene der ute blir ikke nødvendigvis dårligere av at storpolitikken er litt usikker.
Hvordan det vil se ut ved børsslutt tirsdag, er imidlertid et vanskelig spørsmål å svare på.
Internt press
– Det er umulig å si noe om, av hva som kommer av rykter og meldinger, på kort tid kan alt skje.
Nå er Berntsen mest opptatt av å se på det interne presset Trump står overfor.
– Jeg tror at Elon Musk og Donald Trump nødvendigvis ikke er så samkjørte når det kommer til valg av tollpolitikk. Hans økonomiske støttespillere har ytret at han kanskje tar litt hardt i.

Tell til ti
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge oppfordrer til å telle til ti før man handler på børsen i disse dager.
– Det er naturlig å bli bekymret for sparepengene sine nå, men ikke la deg overvelde av en kaotisk situasjon, sier han.
Og legger til:
– Det er naturlig å bli bekymret for sparepengene sine nå, men ikke la deg overvelde av en kaotisk situasjon.

Han peker på den markante nedgangen den siste tiden, men minner på at det har vært ganske god oppgang frem til nylig.
– EU står i en utfordrende situasjon med økte tollsatser fra USA og responsen fra Kina. Det er avgjørende at EU holder hodet kaldt. Selv om det er fristende å svare raskt og kraftfullt, er det viktig å finne en balansert tilnærming som ikke eskalerer situasjonen ytterligere, sier Knudsen.