Flere tilbyr ferdige beredskapspakker – DSB mener du kan fikse det selv

6 hours ago 2



Fra snaue tusenlappen og opp til flere tusen kroner tilbys komplette beredskapspakker som skal holde deg gående i alt fra en uke til flere uker. Selvberging har blitt en industri med pakker for single, familier, borettslag og bedrifter.

Og tilbyderne blir stadig flere.

Med de nye beredskapsrådene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som anbefaler at folk skal være forberedt på å klare seg i én uke, har flere aktører nå begynt å tilby ferdige beredskapspakker.

Pågangen har økt

Blant dem som har kastet seg på bølgen er Askeladden & Co. Selskapet som spilte en sentral rolle i oppbyggingen av Norges største frisørkjede, Cutters. Nå satser de på å tilby beredskapspakker gjennom NorBeredt.

– Vi så at det var vanskelig for folk å få tak i alt de trengte, og det var plassmangel. Derfor utviklet vi en løsning som gjør det så enkelt som mulig å få beredskapspakker levert hjem på ett klikk, sier Ole Stornes Iversen, leder for NorBeredt,

Markedet for ferdige beredskapspakker er i vekst. Flere aktører, inkludert organisasjoner som Røde Kors, har begynt å selge slike pakker.

– Den generelle interessen for beredskap har økt betydelig det siste året, og spesielt de siste månedene. En av våre toppselgere nå er et overlevelseskit som beskytter mot blant annet kjernefysisk nedfall, opplyser Finn Andrew Bowers i Beredt Norge AS.

Han forteller at konseptet med ferdigpakker selger bra, men at de også i økende grad selger enkeltprodukter til folk som selv vil sette sammen sitt beredskapskit.

Beredskapspakkene inneholder alt fra matrasjoner og primus til nødradio og hygieneartikler.

En mann som taler

Ole Stornes Iversen er leder for NorBeredt som selger ferdige beredskapspakker.

Foto: Gustav Brandbyge / Askeladden & Co

Iversen i NordBeret fremhever at målet er å gjøre beredskap til en enkel løsning for folk som ønsker å være forberedt på en krisesituasjon, men som ikke har tid eller plass til å sette sammen sitt eget lager.

Finn en beredskapsvenn

– Alle bør for eksempel ha nok vann, mat og, dersom strømmen går, en alternativ varmekilde, sier Morten Harangen, spesialrådgiver i DSB.

Med de nye beredskapsrådene kommer det et større press på husholdningene. For folk som bor i små leiligheter, studenter eller familier med mange barn, kan det være en utfordring å få plass til et stort beredskapslager.

– Hvordan får man plass til alt man trenger? spør mange, og det forstår vi kan være en utfordring, sier Harangen.

Samtidig understreker han at det finnes løsninger på dette, men det krever litt kreativitet. Som å finne en beredskapsvenn å samarbeide med.

– Sett sammen ditt eget lager

NorBeredt tilbyr blant annet en singelpakke til 2999 kroner og en familiepakke til 5999 kroner, beregnet på fire personer.

Morten Harangen fra DSB understreker at det er fullt mulig å kjøpe slike ferdige pakker, men påpeker at det kan være både billigere og mer fleksibelt å bygge opp et eget lager over tid.

– Selv om ferdige pakker kan være praktiske, vil det for mange være en bedre løsning å sette sammen sitt eget lager. Behovene er ulike, og da får man akkurat det man trenger til seg og sine, sier Harangen.

portrettbilde av Morten Harangen - spesialrådgiver og presseansvarlig i DSB

Ifølge Morten Harangen, spesialrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), kan det vært lurt å finne en beredskapsvenn å samarbeide med.

Foto: Veslemøy Prøis / NRK

Iversen fra NorBeredt ser på ferdige pakker som en praktisk løsning for de som har lite tid eller kapasitet til å sette sammen sitt eget lager.

– For mange er det enklere å kjøpe én pakke som har alt de trenger. Ikke alle har muligheten eller tiden til å bygge sitt eget lager over tid. Derfor er vår løsning en praktisk og rask måte å få på plass en fullstendig beredskap på, sier Iversen.

Har du et beredskapslager hjemme?

Denne avstemningen viser ikke hva befolkningen mener om spørsmålet. Resultatet viser hva de som selv har valgt å stemme mener, og avstemningen har ikke et utvalg som gjør den representativ for alle som bor i landet.

Like vanlig som å ha brannalarm

Uavhengig om man velger å kjøpe en ferdig beredskapspakke eller lage den selv, har interessen for egenberedskap blant befolkningen økt.

En befolkningsundersøkelse utført av Ipsos på oppdrag for DSB i januar 2025 viser at 84 prosent av de spurte er enige i at husholdningene må være forberedt på å klare seg uten samfunnets hjelp i en uke, opp fra 78 prosent i 2023.

Videre viser undersøkelsen at 32 prosent har styrket sin egenberedskap, en økning fra 24 prosent i 2023.

Iversen mener at beredskapspakker vil bli en naturlig del av hjemmet.

– Vi tror dette kommer til å bli vanlig. Men vi ser at folk fortsatt er litt skeptiske til det. Vi har et langsiktig mål om at beredskapspakker skal være en integrert del av hjemmet, på samme måte som brannalarm og brannslukningsapparat, sier han.

Publisert 05.07.2025, kl. 16.50

Read Entire Article