– Et kritisk tidspunkt

8 hours ago 4



I fjor ble han kalt en «støttespiller for jødehat» og nektet politiske møter i landet.

Nå er utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) invitert til Israel – og tirsdag ankom han Jerusalem.

Besøket skjer på et tidspunkt der Israel trapper opp krigføringen i Gaza, og det internasjonale presset på Netanyahu-regjeringen øker.

– Dette er et ekstremt kritisk tidspunkt for hele denne konflikten nå, og nettopp derfor er det viktig å snakke med alle parter. 

– En av partene er jo Israel, så den anledningen vil jeg benytte, sier Espen Barth Eide til TV 2.

Foranledningen for besøket er en konferanse i The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), en organisasjon som jobber mot antisemittisme der blant annet Norge er medlem.

Organisasjonen har 35 medlemsland, og Israel, som i år har det roterende formannskapet, har invitert utenriksministrene fra alle disse landene, inkludert Norge. 

Barth Eide kommer til å møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu på konferansen. Også den israelske presidenten og utenriksministeren deltar på arrangementet.

Utenriksministeren skal blant annet besøke holocaust-museet Yad Vashem under besøket.

– Jeg tenke at det er ekstra viktig at land som er tydelige i sin kritikk av de israelske regjeringens oppførsel, understreker at vi står sammen i kampen mot antisemittisme, sier Barth Eide og legger til:

– Det er viktig å skille legitim kritikk av Israel fra antisemittisme. 

I fjor: – Ikke velkommen

Besøket skjer i et klima preget av dyp mistillit, og iskald diplomatisk stemning mellom Norge og Israel.

– Han (Barth Eide journ.anm.) er ikke velkommen. Vi har nok jødehatere lokalt i Gaza – vi trenger ikke importere deres støttespillere fra utlandet.

Det sa statsminister Benjamin Netanyahus pressesjef, David Mencer, til TV 2 17. juli i fjor.

Bakgrunnen for det brå diplomatiske bruddet var at Norge hadde valgt å anerkjenne Palestina som egen stat. 

I etterkant innførte Israel sanksjoner mot norske diplomater, noe som fratok dem retten til å møte palestinske myndigheter.

Israel var heller ikke fornøyd med at Norge uttrykte at de vil arrestere og pågripe Benjamin Netanyahu etter at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte en arrestordre mot den israelske statsministeren.

Den gang avviste Israel også en formell henvendelse fra utenriksdepartementet (UD) om et møte mellom Barth Eide og den israelske utenriksministeren.

Beskjeden fra israelsk UD var krystallklar: Møtet blir ikke noe av.

 Mathias Moen / TV 2
ANERKJENTE PALESTINA: På en pressekonferanse 22. mai i 2024 kunngjorde regjeringen at de ville anerkjenne Palestina. Den 28. mai var det offisielt. Foto: Mathias Moen / TV 2

Tirsdagens besøk skjer nesten nøyaktig ett år etter at Norge anerkjente en palestinsk stat.

– Vi har et anstrengt forhold fordi vi har vært kritiske. Vi til dem, og dem til oss, medgir Barth Eide.

– Men vi, og jeg, er invitert og vi har kontakt. For Norge har det alltid vært viktig å prate med alle parter i en konflikt, og da er det også riktig å snakke med Israel.

– Israel har anklaget deg å fremme jødehat når dere har kommet med kritikk?

– Jeg er dypt uenig i det. Det er utrolig viktig å skille mellom kritikk av staten Israels handlinger, den israelske regjeringens politiske valg og militære handlinger på den ene siden - og antisemittisme eller jødehat på den andre siden.

– Det er to helt forskjellige ting, sier utenriksministeren.

Israels utenriksdepartement har ikke besvart TV 2s gjentatte forespørsler om en kommentar vedrørende forholdet mellom Norge og Israel.

Fra Madrid til Midtøsten

Før reisen til Israel var Barth Eide i helgen i Madrid, der han deltok i et møte med utenriksministre fra land som har anerkjent Palestina.

