Markedets beste boliglånsrente blir stadig mer populært. Flere kan ha tusener å spare på å bytte.

Publisert 10.05.2025 16:18
Manglende rentekutt og dyrtid har ført til et stort fokus på grep nordmenn kan ta for å sikre egen økonomi.
Blant rådene som har fått størst oppmerksomhet, er økonomieksperters stadige anbefalinger til nordmenn om å forhandle med banken om boliglånet.
Nå ser bankene en ny trend for lån, som for mange gir bankens beste betingelser.
Øker
Det er nemlig mulig at boligen du eier eller ønsker å kjøpe, kan gjøre at banken din innvilger et «grønt lån».
Lånet kan man få hvis den aktuelle boligen oppfyller visse krav, og må i de fleste tilfeller etterspørres spesifikt når man søker eller refinansierer lånet sitt.
– Vi startet å tilby kundene grønne boliglån i 2018, og frem til i dag har andelen av slike boliglån vokst med jevn kurve hos oss, særlig de siste par årene, sier Marianne Wik Sætre, divisjonsdirektør for personmarkedet i DNB.
Fortsatt er andelen av det totale utlånsvolumet til de grønne lånene hos banken lave, men trenden er klart økende.

Flere veier til grønt
Grønne lån gis normalt sett til boligkjøp eller refinansiering av lån for boliger med energimerking A eller B.
Mens det i størst grad er nyere boliger som oppfyller kravet om energiklasse A eller B, kan man også oppnå grønne boliglån ved å ha oppgradert boligen.
Slike oppgraderinger kan finansieres med gunstige lån og tilskudd fra banker via Enova, men kan for de eldste boligene bli nokså dyrt.
Energimerkingen må dokumenteres gjennom for eksempel takst, kjøpskontrakt eller en energiattest.
– Hovedoppfordringen er å ta kontakt med banken, så kan vi gi råd om hvilke muligheter du har, anbefaler Sætre.
Dette er grønne lån
Det finnes forskjellige typer grønne lån til forskjellige formål, og kravene varierer noe fra långiver til långiver.
Når det gjelder grønne boliglån, kreves det for eksempel at du har fått støtte fra Enova for energitiltak i boligen, at du kjøper en bolig med solcellepanel, eller at du skal ha varmepumpe til boligen. Det overordnede kravet, er at boligen din skal tilhøre energiklasse A eller B.
For at en bolig skal høre hjemme i energiklasse A, kreves det at boligen har enten varmepumpe, eller går på solenergi. I tillegg kreves det at boligen har vinduer og isolasjon av høy standard, slik at den holder godt på varmen og på den måten sparer energi.
Boliger som faller inn under energiklasse B har også varmepumpe eller solenergi, men her kreves det ikke bedre isolasjon eller vinduer enn det som normalt kreves i byggeforskriftene.
Kilde: Lendo.no
Pågangen eksploderte
Hos OBOS-banken opplevde de nylig en «all time high» på utbetalte grønne lån.
De beskriver at pågangen eksploderte etter at de satte ned renten i april.
– Sjelden har folk vært mer opptatt av renten. Vi var forberedt på økt interesse da vi satte ned renten, men at det er så ellevilt hadde jeg ikke forventet, sier Silje Strand Ekelund, direktør for privatmarkedet.

40 prosent av alle refinansieringssaker hos OBOS-banken er søknader om grønt lån.
– Vi tror folk gjør det de kan for å få best mulige betingelser, og ser veldig positivt på at våre grønne lån får økt oppmerksomhet og interesse.
Øker mer enn vanlige lån
Også hos Sparebanken Sør, som nylig byttet navn til Sparebanken Norge, har man sett en positiv utvikling i grønne lån.
– For 2024 er 11,5 prosent av bankens totale boliglånsvolum grønne boliglån, som innebærer at andelen grønne lån har økt fra 10,7 prosent i 2023, sier Elisabeth Austad Asser, direktør for bærekraft.
Den andre halvdelen av Sparebanken Norge, tidligere Sparebanken Vest, kan også rapportere om en klar økning i etterspørselen etter grønne låneprodukter.
– Det siste året har porteføljen vår på grønne boliglån økt med hele 19 prosent. Dette er en god del høyere enn generell utlånsvekst, og dermed en indikasjon på en dreiing mot en grønnere portefølje, sier forbrukerøkonom Jan-Tore Smith.