Equinor kaller det for en gladnyhet. Lederen av miljøorganisasjon kaller det for en dødsdom.

Publisert 30.06.2025 18:05
I nærheten av Johan Castberg-feltet har det blitt gjort oljefunn. Foreløpige beregninger av størrelsen på funnet er 9–15 millioner fat olje, ifølge operatør av feltet, Equinor.
Pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen i Equinor synes funnet er en gledelig nyhet.
– Det er svært gledelig med et nytt funn kun kort tid etter at feltet kom opp i full produksjon, skriver han i en SMS til TV 2.

– Det nye funnet viser at det finnes ressurser i området rundt Johan Castberg som kan utvikles og settes i produksjon via det nye produksjonsskipet, skriver han videre.
Brønnen funnet stammer fra er omtrent 210 kilometer nordvest fra Hammerfest, skriver Sokkeldirektoratet.
Vil nesten doble produksjonen
Johan Castberg-feltet startet opp 31. mars i år, og var opprinnelig estimert til 450–650 millioner fat. Et fat olje er 42 amerikanske gallons, eller 158,99 liter i det internasjonale metersystemet.
Johannessen mener de har høyere ambisjoner.
– Vi har en ambisjon om å øke reservene på Johan Castberg med 250–550 millioner fat.
Dette skal de få til gjennom kontinuerlig leteaktivitet og seks nye brønner, kan det leses på selskapets nettsider.
Utvinningstillatelsen til feltet ble gitt i 20. konsesjonsrunde tilbake i 2009, ifølge Sokkeldirektoratet. Planen for feltet er at det skal produsere fram til 2055.
– Later som de ikke er et problem
Leder i Natur og Ungdom, Sigrid Hoddevik Losnegård, er målløs over at Equinor kaller det for en gladnyhet.
– At de kan komme og si at dette er en gladnyhet, når det er varmerekorder i hele verden, det er rødt farevarsel i Frankrike og over 40 grader i Spania, da blir jeg tom for ord.

– Dette er en dødsdom for så mange folk, og jeg kan ikke skjønne at norsk olje later som de ikke er en del av problemet. Selskap som Equinor er roten til at folk dør av klimakrisen i dag.
– Har null investeringer i grønn industri
Hun trekker også fram at Barentshavet har lite petroleumsindustri.
– Dette er en delen av norsk petroleumsindustri som har minst infrastruktur, hvor sjansene for ulykker og feilslåtte økonomiske investeringer er størst.
Losnegård skulle heller sett at ressursene som går til olje heller blir brukt i den grønne omstillingen.
– Equinor har null investeringer i grønn industri. De later som de er med på det grønne skiftet, men de sitter bare igjen med den svarte norske oljen. Min generasjon og oljearbeidere trenger nye og evigvarende arbeidsplasser. Det finner man ikke i en døende industri, avslutter hun.