For ensidig om maskulinitet

1 month ago 13



Netflix-serien «Adolescences» ensidige syn på maskulinitet er lite heldig for diskusjonen om vold mot kvinner og radikaliseringen av unge menn.

 Courtesy of Ben Blackall/NetflixFEIL FOKUS: – Til kvinner sier «Adolescence» (bildet) «pass dere, 13-år gamle gutter er farlige», mener kronikkforfatteren. Foto: Courtesy of Ben Blackall/Netflix
Torsdag 3. april kl. 11:05

Kortversjonen

  • Netflix-serien «Adolescence» forbinder maskulinitet med vold og kvinnehat.
  • Serien fremhever ikke positive aspekter ved maskulinitet, hevder kronikkforfatter.
  • Han peker på at serien kan forverre problemene den prøver å løse.
 ØYVIND SKORGEKRONIKKFORFATTER: ØYVIND SKORGE

førstemanuensis ved Handelshøyskolen OsloMet

I «Adolescence» møter vi 13 år gamle Jamie, som har blitt radikalisert av «mannosfæren» på nett og dreper den jevnaldrende jenta, Katie.

Serien er hyllet av et samlet anmelderkorps for å tørre å snakke om hva som skjer med unge menn på nett.

Problemet er at «Adolescence» etter min mening helt unyansert setter likhetstegn mellom maskulinitet på den ene siden og vold og kvinnehat på den andre.

Ta et eksempel: «Jeg er interessert i hvordan det føles for deg å være mann», spør rettspsykologen Jamie i episode 3, og hun fortsetter:

«Men det er et for stort spørsmål, ikke sant? Og slåsskampen er et for lite spørsmål.»

Det å spørre om maskulinitet og det å spørre om vold blir to sider av samme sak.

 Netflix / Courtesy of NetflixFoto: Netflix / Courtesy of Netflix

Maskulinitet blir dermed forklaringen på mordet. Mer maskulinitet betyr samtidig mer kvinnehat. Ved å sette likhetstegn mellom maskulinitet og vold blir løsningen at vi trenger mindre maskulinitet.

Er det løsningen vi ønsker oss?

I Ruben Østlunds film «Turist» fra 2014 møter vi en familie på skiferie i alpene. Mens de spiser lunsj ute på kafé kommer et snøras mot dem. I panikk stikker Tomas fra kone og barn for å redde seg selv.

Utover å få alle menn som ser den til å lure på hva de selv hadde gjort, viser filmen på en måte det motsatte av «Adolescence». Den fremhever hva vi savner når mannen ikke er maskulin.

Det at Tomas feiler i å opptre modig og beskyttende har store følger for hans selvfølelse og for hvordan hans kone ser på ham.

«Adolescence», på sin side, lukker døren for at maskulinitet kan være positivt. Men maskulinitet er en grunnleggende kilde til selvverd og gode relasjoner.

Er du enig med kronikkforfatteren i at «Adolescence» er for ensidig om maskulinitet? aJa bNeicUsikker

Psykologisk forskning viser at det er vanskelig for menn å bygge et sunt selvbilde uten en positiv forståelse av seg selv som mann.

Kanskje er det nettopp fraværet av positiv maskulinitet som gjør at unge menn søker seg til kvinnefiendtlige idealer på nett?

I så fall hjelper serien verken til å adressere kvinnehat eller unge menns søken etter mening. Til kvinner sier «Adolescence» «pass dere, 13-år gamle gutter er farlige.»

Til menn sier den «pass dere, maskulinitet gjør deg voldelig.»

I verste fall bidrar serien til å forsterke det problemet den søker å adressere.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article