– Økonomien strekker ikke helt til alle utgiftene med kattene nå, sier Elena Krossnes.
Hun er student og jobber deltid i butikk for å tjene litt ekstra penger. Elena og samboeren har de to kattene Clever (1) og Benny (2). I år måtte de søke Dyrebeskyttelsen om hjelp til å få sterilisert den yngste katten.
– Det er ikke bare veterinærkostnadene som har gått opp. Både mat og forsikringer er blitt dyrere. Det utgjør en stor del av økonomien vår, sier Krossnes.
Elena Krossnes med kattene Benny (2) og Clever (1).
Foto: Rosa Iren Villalobos / NRKFlere ber om hjelp
Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Haugaland merker at mange ikke har råd til å ta regningen for dyrene sine. Nylig hadde organisasjonen en kampanje hvor de ønsket å hjelpe folk som sleit med økonomien.
Daglig leder Elisabeth Ellingsen i Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Haugaland.
Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK– Vi hadde 60.000 kroner tilgjengelig og kunne hjelpe 20–25 dyr med kastrering, sterilisering og chipping, sier daglig leder Elisabeth Ellingsen.
Hun ble overrasket da det kom inn langt over 100 søknader.
– Vi er glad for at mange ønsker å benytte tilbudet vårt. Samtidig er det trist å se hvor mange som sliter økonomisk, og hvor mange dyr dette gjelder. Dyrebeskyttelsen Norge mener tallene fra Haugesund er representative for resten av landet, sier hun.
70 prosent flere
Elisabeth Ellingsen forteller at organisasjonen nå har rundt 70 prosent flere henvendelser om økonomisk støtte enn i 2023.
– Det er fryktelig vanskelig å si nei. Hvis vi ser at et dyr lider og folk ikke har penger til å gå til dyrlege, så prøver vi å hjelpe, sier Ellingsen.
Katten Clever må ha på klær etter at hun ble sterilisert.
Foto: Rosa Irén Villalobos / NRKHun legger til at Dyrebeskyttelsen først og fremst er en hjelpeorganisasjon for dyr.
– Vi ser at levekostnadene har gått opp. Men folk skaffer seg likevel dyr, og det forstår vi. Dyr er trøst og terapi for mange.
Må tenke seg om
Både dyrtid og økte veterinærpriser er med på å gjøre utgiftene høyere. Veterinær og daglig leder Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge ber derfor folk om å tenke seg godt om før de får seg et kjæledyr.
– Det er viktig å ha en god forsikring. Veterinærbesøk kan ofte bli veldig dyrt dersom dyret ditt utsettes for ei ulykke eller lignende.
Roaldset mener også man bør velge friske raser.
Veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.
Foto: Bjørne Østrem Djukastein– Mange miniatyrhunder har tannproblemer. Jeg anbefaler å snakke med en veterinær om hvilke raser som blir mest syke. Det kan fort bli dyrt. Dessuten er det dårlig dyrevelferd.
I 2023 åpnet Dyrebeskyttelsen Norges første gratis veterinærklinikk i Oslo. Lisa-klinikken er for dyr av eiere som ikke klarer å betale for veterinærbehandling.
Viktig med budsjett
Norsk familieøkonomi råder alle til å lage et budsjett dersom de vil skaffe seg dyr.
– Mange tenker ikke på alle kostnadene som kommer etter at de har anskaffet seg et kjæledyr, sier daglig leder Terje Hamre.
Etter alle engangsutgiftene, koster det 6000–7000 kroner i året å ha katt. Det viser en utregning dyrenesbeste.no har gjennomført. En hund er mye dyrere. Der regnes de årlige, faste utgiftene å ligge på 10.000-20.000 kroner, avhengig av hvilken rase man velger.
Terje Hamre, daglig leder i Norsk familieøkonomi.
Foto: Øystein Otterdal / NRK– Prisene hos mange veterinærer har økt mye de siste årene. Flere små dyreklinikker har gått inn i kjeder som tar seg godt betalt. Jeg anbefaler derfor å sammenligne priser før en velger dyrlege, sier Hamre.
Elena Krossnes kan ikke se for seg livet uten kattene. Likevel merker hun at det å ha dyr koster mye for tiden. Hun synes det er leit at så mange sliter med å ha råd til å ha et kjæledyr.
Kattene Benny og Clever leker på klatrestativet.
Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK– Jeg synes det er veldig trist. For det å ha dyr er en fryd. Det hjelper i alle fall meg mye, sier hun.
Hei!
Har du innspill til denne saken? Eller kanskje du har tips til andre saker? Send meg gjerne en e-post!
Publisert 21.04.2025, kl. 07.42