Macron reiser til Storbritannia
President Emmanuel Macrons statsbesøk markerer et vendepunkt etter trøblete år med Storbritannia.

Publisert 08.07.2025 10:13
Frankrikes president Emmanuel Macron og førstedame Brigitte Macron reiser tirsdag på et tre dager langt besøk til Storbritannia.
Det er det første offisielle franske statsbesøket til nabolandet siden 2008.
Macron skal møte den britiske kongefamilien og statsminister Keir Starmer.
På agendaen står hest og vogn, bankett og nedleggelse av blomster på graven til Dronning Elizabeth 2.
– Donnez-moi un break
– Det er jo et godt tegn for Europa at de største landene klarer å finne sammen, spesielt i dette forholdet som har vært ganske ødelagt siden 2016, sier Øyvind Svendsen som er seniorforsker ved Nupi.
Tross varm velkomst, har det siste tiåret vært trøblete mellom de to landene. Forholdet ble gradvis dårligere etter at britene valgte å melde seg ut av EU i 2016.
– Utmeldingsprosessen fra EU ble lang og seig fordi britene ikke visste helt hva de ville, sier Svendsen.
Det fransk-britiske-vennskapet ble også satt på prøve i 2021 da Australia brøt en ubåtavtale med Frankrike verdt over 600 milliarder norske kroner, til fordel for et strategisk partnerskap med Storbritannia og USA.

Den franske utenriksministeren beskrev hendelsen som å få en dolk i ryggen. Krangelen toppet seg da statsminister Boris Johnson ba franskmennene «prenez un grip about this and donnez-moi un break».
Når president Macron nå besøker Storbritannia, er det et forsøk fra begge sider å vise at man er forbi dette «marerittet av et kapittel» i forholdet mellom de to landene, skriver Angelique Chrisafis i en analyse i The Guardian.
Et sterkere Europa
Det er ventet at Macron og Starmer blant annet vil diskutere Ukraina, samarbeid om atomkraft og migrasjon over den engelske kanalen, skriver den franske avisen Le Monde.

Selv om forholdet er kraftig forbedret, er migrasjon over den engelske kanalen fortsatt et betent tema. Tross økt finansiering fra britene og økt tilstedeværelse av fransk politi langs kysten, har 20.000 personer ankommet Storbritannia fra Frankrike hittil i år. Det er en 50 prosent økning fra i fjor.
Øyvind Svendsen ved Nupi er likevel klar på at statsbesøket denne uken må tolkes inn i et endret geopolitisk landskap.
– Det vi har sett de siste månedene er et mye tydeligere ønske om å vise lederskap.
Han peker spesielt på invasjonen av Ukraina i 2022 og valget av Donald Trump som USAs president i 2024.

Mens Donald Trump har utelatt Europa fra samtaler om fred i Ukraina, har Starmer og Macron gått i front for å danne den såkalte «koalisjonen av villige land». Gruppen består av hovedsakelig europeiske land som gir militær og økonomisk støtte til Ukraina.
På tampen av statsbesøket skal Macron og Starmer lede et digitalt toppmøte i nettopp denne koalisjonen.
– Både Starmer og Macron ser behovet for europeisk lederskap. De ønsker å ta det, og da må de gjøre det sammen, sier Svendsen.