Senest i påsken sto Bodø/Glimt selv for et lite mirakel. Gultrøyene hadde med seg 2–0 i sekken da de dro til Roma for å møte Lazio i den andre kvartfinalen.
Lazio slo tilbake. Ledet 3–0 og luktet semifinalen. Men da dukket Andreas Helmersen opp og sikret straffesparkkonkurranse.
Der sto Nikita Haikin frem som frelseren, og sendte Glimt til en historisk semifinale. Mot Tottenham.
I kveld blir det avgjort hvem av de to som skal til Bilbao i slutten av mai for å spille finale.
Ulrik Saltnes satte inn den viktige 1-3-scoringen mot Tottenham i London.
Foto: AFPAt Glimt skal klare å kare seg videre, etter 1-3-tapet i London kan virke umulig.
– Det er ingenting rasjonelt som tilsier at Glimt skal slå Tottenham med tre mål, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.
Men det finnes dem som tror på en finaleplass til Bodø/Glimt.
Og her er noen av grunnen til at de snakker om tur til Bilbao i Bodø:
Kunstgresset på Aspmyra
Hver gang Bodø/Glimt spiller Europa-cup blir Aspmyra stadion et tema. Ikke bare er anlegget gammelt og smått falleferdig, men kunstgresset begynner å bli smått beryktet.
Det er nemlig annerledes å spille på kunstgress.
– Satt på spissen så er det nesten to forskjellige idretter, forklarer NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg.
– Ballen går mye fortere på kunstgress. Mottak og medtak blir annerledes, og du må slå litt annerledes på ballen. Er du vant til å spille på kunstgress, går det på autopilot. Men kommer du fra en hverdag på gress, så tar det litt tid å venne seg til.
Løkberg forteller også at det er annerledes å løpe og vende på kunstgress.
– Det er ikke sånn at du får det samme respons fra underlaget når du skal ha hurtige retningsforandringer på kunstgress. Noe som gjør at du må tilpasse forsvarsspillet ditt litt. Det trenger du kanskje litt tid på å gjøre. Og tid har ikke Tottenham i kveld, sier han.
Det vet «Spurs».
Allerede før kampen i London snakket Tottenham-manager Ange Postecoglou og klubben om dekket på Aspmyra.
– Det kommer til å bli tøft, for det er en annen bane, en annen sport, sa Dejan Kulusevski da han møtte pressen etter å ha slått Bodø/Glimt 3–1.
Heller ikke keeper Guglielmo Vicario er imponert.
Og tallenes tale er tydelige:
Glimt har vunnet ni av de ti siste hjemmekampene i Europa.
Noe av årsaken er at Aspmyra begynner å bli myteomspunnet, tror Jan Petter Saltvedt.
– Tottenham har blitt fortalt om dette så mange ganger nå, hele myten om hva som møter dem i Bodø. Dette kunstgresset som blir vanskeligere og vanskeligere å spille på for hver gang man snakker om det, sier han.
Men kunstgresstuene på Aspmyra er ikke det eneste som kan velte Tottenham-lasset i kveld.
Patrick Berg og Håkon Evjen
Disse to spillerne har dominert på midtbanen til Bodø/Glimt. Berg som det opprivende ankeret som vinner ball og dytter den videre. Evjen med det lette steget og den finslepne teknikken, som blant annet danset rundt Lazio-spillerne på Aspmyra.
I det første oppgjøret mot Tottenham var begge ute med karantene.
Nå er de tilbake.
– Patrick Berg har jo nesten ikke gjort annet enn å ha spilt i den sentrale midtbanerollen i Glimt i flere år. Han kan nesten utføre den rollen i blinde, sier Kristoffer Løkberg.
– Når du får inn spillerne som er kjent med rollene sine og kjent med spillerne rundt, vil samhandlinga bli bedre. Ting kommer til å skje litt raskere.
For Tottenham er det nesten motsatt.
Patrick Berg var med til London, selv om han ikke kunne spille.
Foto: NRKJames Maddison og Son Heung-min
For mens Glimt har fått to av sine viktigste spillere på plass, må Tottenham klare seg uten to av sine jokere.
Både James Maddison og Son Heung-min er ute med skade.
– De er blant Tottenhams klart beste spillere. Det er de som kan skape ting på egen hånd og kanskje få Tottenham ut av trøbbel i tøffe perioder, sier Løkberg.
I tillegg er spissen Dominic Solanke usikker.
– Dersom han ikke kan spille, begynner man å lure på hvem som skal skåre mål for Tottenham. Og en nøkkel for Tottenham i dag er å skåre.
Og de Tottenham-spillerne som til slutt går ut på Aspmyra i kveld har et uvanlig press på skuldrene sine.
James Maddison satte inn 2–0 da Glimt møtte Tottenham i London.
Foto: ReutersPresset på Tottenham
Tottenham er en stormakt i europeisk fotball. Ifølge nettstedet Transfermarkt.com er stallen til Londonklubben verdt nesten 840 millioner euro.
