FNs menneskerettskontor kommer med nye sterke anklager mot Israel. Blokade av nødhjelp, angrep på sivile og drap på journalister er bare noe av kritikken.
Publisert: 13.04.2025 21:06
Kortversjonen
- FNs menneskerettskontor retter alvorlige anklager mot Israel.
- Israel anklages blant annet for tvungen forflytting og angrep på sivile i Gaza.
- Eksperter mener Israels handlinger kan kvalifisere til folkemord, men Israel avviser anklagene som grunnløse.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I to måneder var det våpenhvile for befolkningen i Gaza. Siden har en strøm av israelske angrep forverret situasjonen for befolkningen i det krigsherjede området. FNs menneskerettskontor (OHCHR) er sterkt bekymret over Israels handlinger.
Fredag kom de med en ny analyse av Israels krigshandlinger på Gazastripen. Her er fem hovedpunkter.
1. Tvungen forflytting
Siden 18. mars har israelske styrker utstedt 21 evakueringsordrer. Én av disse dekket nesten hele Rafah. Disse ordrene har ført til at palestinerne presses inn i stadig mindre områder uten tilgang til vann, mat og husly.
OHCHR advarer om at dette kan være tvungen forflytning, noe som vil være et brudd på den fjerde Genève-konvensjonen.
2. Angrep mot sivile og humanitære arbeidere
Kontoret har mellom 18. mars og 9. april registrert 224 israelske angrep på boliger og telt for internt fordrevne. I 36 av disse var alle ofrene kvinner og barn.
Siden Israels offensiv i Gaza i oktober 2023 er over 209 journalister drept. Fortsatt nekter Israel internasjonale medier tilgang til området.
3. Sult som våpen
OHCHR peker også på at Israel har blokkert inngangen til Gaza i seks uker. Dette har hindret tilførsel av mat, rent vann og medisiner. Kontoret advarer om at dette kan være et tilfelle av kollektiv avstraffelse og bruk av sult som krigføringsmetode.
Det kan i verste fall være alvorlige brudd på internasjonal humanitærrett.
4. Ødeleggelse av infrastruktur
Søndag ble Al-Ahli Baptist-sykehuset i Gaza by angrepet for femte gang siden krigen startet. OHCHRs analyse fra fredag peker på at israelske styrker systematisk har ødelagt Gazas helseinstitusjoner. Dette inkluderer både fødeavdelinger og fertilitetsklinikker. Dette har ført til at kvinner og jenter dør av komplikasjoner under graviditet og fødsel. Dette kan være et brudd på menneskerettighetene.
Saken fortsetter under bildene
Sjefen for WHO sier søndag kveld at et barn døde som følge av angrepet på Al-Ahli-sykehuset.
– Et barn døde fordi behandlingen ble avbrutt, sier WHO-sjefen.
5. Advarer om mulig folkemord
Kontoret, som vurderes å ha stor juridisk tyngde, kommer med en sterk anklage mot Israel. De skriver at i lys av den samlede effekten av den israelske hærens handlinger i Gaza, så er de:
«Alvorlig bekymret for at Israel ser ut til å gjøre livsvilkårene til palestinerne i Gaza så dårlige at de ikke kan fortsette å eksistere som en gruppe i Gaza», står det i rapporten.
Dette kan tolkes som en indikasjon på mulig folkerettsbrudd.
Folkerett-ekspert: De går langt
Israel er flere ganger blitt anklaget for folkemord siden konflikten blusset opp etter Hamas’ angrep mot Israel 7. oktober 2023. De har alltid nektet for dette.
Den israelske hæren avviser også dette overfor NRK. De sier at anklager om at de bevisst angriper barn, er «grunnløse, absurde og opprørende».
Samtidig har den internasjonale krigforbryterdomstolen utstedt arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant. De er begge anklaget for krigsforbrytelser.
Jo Martin Stigen
Professor, Institutt for offentlig rett ved UiO
Jo Martin Stigen, som er ekspert i folkerett ved UiO, sier til NRK at FNs uttalelse går langt i å si at dette er en type handlinger som kvalifiserer til folkemord.
– Det er et sterkt signal, sier han.
Cecilie Hellestveit, som er jurist og forsker ved Folkerettsinstituttet, sier til NRK at hun ser hint til folkemordkonvensjonen.
– Dette flytter Israels handlinger inn i nye, mer alvorlige kategorier, sier hun.