– Egentlig burde det ikke være nødvendig, men det finnes tilsynelatende ingen vilje i Høyre til å la dette få konsekvenser og da er vi nødt til å ta noen grep. Jeg har vanskelig for å forstå at man må ta på seg godt lønnede styreverv i store konsern når man allerede sitter på Stortinget, sier Mímir Kristjánsson (R) til VG.
Nylig avslørte VG hvordan Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland lønnes til sammen 650.000 kroner i året for styreverv hun tok på seg før jul, i den private helse- og barnehageaktøren Norlandia og i Reitan-familiens dagligvarekonsern.
Samtidig sitter Helleland i Utdanningskomiteen på Stortinget, som har ansvaret for barnehagepolitikken.
Der stemte hun nylig ned forslag som ville rammet private barnehageselskaper som Norlandia, et konsern hun selv får 200.000 kroner i styrehonorar fra.
Vil utrede åpenhet og forbud
Helleland har sagt hun ikke behøvde å liste opp størrelsen på honorarene i Stortingets register for representanters økonomiske interesser. Og at det er lov å ta på seg verv ved siden av jobben som stortingsrepresentant.
Nå foreslår Rødt å stramme inn på kravene til hva politikere må registrere. Målet er å unngå dobbeltroller og ukjente honorarer.
– Vi vil ha åpenhet om alle avtaler om økonomiske transaksjoner fra kommersielle selskap til stortingsrepresentanter, inkludert beløpene, sier Kristjansson.
– Vi vil også få utredet et forbud mot honorerte styreverv i kommersielle selskaper for stortingsrepresentanter, sier Kristjansson.
Han understreker at reglene ikke er ment å ramme politikere som har verv i familiebedrifter før de startet på Stortinget eller gikk inn i regjering. Blant disse i dag er statsråd Jan Christian Vestre (Ap) Nikolai Astrup (H) og Sivert Bjørnstad (Frp).
Rødt vil foreslå at Stortinget sender forslagene til presidentskapet, som lager reglene for de folkevalgte.
Limi: Åpenhet om alle honorarer
Medlem av finanskomiteen Hans Andreas Limi (Frp) reagerer på avsløringene den siste uken. Han sier partiet ikke ennå har diskutert om de vil begrense adgangen til betalte verv ved siden av Stortinget.
– Men det er avgjørende at det er størst mulig åpenhet. Det bør være åpenhet om honorarets størrelse for alle styreverv. Det er også slik dagens regelverk bør tolkes, sier Limi.
– Jeg tenker at folks oppfatning er at beslutningene politikere tar på Stortinget ikke skal være påvirket av at man har bindinger og særinteresser. Det skal være full åpenhet, og de skal være fullt ut registrert, sier Limi.
Forrige uke sa han følgende om Solbergs håndtering:
– Erna Solbergs vurderinger for å stå for hennes regning. Jeg ville ikke påtatt meg slike verv og honorarer. Det er veldig umusikalsk når man sitter i nasjonalforsamlingen, sa Limi.
Sp: – Lite tillitvekkende
Stortingsrepresentant Nils T. Bjørke sier han ble overrasket da Helleland sa regelverket ikke krever at man fører opp hvor mye man får for eksterne styreverv. Bjørke er også medlem av Stortingets presidentskapet. Han sier det må vurderes å stramme inn reglene i kjølvannet av avsløringene de siste ukene.
– Vi må se på de konkrete forslagene når de kommer. Hvis det går an å tolke dagens regelverk slik at styrehonorar ikke skal føres, så må det presiseres.
Ingen konsekvenser
Høyre-leder Erna Solberg er også parlamentarisk leder på Stortinget. Hun ble orientert om Hellelands styreplaner allerede i september, men valgte ikke å stanse dem. I stedet beholdt hun Helleland i Utdanningskomiteen. Hun tar ikke gjenvalg i høst.
Først sto Solberg side om side ved Helleland og hevdet at regelverket ble fulgt.
Etter avsløringer i VG om «ambassadøroppdrag» for Thon hotels og dobbeltrollen i barnehagesaken kalte hun situasjonen med verv og oppdrag utenfor Stortinget for «uheldig og unødvendig», men sto på at reglene var fulgt.
Da VG avdekket at Helleland unnlot å orientere komitélederen sin om styrevervet fikk hun kritikk fra Solberg.
– Som jeg sa før helgen mener jeg at summen av de engasjementene Linda har ved siden av stortingsvervet, er uheldig og går utover tilliten og troverdigheten hun har som stortingsrepresentant.
– Får den noen konsekvenser?
– Nå er situasjonen slik at dette er åpent og kjent, samtidig som Linda forlater norsk politikk om svært kort tid. Jeg ser ikke at det vil endre saken å be henne fratre styrene når Stortingets siste møte i denne perioden er om fire uker, så lenge Linda er åpen og ærlig om sine bindinger – og dette er fullt mulig for offentligheten å ettergå.
MDG vil gå lenger
Miljøpartiet de Grønne (MDG) vil fremme forslag om et generelt forbud mot alle betalte verv, kommersielle oppdrag og verv i kommersielle selskaper.
– Nå trengs det systematiske endringer på Stortinget. For mange stortingsrepresentanter har brukt vervet sitt til å berike seg selv eller særinteresser de har personlige koblinger til, sier partiets nestleder Ingrid Liland til VG.
– Det er uakseptabelt. Som én av 169 representanter forvalter man noe av det mest dyrebare vi har i Norge: tilliten mellom folk og folkevalgte. Den må vi beskytte, sier Lliland.
MDG vil bare tillate verv i ideelle organisasjoner som har et ikke-kommersielt formål.
De vil også foreslå:
- En øvre grense på honorar politikerne kan motta.
- En regel som hindrer at stortingspolitikere sitter i komiteer som vedtar bevilgninger og politikk for andre organisasjoner der de har verv.