Fellesskap er mer enn fellesskolen

3 weeks ago 24



SKOLE: Er det virkelig slik at sjefen for landets skoler har så lave ambisjoner for den offentlige skolen at hun må lage skremmebilder om friskolene?

Margret Hagerup (H) mener kunnskapsministeren viser en snever forståelse av hva fellesskap egentlig er. Foto: Marie von Krogh
  • Margret Hagerup

    Stortingsrepresentant (H), Utdannings- og forskningskomiteen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Margret Hagerup (H) mener kunnskapsministeren viser en snever forståelse av hva fellesskap egentlig er. Foto: Jarle Aasland

Nå har kunnskapsministeren i flere saker skapt skremmebilder om friskolene ved å advare mot «svenske tilstander», «amerikanisering av samfunnet hvor nærmest hvem som helst skal kunne etablere private skoler og tilby disse til utvalgte ressurssterke familier».

Støre-regjeringen advarer mot et todelt skolesystem og mener friskolene «river ned fellesskolen» ved å dele elevene inn «etter hva foreldrene tjener».

Et mangfold

For Høyre handler en god skole om å gi alle barn og unge den kunnskapen de trenger for å klare seg videre i livet. Vi tror på et mangfold i skoletilbudet fordi vi vet at barn og familier er forskjellige og har ulike behov. Noen trives best i den offentlige skolen, andre får bedre læringsutbytte av å velge en friskole, slik som Skoleskipet Gann, Wang toppidrett eller finansminister Stoltenbergs skole – Steinerskolen.

For noen elever kan nettopp muligheten til å velge en skole som tilbyr noe annet enn den offentlige skolen, være forskjellen på å fullføre eller falle fra. Mangfold i skoletilbudet handler ikke om å svekke fellesskolen, men om å gi flere barn muligheten til å lykkes.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun mener at «vi alle er et produkt av fellesskolen» og vil slå ring om det hun kaller «Norges fremste konkurransefortrinn». Men i sin iver etter å beskytte den offentlige skolen, viser hun en snever forståelse av hva fellesskap egentlig er.

System, ikke elever

Når regjeringen vil stanse nye friskoler, viser de at Arbeiderpartiet er mer opptatt av systemet enn av elevene. Støre-regjeringen har systematisk innskrenket folks valgfrihet – enten det gjelder å velge skole, barnehage eller tilbydere i eldreomsorgen selv.

For hva er egentlig mest solidarisk – å tvinge alle elever inn i den samme A4-skolen, eller å la familier velge den skolen som passer deres barn best?

Svaret burde være åpenbart, men for Arbeiderpartiet er ideologi viktigere enn den enkelte elevs behov.

Høyre vil ha en sterk offentlig skole i hele landet. Men i motsetning til Støre-regjeringen mener Høyre at konkurranse og mangfold styrker skoletilbudet – både i offentlige og private skoler. Når engasjerte lærere og skoleledere får muligheten til å skape noe nytt, kommer det hele skolesystemet til gode – gjennom nye ideer og arbeidsmåter.

For Høyre er Norges største konkurransefortrinn nettopp summen av alle gode krefter som vil bidra til et bedre samfunn. Det handler om friheten til å følge sine drømmer, respekten for at vi er forskjellige, og ikke minst at mindretallet i vårt samfunn har rettigheter og muligheter – uten å måtte innrette seg etter Arbeiderpartiets foretrukne løsninger.

Mestringsfølelse

Jeg har møtt elever som endelig fant sin plass i en friskole etter å ha slitt i den offentlige skolen. Jeg har snakket med foreldre som er takknemlige for at deres barn har fått en ny sjanse. Dette handler ikke om å svekke fellesskolen eller å «endre det Norge vi kjenner på en svært negativ måte» – det handler om å gi flere barn en mulighet til å lykkes, ut ifra deres forutsetninger og behov.

For hva er vel mer verdifullt enn å se et barn få mestringsfølelse? Å se en elev som tidligere gruet seg til hver skoledag, plutselig få gnisten og lærelysten tilbake?

La oss heller skape en skole der mangfold ses på som en styrke, ikke en trussel. Der foreldrenes rett til å velge det beste for sine barn respekteres. Der fellesskap handler om å gi alle en sjanse til å lykkes – på sin måte.

For ekte fellesskap handler ikke om å tvinge alle inn i en og samme form. For alle elever er ikke like. Høyre vil fortsette å kjempe for en skolesektor som gir rom for forskjeller, som respekterer foreldrenes valg og som heier på mangfold. En skole der flere kan lykkes, og der flere kan finne sin vei.

Vi trenger en kunnskapsminister som er minister for alle elevene og foreldrene i norsk skole – uavhengig av om de går på en offentlig, ideell eller privat drevet skole.

Publisert:

Publisert: 10. april 2025 12:37

Read Entire Article