Hvordan føler du deg egentlig i dag?
Verdiløs, deprimert eller ensom?
Er du glad, selvsikker og stimulert?
Eller føler du deg rastløs, overveldet og stressa?
Dette er blant alternativene når norske elever blir bedt om å fortelle læreren hvordan de har det, gjennom skolenes læreplattform.
Det er nemlig ikke bare geometri og grammatikk som skal rapporteres inn, når videregåendeelever i norsk skole åpner Teams for å levere hjemmearbeidene sine.
Funksjonen kalles for Reflect og er bygget inn i Microsoft Teams sin løsning for elever. For mangeårig norsklærer Siv Sørås Valand kom funksjonen som en overraskelse.
– Jeg ble litt sjokkert, faktisk. For det var jo et verktøy som skal registrere elevers følelser, sier hun.
Siv Sørås Valand er stipendiat ved Universitetet i Oslo og jobber ikke lenger som lærer. Hun er svært skeptisk til å bruke Reflect.
Foto: Julie Helene Günther / NRKLærerne får fortløpende opp tendenser, grafer og statistikk over svarene til elevene.
Tror mange elever ikke ønsker det
Reflect er i bruk på skoler i omtrent en fjerdedel av norske kommuner og fylkeskommuner. Det viser en undersøkelse gjennomført av Kommunesektorens Organisasjon (KS).
– Den kan fort bli brukt useriøst og skape mer skade og mistillit mot lærerne, noe vi ser er svakt fra før, sier Ida Finckenhagen, som er fylkesleder i Elevorganisasjonen i Akershus.
Hun har snakket med flere som sier de ikke var klar over at lærerne får opp en oversikt over hva de svarer.
– Vi tror mange elever ikke ønsker det, og synes det er ubehagelig å dele følelsene sine med lærerne, sier Finckenhagen.
Ida Finckenhagen er fylkesleder i Elevorganisasjonen for Akershus.
Foto: PrivatElevorganisasjonen mener løsningen kan være positiv for læringsmiljøet. Men de tror også at det er stor fare for at den blir brukt på feil måte.
– Jeg tror at mange tar det seriøst. Men at det alltid vil være elever som synes det er ubehagelig. Det er fortsatt tabu å snakke om følelser for spesielt gutter på videregående. Det kan nok ha utslag på sånne typer plattformer.
Mener det ikke hører hjemme i skolen
Reflect er et tilleggsprogram for Microsoft Teams.
Elevene får opp spørsmål om hvordan man har det. Svaret avgis som en smiley, og så får man opp mange forslag på følelser, som man kan klikke av.
Ifølge Microsoft kan det skrus av og på av hver enkelt lærer.
Dermed er det ikke alle som bruker Teams som også får opp spørsmål om følelser.
Olav Sandanger Myklebust, første nestleder i Lektorlaget, sendte inn en bekymringsmelding til fylkeskommunen da han oppdaget funksjonen.
– Vi synes det er helt horribelt, sier Myklebust.
Møre og Romsdal stengte tjenesten i 2023. Myklebust mener det er stor fare for at det elevene rapporterer i Teams ikke blir plukket opp på riktig måte.
– Det er svært alvorlig.
Dette er noen av følelsene som elevene kan velge å huke av for.
Foto: Skjermdump fra MicrosoftVi har spurt Microsoft om begreper som «deprimert», «ensom» og «verdiløs» er gode begreper å foreslå til unge mennesker.
Dette har selskapet valgt å ikke svare på.
Kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Cornelia Bjørke-Hill, skriver i en e-post at hensikten med Reflect er å hjelpe elevene med å reflektere over og legge inn tilbakemeldinger om hvordan de har det på skolen.
– Ved å bruke Reflect i klasserommet får elevene hjelp til å beskrive og håndtere følelser gjennom regelmessige muligheter til å dele og bli hørt, skriver hun.
Når elevene logger seg på får de flere svaralternativer å velge mellom.
Foto: Julie Helene Günther / NRKI tillegg til Reflect har Microsoft en annen funksjon kalt Insights. Den samler inn data som viser når på dagen elevene logget seg på.
– Vi kan ikke ha det sånn i den norske skolen. At de store tech-gigantene driver og samordner informasjon. Og gir informasjon til lærerne om arbeidsvanene, sier Myklebust i Lektorlaget.
Skolene må selv vurdere
Det er opptil hver enkelt kommune og fylkeskommune å avgjøre hvilke IT-løsninger skolene skal bruke.
Det finnes ikke noe nasjonalt organ som godkjenner disse løsningene. Dermed kan vi ikke vite om disse tilleggsprogrammene er i tråd med norske regler eller læreplaner.
– Det er vanvittig med ulike digitale løsninger og apper som ikke er godt nok risikovurdert.
– Man kan ikke basere et system på at lærere og lektorer i skolen har en god ryggmargsfølelse. Det brenner liksom ikke bare på do. Det brenner i boden, på kjøkkenet og på gelenderet ute på terrassen, sier Myklebust.
NRK har spurt kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) om hvorfor det ikke finnes en sentral godkjenningsordning for digitale læremidler.
Hun skriver at departementet nå vurderer hvordan de kan lage felles støttetjenester for personvern og IT-sikkerhet.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
Foto: William Jobling / NRK– Alle elever skal være trygge på at data de gir fra seg blir behandlet på en forsvarlig måte, skriver statsråden.
Sensitive data
Finn Myrstad er fagdirektør i Forbrukerrådet. Han mener tjenesten framstår i grenseland overfor personopplysningsloven.
– Vi vet ikke hvordan Microsoft bruker informasjonen de får om elevene, sier han.
– Å måle folks følelser er veldig problematisk. Vi er generelt skeptiske til innsamling av følelser til kommersielle formål. Denne informasjonen kan benyttes til å målrette markedsføring eller påvirke oss på andre måter, sier Myrstad.
Finn Myrstad er fagdirektør i Forbrukerrådet. Han mener det generelt er problematisk å måle folks følelser.
Foto: Martin Gundersen / NRKMicrosoft mener Reflect bidrar til å utvikle elevenes språk, samtidig som det gir verdifulle tilbakemeldinger til lærerne.
– Verktøyet lister opp alternativer som elevene kan velge mellom og disse er basert på forskning om trivsel, skriver Bjørke-Hill i Microsoft.
Ifølge henne presenterer Insights oversiktlige data som gjør det mulig å hjelpe lærere med å følge med på elevenes prestasjoner og generelle trivsel.
– Verktøyet viser klassenivåtrender basert på eksisterende elevprestasjoner innen læringsmiljøet, og bistår lærere med å fremme engasjement uten personlig profilering eller KI-drevet overvåking, skriver Bjørke-Hill.
Publisert 23.03.2025, kl. 07.38