Hvordan sørge for at skoleelever blir indoktrinert?
Lærerne på skole nr. 1 i Karabash måtte dokumentere all undervisningen.
Resultatet ble noe helt annet enn planlagt.
Publisert: 10.03.2025 14:44
Lærer Pavel Talankins kontor var et sted der elevene slappet av og jobbet kreativt. De kunne godt trenge et slikt sted: Skole nr. 1 ligger i industribyen Karabash. I flere tiår har hjørnestensbedriften smelteverket sluppet ut farlige tungmetaller. Byen omtales som et av de mest forurensede stedene i verden.
Pavel Talankin var en aktiv lærer - han forberedte elevene på konserter, organiserte festivaler og startet en kameraklubb. Selv om lønnen var lav, sier 33-åringen til Aftenposten at han synes jobben var interessant.
Alt endret seg 24. februar 2022.
Samtaler om viktige ting
Da Russland gikk til storkrig mot nabolandet Ukraina, gjorde myndighetene store grep med skolen. Skolebøker ble endret, undervisningen mer patriotisk.
Nå starter hver skoleuke med at alle offentlige skoler hever det russiske flagget og synger nasjonalsangen. Første time hver mandag er faget «Viktige samtaler», der skolebarna blir fortalt om tradisjonelle familieverdier, kjærlighet til moderlandet og historiske hendelser som annekteringen av Krim.
Pavel Talankins jobb var å filme da elevene lyttet til propaganda, leste dikt og sang sanger om militære temaer.
Senere måtte han sende opptakene til Kunnskapsdepartementet for rapportering. De skulle deretter blitt slettet.
Men Talankin, som var motstander av krigen, bestemte seg for å redde dem.
Videoene ble tatt opp over 2,5 år og senere smuglet ut av Russland på syv harddisker. Nå er flere av opptakene blitt til dokumentarfilmen «Mr Nobody Against Putin».
Pengeinnsamling og kamuflasjenett
Filmen demonstrerer hvordan krigen raskt trengte inn i det russiske utdanningssystemet.
Talankins opptak viser hvordan barna ved skole nr. 1 vevet kamuflasjenett i kunst- og håndverksklasser og deltok på møter med soldater som kriget i Ukraina. Leiesoldatene fra den beryktede Wagner-gruppen viste frem antipersonellminer, som barna undersøkte med nysgjerrighet.
Pavel Talankin
Lærer og medregissør til filmen Mr. Nobody Against Putin
Talankin forteller hvordan lærerne på skolen ble pålagt å samle inn penger til det russiske militæret minst tre ganger og å kjøpe sokker, hermetikk og medisiner til soldatene for egne penger.
— Lærerne er fullstendig hjernevasket når det gjelder å hjelpe soldater, sier Talankin til Aftenposten.
I filmen ser vi skolebarn delta i granatkastingskonkurranser, marsjere og synge militærpatriotiske sanger.
Ifølge Talankin påvirkes ikke alle elevene. Men noen av dem er virkelig begeistret og absorberer lærernes historier som en svamp.
Han gjenforteller et utbrudd fra en elev:
– Hun sa: «Jeg håper vi ødelegger Ukraina.» Og jeg tenkte: «Herregud, du er utdannet. Du bør ikke reflektere over dette. Du bør tenke på gutter eller komme inn på universitetet», sier Talankin.
Læreren ble hovedperson
I et intervju med det russiske uavhengige mediet Mediazona sa den amerikanske regissøren David Borenstein at han var imponert over Talankins personlige historie: Han ble tvunget til å være medskyldig i noe fryktelig, men fant likevel motet til å handle tappert.
Pavel Talankin mistet selv en venn i krigen i Ukraina. Krigen rammet også elevene. Flere barn hadde slektninger som kjempet i Ukraina, andre hadde allerede mistet noen.
Men ingen på skolen hjalp barna med å takle tapet, forklarer Talankin. De ble fortalt at deres fedre eller brødre var helter, som kjempet for de rette tingene. Og de fikk gratis mat i skolens kafeteria.
Etikk og en skandale
Elevene og foreldrene deres visste at de ble filmet Før skoleårets start signerer foreldrene en avtale som regulerer blant annet foto- og videoopptak.
Likevel trodde de at disse videoene bare ville bli brukt til rapporter fra Kunnskapsdepartementet. At de kom til å bli vist på festivaler og kinoer verden over, kom som en overraskelse.
Regissør David Borenstein har forklart til BBC at de valgte å bruke opptakene av mindreårige fordi det har stor offentlig betydning å vise frem hva som skjer i skolen.
Filmen forårsaket en skandale i Russland. Selv Talankins egen familie reagerte på ulike måter.
— Moren min støttet meg ikke og satte ikke pris på handlingene mine. Hun snakker ikke til meg. Søsteren min skrev at hun hadde blokkert meg på sosiale medier og slettet meldinger. Den ene broren støtter meg, den andre hater meg, forteller han.
Regissøren har fått mange trusler, og han er kalt forræder. Men han har også fått positive tilbakemeldinger.
– Mine kolleger skrev til meg at de hadde ventet på at noen skulle fortelle hva som skjer på skolen. Det er noe de tenker på og snakker om hjemme, forteller han.
Talankin bor for tiden utenfor Russland, men han savner hjembyen.
— Jeg elsker Karabash. Jeg elsker alle der. Selv de som gjorde noe vondt mot meg. Og faktisk handler denne filmen også om kjærlighet, sier han.
Filmen «Mr. Nobody Against Putin» har premiere i Norge 10. mars.