– Jeg føler meg ikke helt vel. Det er mye som står på spill, sier Gunnhild Steinsland på vei inn i stemmelokalet mandag ettermiddag.
Innbyggerne i Modalen er splittet. På den ene siden står 19 grunneiere, som ønsker vindkraftanlegget velkommen. Hva resten av befolkningen mener, blir snart avslørt.
– På den ene siden kan kommunen få bedre økonomi, men penger er ikke alt. Jeg synes det er vanskelig å være med på at fjellet blir ødelagt, sier Steinsland.
– Mange sier ikke hva de mener
Allerede har nesten 70 prosent av modølene forhåndssstemt.
Mandag skal det hele avgjøres. Stemmelokalene er åpne fra kl. 13 til kl. 17.
– Det er spent stemning. Men vi snakker sammen og hilser på hverandre, selv om det blåser friskt innimellom, sier varaordfører Sigrunn Almelid Birkeland fra Solrenningslista i Modalen kommune.
– Vi er spente på hva befolkningen egentlig tenker om dette her. Det er noen som snakker og mange som ikke sier hva de mener, sier Birkeland.
Ordfører Linda Neset er selv grunneier og derfor inhabil i saken.
DNT-hytten Skavlabu vil bli omringet av vindturbiner, dersom 100 vindturbiner skal settes opp i Modalsfjellene i Vestland. Denne illustrasjonen er laget av Bergen og Hordaland Turlag, med utgangspunkt i posisjoner for vinturbindene oppgitt av Norsk Vind.
Illustrasjon: Bergen og Hordaland turlag / NRK– Hva mister dere om dere går for dette?
– Det er ufattelig mange som bruker området til rekreasjon. I Oslo har de Nordmarka. Her har vi Modalsfjellene og Stølsheimen. Og så er det mange truede dyrearter som lever i området.
Hun mener at den store jokeren er hvor mye støy som faktisk vil komme fra vindturbinene. Og hvor langt lyden vil bære.
– Det er spent stemning før avstemningen, sier varaordfører Sigrunn Almelid Birkeland (Solrenningslista) i Modalen kommune.
Foto: Sissel Rikheim / NRKVil bygge 100 vindturbiner
Norsk Vind vil bygge rundt 100 vindturbiner, hver 220 meter høy, i Modalen. Vindturbinene skal bygges oppe i høyfjellet, på mellom 700 og 1200 meter over havet, og vil ikke være synlige i Mo sentrum.
Ifølge kraftselskapet vil det nærmeste huset ligger 1,5 kilometer unna vindturbinene.
Den populære selvbetjente DNT-hytta Skavlabu ligger innenfor planområdet. Området rundt hytta er hyppig brukt til jakt og fiske.
Innbyggerne lokkes med dette:
- Ny tunnel på fem kilometer fra Slottet til Mo
- Femten nye arbeidsplasser
- Billigere strøm
- 100 millioner kroner hvert år i inntekter i ti år
– Vi ser frem til resultatet av den rådgivende folkeavstemmingen. Her vil innbyggerne i Modalen få sagt sitt, og vi forstår at kommunestyret deretter vil behandle vårt planinitiativ forholdsvis raskt, sier daglig leder i Norsk Vind, Per Ove Skorpen.
Engasjementet i saken har vært voldsomt, også fra nabokommunene og andre som er glade i Modalsfjella og Stølsheimen.
Forrige helg var rundt 300 personer samlet til et folkemøte på Bryggjeslottet på Mo, arrangert av blant andre Folk for fjella, Norges Miljøvernforbund og Motvind Norge.
Mo er kommunesenteret i Modalen. Idylliske Mobryggja er et kjent syn for mange turister som kommer hit med hurtigbåt fra Bergen.
Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRKNabokommunene Alver og Masfjorden blir også berørte og har allerede sagt nei.
Norsk Vind har ifølge BT gjort det klart at et nei også i Modalen vil føre til at selskapet skrinlegger planene.
Modalen kommune i Vestland er Norges nest minste kommune. Nå vil Norsk Vind bygge rundt 100 vindturbiner i Modalsfjellene.
Lar 16-åringene stemme
Lille Modalen er en annerledeskommune rent politisk. Kommunen har ikke tradisjonelle partier, men to lokale valglister: Solrenningslista og Samlingslista.
Listetopp for Samlingslista foran forrige valg, Kristin Nåmdal, sier det var bred enighet foran valget om at befolkningen måtte få si sin mening i det betente spørsmålet.
– Denne saken angår absolutt alle. Derfor tok vi valget om også la 16-åringene få avgi stemme. Det er jo de som skal bo her videre, og vi mener det er utrolig viktig at de får si sin mening, sier Nåmdal til NRK.
Selv tror hun mandagens valg vil bli veldig jevnt. Hun tør ikke spå hvilken side som får flertall når stemmene er talt opp mandag kveld.
– Men jeg ønsker ikke vindkraftutbygging og har derfor allerede stemt nei, sier hun.
Slik vil lyden av vindturbinene påvirke nærområdet, ifølge Norsk Vind. Rødt og brunt viser områdene med mest støy, gult og grønt områdene med minst støy.
Foto: Norsk VindIngen vil gå på tur i et industriområde
Informasjonsleder André Marton Pedersen i Bergen og Hordaland turlag mener at vindturbinene vil rasere hele fjellområdet.
Det er mange turisthytter og milevis med stier i området, som ikke lenger vil kunne brukes om prosjektet seg dagens lys.
– Hvem har lyst til å gå tur i et industriområde? Dette fjellområdet er så unikt, at det må vi ta vare på for våre kommende generasjoner, sier han.
Gunnhild Steinsland er overrasket over hvor store følelser som er i sving rundt saken, og hvor splittet bygden er.
– Det kommer til å ta tid å lege sårene, uansett hva utfallet blir.
Folkeavstemningen er en rådgivende avstemning. Saken skal behandles i kommunestyret 10. april.
Gunnhild Steinsland på vei inn i stemmelokalet i Modalen mandag.
Foto: Oddgeir Berland Øystese / NRKPublisert 10.03.2025, kl. 14.43