Målet: Å legge økt press på Israel for å stanse offensiven i Gaza.

Barth Eide møtte også Palestinas statsminister, Mohammad Mustafa, under besøket i Madrid.

 Tuva Bogsnes / UD
MØTTE STATSMINISTEREN: Under møtet i Madrid møtte Barth Eide den palestinske lederen. Foto: Tuva Bogsnes / UD

– Det er ingen tvil om at de som samles her, er veldig opptatt av det umiddelbare og den akutte krisen, sa Barth Eide på telefon til TV 2 fra Madrid.

Mandag reiste utenriksministeren videre til Jordan, der han møtte sin kollega Ayman Safadi.

Statsrådens reise til Jerusalem skjer med hele den diplomatiske fortiden i bagasjen – og med situasjonen i Gaza som brennpunkt.

Etter 7. oktober i 2023, da Hamas drepte rundt 1200 israelere i ulike terroraksjoner, har over 53.000 palestinere blitt drept på Gazastripen.

 Hussam Al-Masri / Reuters / NTB
SORG: Folk deltar i begravelsen til to Røde Kors-medarbeidere som ble drept i et israelsk angrep i Khan Younis 24. mai. Foto: Hussam Al-Masri / Reuters / NTB

Israelske ledere skal delta på konferansen, og Barth Eide vil i møter med israelerne fremføre den norske regjeringens synspunkter. 

– Den humanitære hjelpen må nå komme frem, vi må få en våpenhvile på plass og komme i gang med en politisk prosess for å få til en løsning.

– Men jeg vil også høre deres synspunkter om veien videre, sier utenriksministeren.

Sanksjoner og sult

Nå vurderer flere vestlige land – inkludert Norge – målrettede sanksjoner mot både Israel og israelske statsråder, som følge av den humanitære katastrofen på Gazastripen.

Storbritannia, Canada og Frankrike truet i forrige uke Israel med straffetiltak, deriblant sanksjoner.

EU har sagt at de vil gjennomgå sin assosieringsavtale med Israel for å se om den israelske regjeringen har brutt artikkel to om respekt for grunnleggende menneskerettigheter. 

 Abdel Kareem Hana / AP / NTB
KRISE: Flere organisasjoner, deriblant FN, advarer om at store deler av Gazastripen står overfor en akutt sultkatastrofe. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

Norge har allerede sanksjoner mot israelske bosettere og forbud mot våpeneksport.

– Når det gjelder større økonomiske sanksjoner, gjør vi det alltid sammen med andre, og ikke alene, sier Barth Eide.

Verdens matvareprogram sier 70.000 barn på Gaza lider av akutt underernæring som en følge av mangelen på nødhjelp og humanitære forsyninger inn til det krigsherjede landområdet.

Forhandlinger

Samtidig som Israel trapper opp krigføringen, pågår det forhandlinger om våpenhvile.

Hamas skal mandag ha gått med på et våpenhvileforslag, men Trump-utsending Steve Witkoff avviser at Hamas har godtatt hans forslag.

 Evelyn Hockstein/AP/NTB
FORHANDLER: Steve Witkoff er Trumps spesialutsending til Midtøsten. Foto: Evelyn Hockstein/AP/NTB

Til TV 2 sa Barth Eide mandag kveld at han hadde fått bekreftet at Hamas har godtatt et forslag.

– Det ligger et våpenhvileforslag på bordet som Hamas skal ha akseptert. Israel har foreløpig ikke bekreftet at de de har akseptert.

– Jeg håper vi snart får noen positive signaler om stans i krigføringen. Det haster for en befolkning som i 19 måneder har levd i en helt katastrofal situasjon, sier utenriksministeren, men stiller seg likevel tvilende til at en våpenhvile vil komme på plass.

– Dessverre er det helt andre signaler som nå kommer fra Israel om at de vil trappe opp de militære angrepene. En ytterligere opptrapping i denne situasjonen vil bare bringe mer død og ødeleggelse, stikk i strid med grunnleggende humanitære prinsipper.

Read Entire Article