Foreslår maksgrense på «norgespris»

1 month ago 46



Norgespris:

Mandag legger regjeringen frem lovforslaget til «norgespris» på strøm som skal ut på offentlig høring.

 Ole Berg-Rusten / NTB
ENERGIMINISTER: Terje Aasland (Ap) la mandag frem detaljene i forslaget om en fastprisordning på strøm. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert 10.03.2025 09:33 Sist oppdatert nå

Saken oppdateres!

Et tilbud om strøm til fast pris på 40 øre per kilowattime (kWh) pluss moms til alle boliger og hytter, er kjernen i regjeringens nylanserte strømordning  «norgespris».

I forslaget som ble lagt fram mandag vil regjeringen innføre en maksgrense på forbruk som omfattes av prisordningen. Dagens strømstøtteordning har et tak på 5000 kilowattimer per måned. I høringsrunden ber regjeringen om innspill på om grensen for norgespris skal reduseres til 3000 eller 4000 kilowattimer, eller beholdes på dagens nivå.

Formålet med forbrukstaket skal være å gi sterkere insentiver til strømsparing og energieffektivisering for husholdningene med høyest forbruk.

Ifølge regjeringen hadde 20,9 prosent av norske husholdninger et strømforbruk over 3000 kilowattimer i én eller flere måneder i fjor. Tilsvarende brukte 4 prosent mer enn 5000 kilowattimer i en eller flere måneder.

For hytter og fritidsboliger foreslås det en grense på 500, 1000 eller 1500 kilowattimer i måneden.

– Det å innføre norgespris handler om å gi trygghet og skape forutsigbarhet for folks strømutgifter, sier energiminister Terje Aasland (Ap).

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
PRESENTERTE: Jonas Gahr Støre og Terje Aasland annonserte at regjeringen vil gi folk muligheten til å binde strømmen til 40 øre kilowatt-time i februar. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Årlig justering og bindingstid

Prisordningen skal følge kalenderåret og reguleres 1. januar hvert år, foreslår regjeringen. Den første prisen på 40 øre uten moms skal gjelde ut 2026, med ny pris fra 1. januar 2027.

– Justeringen skal ta utgangspunkt i prisbildet for strøm framover, men samtidig ivareta at formålet med ordningen er å sikre forutsigbare og stabile strømpriser med utgangspunkt i den reelle historiske kraftprisutviklingen, skriver regjeringen.

De som velger norgespris på strøm, får en bindingstid ut året, med første bindingstid fram til 31. desember 2026. Regjeringen foreslår at ordningen skal vare ut 2029.

Vil likestille fjernvarme med strøm

Regjeringen vil likebehandle de 300.000 husholdningene i landet som bruker fjernvarme til oppvarming, med dem som bruker strøm på effektive løsninger som varmepumper.

Dette skal komme som en egen ordning, og det loves at den ikke skal gå på bekostning av fjernvarmeselskapene.

Videre varsler regjeringen en endring i energimerkeordningen for bygninger, som gjør at bygg som varmes opp med fjernvarme, kan få energikarakter A uten store ekstrainvesteringer.

Har fått kritikk

Da forslaget ble lansert, var den umiddelbare reaksjonen fra flere kommentatorer og analytikere at «norgespris» framsto som et attraktivt tilbud som kunne roe strømdebatten. 

Men i ettertid har spørsmålene haglet om ordningen, både i Stortinget og i pressen. 

I en rapport fra konsulentbyrået Thema Consulting ble det anslått at ordningen vil koste staten 11,5 milliarder kroner i 2026, og at den også vil kunne føre til økt strømforbruk og dyrere strøm for næringslivet. 

Rapporten var skrevet på bestilling fra Zero, Naturvernforbundet, Norsk Varmepumpeforening, NHO Elektro og Elektroforeningen. 

Forslaget har også skapt vesentlig bekymring i bransjene for solceller, varmepumper og fjernvarme. 

Read Entire Article