Glimt sin stall er verdsatt til 43 euro.
Tottenham har vunnet både den tidligere cupvinnercupen (1962/63) og det som før het UEFA-cupen (1971/72 og 1983/84).
Men denne sesongen har giganten fra London slitt.
I Premier League ligger de på 16. plass.
– Glimt går utpå Aspmyra i kveld med ingenting å tape. Det vil være en gigantisk opptur om de tar seg til finale, mens hele sesongen til Tottenham står og faller på at de kommer seg til Bilbao, sier Løkberg.
– Dersom Ange Postecoglou ikke klarer å ta laget sitt til en finale i dag, tror jeg han er ferdig som Tottenham-manager.
I Glimt derimot, snakker man ikke så mye om resultater.
Bodø/Glimts supportere marsjerte fra togstasjonen Seven Sisters til Tottenham Hotspurs Stadium.
Filosofien til Glimt
– Hva er et godt resultat i morgen?
Spørsmålet ble stilt til midtstopper Jostein Gundersen under pressekonferansen før kampen mot Tottenham i London.
– I Bodø/Glimt snakker vi ikke om resultater, svarte Gundersen, mens trener Kjetil Knutsen lente seg tilbake i stolen og smilte.
For i Bodø/Glimt snakker de ikke om resultater.
De snakker om prestasjon og læring. De samles i ring før kamp. Og dersom de slipper inn mål, samles de i ring på nytt for å minne hverandre på hva de skal gjøre og hva de skal ha fokus på.
– Den filosofien har tatt Glimt dit de er i dag. Og det er det som skal ta dem videre også. Det er en tankegang som fjerner veldig mye press på spillerne, sier Løkberg.
– Dersom du innad fokuserer på arbeidsoppgaver og det du selv kan gjøre noe med, så blir du ikke dratt i alle retninger når det begynner å bli snakk om at «i dag må vi vinne».
Men til syvende og sist handler det om de 11 spillerne i gult på Aspmyra i kveld. Og de ser ut til å tro på at de kan utrette nok et mirakel.
Tro kan flytte fjell
– Presspillet til Tottenham er jo ræva, sa Bodø/Glimts høyreback Fredrik Sjøvold til pressen etter å ha tapt 1–3 i London.
Han modererte seg noen hakk etter hvert, men tonen blant Glimt-spillerne var likevel svært positiv.
– Vi skal ønske dem velkommen til Aspmyra, vi kjenner på kroppen at vi kan konkurrere mot dette laget her. Det er gode muligheter, mener Jostein Gundersen.
– Vi ser at det er mulig å skape ting mot dette laget her. Vi får vi håpe at de kommer til å slite på Aspmyra med værforholdene og underlaget, sier Ole Didrik Blomberg.
Kristoffer Løkberg var selv i London da Glimt og Tottenham møttes sist. Han lot seg imponere over bodøværingene etter kamp.
Kristoffer Løkberg lot seg imponere av Glimt i London.
Foto: Håvard Greger Hagen / NRK– Sjelden har jeg sett noen være så høy og mørk etter å ha tapt 1-3, og det med god grunn. Glimt vet hvor gode de er på Aspmyra. Og den reduseringa til Ulrik Saltnes ga ikke bare håp, men en faktisk tro på at det er mulig å ta seg helt til finalen.
– Hva blir nøkkelen i kveld?
– Det blir å få satt en rytme med høyt tempo fra første sekund, så de virkelig lar Tottenham få kjenne på det. Samtidig må de ikke bli stressa. Et jevnt kjør som tvinger Tottenham til å måtte springe etter ball, kommer til å være nok til å skåre nok mål i løpet av de 90 minuttene.
Og når fløyta går, står Glimt sammen. Noe som har vært den store styrken deres i lang tid.
Tror du på et Glimt-mirakel på Aspmyra?
Kollektivet Bodø/Glimt
– Bodø/Glimt sin styrke ligger i kollektivet. Og det er så vanvittig sterkt når de samme elleve spiller sammen over tid, sier Løkberg.
Det er liten tvil; spiller for spiller er Tottenham på et helt annet nivå enn Glimt. Men summen av elleve spillere kan noen ganger bli bedre enn hver enkelt spiller.
Og nettopp kollektivet er den største fordelen for Bodø/Glimt, mener Kasper Wikestad.
Han skal kommentere kampen i kveld.
Viaplay-kommentator Kasper Wikestad gir Bodø/Glimt 30 prosent sjanse for å gå videre.
Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2– Bodø/Glimt er i utgangspunktet et lag uten de store stjernene, men som har mange kontinuitetsbærere. De har folk som setter standarden hver eneste dag.
– Så har de et taktisk oppsett som alle kjenner veldig, veldig godt, og summen av det blir et lag som er langt sterkere enn hver enkelt spiller, konkluderer Wikestad.
Du kan følge Bodø/Glimt mot Tottenham her, eller høre den direkte på NRK Sport fra klokken 21.00:
Publisert 08.05.2025, kl. 15.30