Flyktninghjelpen: – Aldri har så mange vært internt fordrevet

9 hours ago 4



Krig, konflikt og katastrofer har de siste årene ført til at hele 83,4 millioner mennesker er drevet på flukt i egne land. Sudan, Gaza og Kongo bidrar til trenden.

 Jehad Alshrafi / AP / NTB
GAZA: Mange mennesker blir fordrevne gang på gang, ikke minst i Gaza. Avbildet er en FN-skole nord i Gaza som ble brukt til å gi husly til internt fordrevne. Skolen ble truffet av israelske luftangrep mandag, som drepte 15 personer. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

Publisert 13.05.2025 05:00 Sist oppdatert 10 minutter siden

På bare seks år har antall internt fordrevne doblet seg, ifølge Global Report on Internal Displacement 2025 (GRID) , som ble publisert tirsdag. Antallet er igjen rekordhøyt.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland mener verden mangler lederskap på et felt som sjelden når opp til avisenes overskrifter.

– Mangelen på fremgang er både en politisk fiasko og en moralsk skamplett for menneskeheten. Nå er det på tide at styresmaktene viser politisk vilje og investerer i varige løsninger på fluktkrisene, sier Egeland i en pressemelding i forbindelse med at rapporten, som er laget av Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).

Flest i Sudan

Sudan topper listen over landene med flest internt fordrevne. Der var 11,6 millioner mennesker registrert som fordrevet i fjor. I Kongo har antallet økt til 5,3 millioner.

Mens 73,5 millioner mennesker er fordrevet som følge av krig og konflikt, er 9,8 millioner fordrevet som følge av naturkatastrofer. Begge tallene er rekordhøye.

– Forhold som fattigdom, ulikhet, ustabilitet og klimaendringer driver fram forflytninger år etter år, og fører til enda flere fordrevne i tillegg til de som allerede lever som fordrevne, heter det i rapporten.

Her pekes det også på at mange blir fordrevet gang på gang, ikke minst på Gazastripen, der nesten alle de to millioner innbyggerne er drevet på flukt, mange av dem flere ganger etter hvert som Israel har gitt nye ordre om tvangsforflytninger.

– Internflukt er et område der konflikt, fattigdom og klima kolliderer og rammer de mest sårbare menneskene hardest, sier Alexandra Bilak, direktør i IDMC.

 AP / NTB
ANGREP: Et droneangrep fra RSF-militsen rammet havnebyen Port Sudan ved Rødehavet i Sudan tidligere i mai. Foto: AP / NTB

For lite oppmerksomhet

Hun understreker at de mange fordrivelsene er en politisk utfordring som krever langt mer oppmerksomhet enn det får i dag.

Egeland peker også på de omfattende konsekvensene det har for hvert enkelt menneske når støtten kuttes.

– Hver gang den humanitære støtten kuttes, mister enda en fordrevet person tilgangen til mat, medisiner, trygghet og håp. I løpet av det siste året har jeg møtt internt fordrevne familier i Kongo, Palestina og Sudan, og hørt dem fortelle om de ødeleggende konsekvensene flukten har hatt for livet deres og for håpet for framtiden, sier han.

IDMC ble etablert i 1998 og begynte å overvåke katastrofefordrivelser i 2008. Det er verdens ledende kilde til data og analyser om internflukt.

Read Entire Article