Far truet barn etter mobbing – dømt til fengsel: – Angrer ingenting

1 month ago 49



– Jeg angrer ingenting. Jeg hadde gjort akkurat det samme i dag, sier mannen i 30-årene til TV 2.

Ifølge rettsdokumentene bryter det ut en slåsskamp på et kjøpesenter i Finnmark i mai i fjor: Sønnen hans blir lagt i bakken av en jevnaldrende gutt, og blir angivelig kalt «homo».

Det er ikke første gang sønnen blir plaget, ifølge faren.

Når mannen i 30-årene får høre om hendelsen, tar han med seg sønnen og vil ta et oppgjør med guttegjengen han mener står bak. 

Ifølge rettsdokumentene tar faren «hardt» tak i armen til gutten og dytter ham. Videre fører han gutten med makt til hans mor som er på jobb i nærheten.

– Jeg fortalte guttene at det er livsfarlig det de holder på med, og at det ikke skal skje flere ganger. Så sa jeg at hvis de overfaller sønnen min igjen, skal jeg ødelegge livene deres, sier mannen. 

«Alvorlig og skremmende»

Sønnen har forklart i tilrettelagte avhør om flere episoder med vold og hets fra en guttegjeng. Han peker på gutten han slåss mot i mai som en sentral skikkelse i denne gjengen.

Denne gutten har på sin side forklart i tilrettelagte avhør at han ikke kjenner sønnen, med unntak av slåssingen på kjøpesenteret.

Retten legger til grunn at det fant sted en voldshendelse som var «alvorlig og skremmende» for sønnen, og at faren «hadde grunn til å frykte at sønnen også i fremtiden ville bli utsatt for rettsstridige angrep dersom det ikke ble tatt grep».

Retten finner det imidlertid også bevist at faren truet med knekke bena til gutten om mobbingen fortsatte, at han skulle skade guttegjengen om de fortsatte, og at han uttalte at han var farlig fordi han hadde vært i krigen.

iFinnmark omtalte saken først.

– Grusomt for sønnen min

I Indre og Østre Finnmark tingrett er han dømt til 21 dager i fengsel for trusler og kroppskrenkelse. Mannen fikk ni dager strafferabatt for «berettiget harme».

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er skuffet og sint på mine barns vegne. 21 dager i fengsel er en bagatell for meg, men det er grusomt for sønnen min, sier mannen. 

Han forteller at tanken på at han må i fengsel, gjør sønnen redd og fortvilet.

– Det verste med dette er å se hvordan det påvirker mine kjære i hverdagen nå. Det er hardt, sier mannen. 

Barnefaren mener han var forhåndsdømt allerede i mai, da hendelsen fant sted. 

– Men burde du ikke heller involvert politiet i stedet for å ta saken i egne hender?

– Det var en grunn til at det ble gjort i offentligheten, men det fordrer jo at politiet gjør den minste grad av etterforskning. Det gjorde de ikke, sier han.

Faren bestrider at han truet med vold, men erkjenner at han ønsket å skremme guttene.

Se politiets svar lengre nede i teksten.

– Forventet frifinnelse

– Det strider mot min rettsfølelse at dette skal resultere i fengsel, sier Christian Wulff Hansen.

Han er farens forsvarer og mener tingretten har konkludert feil.

– Jeg forventet en frifinnelse. Dette mener jeg inngår i det vi kaller preventivt nødverge. Situasjonen er uheldig, men det har fungert. Gutten blir ikke plaget nå, sier Hansen.

Han stiller spørsmål ved hva politiet har foretatt seg for å ta tak i mobbingen, siden hendelsen i mai.

– Gjør ikke politiet det de skal, legger de opp til at privatpersoner tar saken i egne hender, sier Hansen.

Nå jobber han med å anke saken til lagmannsretten.

– Jeg tenker det er naturlig at lagmannsretten vurderer hvor langt man kan gå for å stoppe mobbing, sier Hansen. 

– Barn ringte nødtelefonen

TV 2 har vært i kontakt med mor til gutten som ble dyttet og truet av mannen. Hun ønsker ikke å kommentere saken. 

Politiadvokat Victoria B. Wilkinson svarer på vegne av Finnmark politidistrikt.

– I denne saken ringte småbarn inn til politiets nødtelefon etter å ha blitt truet av en voksen. De var redde og ville ha politiets hjelp, sier Wilkinson. 

Hun understreker at rettsikkerheten gjelder for alle som bor i distriktet, barn som voksne. Hvis tiltalte ønsker å klage på etterforskningen eller anke dommen, har han mulighet til å gjøre det, opplyser Wilkinson.

– Vi har etterforsket saken både til gunst og ugunst for tiltalte, og han har redegjort for det han mener var foranledningen til handlingen, sier hun.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
ETTERFORSKET: Finnmark politidistrikt er tydelig på at de har etterforsket både til gunst og ugunst overfor tiltalte. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

– Aktor sa i sin prosedyre at tiltaltes forståelse av bakgrunnen, her mobbing, skulle legges til grunn og skulle ansees formildende. Det har også retten lagt vekt på, sier Wilkinson.

På spørsmålet om hva som er gjort fra politiets side etter at saken sprakk i mai i fjor, svarer hun følgende:

– Politiet har ikke mottatt noen anmeldelse på mobbing, men vi har sendt inn en bekymringsmelding til barnevernet om de forhold som far og sønn har tatt opp i avhør. Vi har også mulighet til å ta saken opp for konfliktrådet dersom partene ønsker det, sier hun.

– Mobbing er et stort samfunnsproblem, og vi kan alle kjenne oss igjen i den fortvilelse man som forelder får når man opplever at barnet sitt blir mobbet. Samfunnet har sagt klart fra at mobbing ikke er greit, og like sterkt har de sagt fra om at vold og trusler fra voksne mot barn ikke er greit, sier Wilkinson.

Familien flytter

Mannen har bestemt seg for å flytte fra Finnmark med familien. 

– Vi har ikke noe annet valg. Jeg elsker Finnmark, folkene og det å bo her oppe, men det er ikke trygt for oss her, sier han.

Mannen mener det er på høy tid at noe skjer når det gjelder mobbing.

– Vi må få slutt på denne ukulturen i Norge. Ingenting er endret på 30 år, og mobbingen fortsetter. Vi kan ikke ordne dette samtidig som vi tror at vi har et system som fungerer, sier mannen.

Read Entire Article